BLOG UŽIVO Orlić izabran za predsednika Narodne skupštine, izabrano sedam potpredsednika 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Vladimir Orlić iz Srpske napredne stranke novi je predsednik Skuštine Srbije u 13. sazivu od početka višestranačja u Srbiji.

22.30 Poslanici skupštine Srbije izabrali su sedam potpredsednika skupštine. Izabrani su Sandra Božić iz Srpske napredne stranke, Snežana Paunović iz Socijalističke partije Srbije, Evira Kovač iz Saveza Vojvodjanskih Madjara, Usame Zukorlić iz Stranke pravde i pomirenja, Božidar Delić iz koalicija NADA, Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

21.30 Predsednik skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je u prvom obraćanju posle izbora da će biti predsednik svim poslanicima i da će nastaviti da vodi državnu politiku za koju su građani glasali na prethodnim izborima.

21.30 Predsedavajući sednici Skupštine Vladeta Janković odgovorio je na kritike poslanika SNS-a Aleksandra Mirkovića na njegov jučerašnji govor, navodeći da je juče „govorio istinu“ i dodao da mu je „žao ako to boli poslanika Mirkovića“.

„Gospodine Mirkoviću, ja sam slobodan čovek, slobodno izabrani narodni poslanik, ovo je slobodna govornica“, rekao je.

20.54 Glasanjem narodnih poslanika Vladimir Orlić proglašen je za predsednika Narodne skupštine. Glasanje je obavljeno javnom prozivkom, a za Orlića je glasalo 154 ; od 230 poslanika koji su glasali, protiv je bilo 76, uzdržanih nije bilo.

20.23 Zaključen pretres o izboru predsednika Skupštine, predsedavajući Vladeta Janković odredio je pauzu od 15. minuta.

20.22 Ana Brnabić podnela ostavku na mesto poslanika.

20.14 Poslanik Stranke pravde i pomirenja Jahja Ferhatović najavio je podršku Orliću za predsednika parlamenta, jer je tokom predsedavanja pokazivao prema poslanicima manjina tolerantnost, konstruktivnost principijelnost.

20.05 Poslanik Robert Kozma iz grupe Ne davimo Beograd rekao je da neće glasati za kandidaturu Orlića, jer je ona tipičan primer kako režim shvata parlamentarizam i demokratiju.

Orlić je nesumnjivo sprovodio sve zahteve svoje partije, bio je veoma dobar i ona je vid nagrade za prethodno učinjeno delo, ali njegov učinak iz ugla običnih građana je takav da se Orlić svojski trudio da onemogući svaku mogućnost razgovora, da čuju bilo koji drugačiji stav, konstatovao je Kozma.

19.55 Šef Poslaničkog kluba Dveri – Patriotski blok Boško Obradović ponovio je da njihovi poslanici neće glasti za Orlića, iako je on u proteklih nekoliko dana pokazao novo lice, da može da razgovara i komunicira sa opozicijom.

Građani ceo dan gledaju ovaj prenos da bi videli da li će ova skupština biti hram demokratije i verujem da nije cilj vladajuće većine da ponovo građanima ogade parlament i da ga obesmisle. Verujem da ćemo, kao danas, imati priliku da razgovaramo i kada se ne slažemo, rekao je Obradović.

19.49 Predsednik poslaničke grupe SPS Ivica Dačić istakao je da će taj klub podržati Orlića za predsednika parlamenta jer je on, prema Dačićevim rečima, već nekoliko puta uspešno predsedavao sednicama Narodne skupštine.

19.21 Poslanička grupa „NADA – POKS“ neće podržati kandidata SNS za izbor na funkciju predsednika Narodne skupštine.

„Kruna i petokraka ne idu zajedno“, naglasio je poslanik Dušan Radosavljević i uputio pozdrav:“S verom u Boga, za kralja i otadžbinu“.

19.19 Poslanički klub „SDPA Rasim Ljajić“ pružiće podršku Vladimiru Orlića u izboru za predsednika parlamenta.

19.07 Poslanica Tatjana Manojlović ponovila je da članovi poslaničkog kluba Demokratske stranke neće glasati za izbor kandidata SNS na funkciju predsednika parlamenta.

19.00 Predstavnica poslaničke grupe „Ne davimo Beograd“ Jelena Jeremić rekla je da predstavnici te poslaničke grupe neće glasati za izbor Vladimira Orlića na mesto predsednika Nasrodne skupštine.

18.55 Milica Đurđević Stamenkovski naglasila je da poslanički klub Zavetnici neće glasati za izbor Vladimira Orlića na mesto predsednika parlamenta, ali da će mu, ukoliko na to mesto dođe, čestitati.

18.49 Poslanik SNS Vladimir Đukanović rekao je da bi voleo da se nastavi projekat Rio Tinta „jer su ti ljudi dali podršku Aleksandru Vučiću i vladajućoj većini“.

18.41 Aleksandar Jovanović Ćuta obratio se Vladimiru Orliću kao budućem predsedniku Narodne skupštine, rekavši da on kao predsednik parlamenta mora da uvaži mišljenje naroda koje je izraženo u narodnoj inicijativi za sprečavanje iskopavanja litijuma.

„Ovde sa nama sedi i stanarka Jovankine vile, gospođa Ana Brnabić. I bilo bi lepo gospođo Brnabić da kažete šta ste se dogovarali sa kompanijom Rio Tinto u Londonu“, rekao je Jovanović, nakon čega je opomenut da ne sme direktno da se obraća drugim poslanicima.

18.14 Poslanica Marina Raguš, ispred poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – zajedno možemo sve“, izjavila je danas kako „zna“ da za vreme mandata Vladimira Orlića kao predsednika parlamenta, to zdanje neće biti paljeno, niti će ikome biti otimani mandati.

Za njegovog mandata svaki konstruktivan predlog opozicije biće uslišen, a Srpska napredna stranka će se čak i odricati nekih svojih kvota, iako je pobedila na izborima, rekla je Raguš.

„Doktor Orlić će zaista dati sve do sebe da se čuje svačiji glas, jer je to glas naroda i građana Srbije“, rekla je Raguš.

Ona je navela će Orlić za koji sat biti predsednik Skupštine Srbije, jer većina koja je osvojila najveći broj glasova ipak o tome odlučuje.

17.59 Radomir Lazović, šef odborničke grupe „Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, MORAMO“, reagujući na napade Ane Brnabić ranije danas u Skupštini Srbije o tome kako poslanicima ovima koalicije „pitanja piše“ Viola fon Kramon iz nemačke Zelene partije, naveo da je to besmislica i da je ovo jedini način na koji SNS može da odgovori na konkretna pitanja.

17.50 Popodnevni deo rasprave o izboru predsednika parlamenta obeležila je rasprava poslanice i premijerke Srbije Ane Brnabić i šefice poslaničke grupe Ujedinjeni za pobedu Srbije Marinike Tepić o tome ko je promenio koliko stranaka.

Tepić je, u svom izlaganju zašto Ujedinjeni neće podržati Vladimira Orlića za predsednika paramenta, pomenula da je predlog poslanika te grupe usvajanje zakona o tužiocu koji bi ispitao slučajeve visoke korupcije javnih službenika, pominjući kao primer Brnabić i njenog brata Igora Brnabića, za kojeg tvrdi da se u firmi Asseco okoristio poslovima sa državom dok je njegova sestra premijerka.

17.35 Zamenik šefa Poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević najavio je podršku Vladimiru Orliću za predsednika Skupštine Srbije i dogovoru za izbor potpredsednika parlamenta i predsednika odbora.

Milićević je u Skupštini Srbiji rekao da očekuje u narednom periodu raspravu u kojoj će dominirati snaga argumenata, a ne sile.

Ključna reč je pristojnost i važno je da iz javnog diskursa izbacimo negativnu komunikaciju. Dijalog i pristojnost znači da ćemo pošteno obavljati posao za koji smo preuzeli odgovornost, rekao je Milićević.

Dijalog je lekovit, proteklih dana smo imali dobre razgovore, dok nismo došli do konsenzusa, a razgovarali smo bez posrednika, ocenio je Milićević.

Odgovornost za funkcionisanje parlamenta nije samo na jednom čoveku, već na svakome od nas, zaključio je Milićević.

17.15 Marinika Tepić (Ujedinjeni) je pohvalila biografiju Vladimira Orlića i to što je završio državni fakultet, ali je istakla da njegova politička biografija zabrinjava. „Predsednik Skupštine treba da bude sposoban da sasluša nečije mišljenje i da se nosi sa kritikama, a on u svojoj karijeri nije bio ništa od toga“, rekla je Tepićeva, rekavši da ni njihovi poslanici neće podržati izbor Orlića za predsednika.

„Orlić je vređao kritičare, opoziciji pretio, slobodoumne ljude je ponižavao i to je uglavnom činio kada niko do njih nije mogao da se brani. Orlić je na moju veliku žalost simbol erozije parlamentarizma u Srbiji, perjanica govora mržnje prema svima koji nisu sluge njegove partije i kao takav ne može dobiti našu podršku, iako su konsultacije proteklih dana protekle u konstruktivnom tonu.“

Ona je navela kako poučena iskustvom ne očekuje od Orlića „promotera mržnje da se promeni preko noći“.

„Ali želim da verujem da će me gospodin Orlić što pre demantovati“, dodala je ona.

17.05 Koalicija NADA, koju čine Novi DSS i POKS, neće glasati za kandidaturu Vladimira Orlića za mesto predsednika Skupštine Srbije.

Vojislav Mihailović iz koalicije NADA je rekao za Orlića neće glasati ne zato što „imaju nešto protiv njega“, već zato što planiraju da se bave opozicionim radom. „Hoću da verujem da će Orlić pokazati i volju i želju za jednom tolerantnošću“, rekao je on.

Mihailović je naveo da će poslanici ove koalicije glasati kada se bude glasalo o skupštinskim odborima jer je to „već dogovoreni paket“.

16.55 Vladimir Đukanović je na kritike Zorana Lutovca da su izbori bili nefer upitao ga zašto onda sedi u Skupštini.

„Pa što sedite ovde? Što dajete legitimitet takvom parlamentu“, naveo je Đukanović.

On je upitao i kada je „opozicija ovoliko dobila“, aludirajući na broj potpredsedničkih mesta u Skupštini, ali i skupštinskim odborima.

„Oni su se međusobno pobili pa smo proširili jedno potpredsedničko mesto“, naveo je Đukanović.

16.46 “Politička biografija Vladimira Orlića njega ne kandiduje za mesto predsednika Skupštine i od njega se jedino pozitivno može očekivati da načini kopernikaski obrt i da promeni način obraćanja”, ocenio je Zoran Lutovac, šef poslaničke grupe DS. Lutovac je naveo da od poslanika zavisi da li će se u parlamet ulaziti kao u kafanu i da li će Skupština ličiti na dvor bez kralja, a sa dvorskim ludama, a od Orlića zavisi da li će zaštititi poslanike opozicije od napada poslanika vlasti.

16.35 Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Narodne stranke govoreći o o predlogu da Vladimir Orlić bude predsednik Skupštine, rekao je da je Orlić bio perjanica SNS.

“On je kontinuitet politike SNS i ponašanja i vokabulara SNS i sinonim Skupštine, jer je kao poslanik u nekoliko prethodnih saziva pokazao kakvo je njegovo poimanje politike”, rekao je Aleksić i dodao da je Orlić bio uzdanica „gaženja“ Skupštine i ocenio da on ni na koji način ne može da razuveri opoziciju da će stvari biti drugačije.

Aleksić je ocenio da je upravo Orlić ćutao na sve afare ekoje su se dešavale u vlasti i nikada nije reagovao. Spomenuo je aferu sa doktoratom i stanovima Siniše Malog, bratom Ane Brnabić, aferu sa EPS-om. Orlić je, kako je rekao na sve to ćutao, kao i na to što su sva javna preduzeća deset godina u v.d stanju.

“Ćurali ste na aferu Jovanjica i na sve koji su tamo dolazili. Ćutite i branite Koluviju, Dijanu Hrkalović, ostaje još samo da branite Belivuka”, naveo je Aleksić.

16.15 Milica Đurđević Stamenkovski ocenila je da je kandidat za predsednika Skupštine Vladimir Orlić iskusan političar i da zna odredbe zakona i zamolila ga da bude predsednik svih narodnih poslanika, jer će ono što bude radio ostati u istoriji srpskog parlamentarizma. Zavetnici su ranije najavili da neće podržati izbor Orlića.

15.20 Poslanici su nakon jednočasovne pauze nastavili raspravu o izboru predsednika Skupštine Srbije.

14.29 Narodna stranka saopštila je da će dramaturg Siniša Kovačević biti predsednik skupštinskog odbora za kulturu i informisanje.

14.00 U Skupštini Srbije proglašena jednočasovna pauza, a predsedavajući Vladeta Janković pozvao je šefove poslaničkih grupa na konsultacije.

13.54 Replicirajući Jovanoviću, Milenko Jovanov rekao je da poslanici SNS nisu robovi Aleksandra Vučića.

”Ali, bolje i Vučićevi robovi, nego slobodni plaćenici Viole Fon Kramon”, rekao je Jovanov.

13.51 Aleksandar Jovanović Ćuta, zamenik šefa poslaničke grupe Moramo obratio se poslanicima rečima: „Drugovi i drugarice, SNS-neslošljivi. Vi ste robovi Aleksandra Vučića i nemate pravo da kažete svoje mišljenje.“

13.34 Nebojša Zelenović, šef poslaničke grupe Moramo, rekao je tokom rasprave o izboru Vladimira Orlića na mesto predsednika Skupštine Srbije da on i treba da bude na toj poziciji, „jer je on simbol života ispod svakog civilizacijskog nivoa“.

13.14 Stefan Krkobabić, šef poslaničke grupe PUPS, rekao je da je Vladimir Orlić najbolji predstavnik njihove vladajuće većine.

13.12 Vladimir Gajić, poslanik Narodne stranke, ocenio je da Ana Brnabić ne može da sedi u poslaničkoj klupi, jer je i dalje predsednica Vlade Srbije u tehničkom mandatu, a član Vlade ne može biti i poslanik.

Gajić je istakao da ona obavlja funkciju do izbora nove Vlade i da će ona prestati da bude premijerka kada parlament izabere novu Vladu.

„Ona krši ustavno načelo o nespojivosti funkcija. Ona ne može da bude član parlamenta dokle god obavlja funkciju predsednika Vlade Srbije“, poručio je Gajić.

Pojedini poslanici opozicije kažu da bi zaista Brnabić kršila zakon, ukoliko je premijerka i poslanik .

„Ovo je sada vakum i u tehničkom je mandatu premijerke. Ukoliko bi to ostalo tako, to bi bilo kršenje zakona“, naveli su pojedini poslanici opozicije.

12.43 Goran Vesić, poslanik Srpske napredne stranke, reagujući na izlaganje Boška Obradovića, rekao je da se iz čitavog njegovog govora vidi da lider Dveri ima samo predloge za SNS, jer sam nije u stanju dabilo šta da uradi, jer nema podršku građana.

Vesiću je zbog reči upućenih Bošku Obradoviću oduzeta reč.

12.12 Boško Obradović, šef poslaničke grupe Dveri, rekao je tokom rasprave da neće podržati izbor Vladimira Orlića za predsednika Narodne skupštine.

Naveo je da ipak podržava novo lice Orlića, jer se on kao kadar SNS ovih dana pokazao kao vrlo korekatan čovek, tolerantan, sa dozom širine.

“Orlić je završio ozbiljan fakultet i nije u rangu sa onima sa kupljenim diplomama“, rekao je Obradović, zamolivši ga da fomira zajedničku parlamentarnu komisiju za izmenu skupštinskog poslovnika.

11.57 Replicirajući Radomiru Lazoviću, poslanica SNS Ana Brnabić, rekla je da je govor koji je Lazović pročitao lično pisala Viola Fon Kramon.

“Tu koaliciju je napravila Viola Fon Kramon, a zahvaljujući demokratičnosti SNS i spuštanja cenzusa uspeli ste da jedva pređete cenzus od tri odsto i uđete u skupštinu“, rekla je Brnabić i dodala da je cilj te poslaničke grupe priznanje Kosova i Metohije.

11.50 Poslanici Ne davimo Beograd glasaće protiv izbora Vladimira Orlića za predsednika Skupštine Srbije.

11.48 Radomir Lazović, šef poslaničke grupe Ne davimo Beograd, rekao je da je Orlić jedan od retkih ljudi iz SNS koji nema plagiranu diplomu.

„On je obrazovan čovek, koji dobro razume svoj zadatak da se glas opozocije ne može čuti. On je odgovoran za najbrutalnije ubijanje demokratije“, naveo je Lazović.

11.37 Replicirajući Aleksandru Oleniku, Balint Pastor rekao je da oni poslanici koji su ušli u skupštinu kao manjinska lista iz Vojvodine, to su učinili zahvaljujući klasičnoj pravnoj zloupotrebi.

“To što ste vi poslanik je rezultat pravne zlupotrebe, ali se ja radujem što ćete se boriti za Vojvodinu”, rekao je Pastor replicirajući Oleniku.

11.27 Savez vojvođanskih Mađara podržaće izbor Vladimira Orlića za predsednika parlamenta, rekao je Balint Pastor, šef poslaničke grupe SVM, dodajući da je reč o mladom, iskusnom čoveku, koji iza sebe ima četiri mandata u parlamentu, ali i 80 naučnih radova.

Pastor je rekao da će biti deo vladajuće većine i da će sa SNS potpisati koalicioni sporazum. Naveo je da je u Srbiji nakon ovih izbora pobedila demokratija, ali i da je jasno ko je pobedio na izborima.

11.20 Formirano je 15 poslaničkih grupa u Skupštini Srbije.

11.13 Jovanov je replicirajući opoziciji naveo da parlamentarna većina neće da ćuti i trpi kritike opozicije, već da će joj odgovarati.

11.02 Aleksandar Olenik, šef poslaničke grupe Evropski regioni neće podržati izbor Vladimira Orlića za predsednika Skupštine Srbije, jer je on reprezent politike koja je primenila silu prema građanima Novog Sada.

10.48 Opozicija je negodovala zbog reči Milenka Jovanova. Šefovi poslaničkih grupa opozicije ističu da Jovanov vređa sve poslanike koji ne misle kao on, da se SNS predozirao vlašću i da unižava ceo parlamentarni dom.

10.34 Dok je Jovanov predlagao Orlića, opozicija je dobacivala i aplaudirala, a Jovanov je uzvraćao i naposletku je zatražio od Vlaladete Jankovića da proveri da li su “oni koji aplaudiraju uzeli terapiju“.

10.32 Šef poslaničke grupe SNS obratio se poslanicima i predstavio Vladimira Orlića kao njihovog kandidata za predsednika skupštine.

“Namera naše poslaničke grupe, Srpske napredne stranke, je da na čelu parlameta bude čovek koji će da sledi srpsku politiku. Mi ne želimo da se ponašamo kao navijači, da učestvujemo u karikiranju filma Tri karte za Ameriku , već da sačuvamo svoju zemlju od stradanja i umiranja i zato predlažemo Vladimira Orlića, jer smo uvereni da on taj zadatak može da ispuni . On je iskusan poslanik, tolerantan”, rekao je Jovanov.

On je dodao da je Orlić omogućio dosad neviđenu zastupljenost opozicije u parlamentu.

10.15  Kandidat za predsednika parlamenta je Vladimir Orlić, dok će njemu u radu pomagati sedam potpredsednika- Elvira Kovač iz SVM, Zoran Lutovac iz DS, Borko Stefanović iz koalicije Ujedinjeni, Božidar Delić iz koalicije NADA, Snežana Paunović iz SPS i Sandra Božić iz SNS.

Poslanici opozicije najavili su daneće glasati za izbor Vladimira Orlića za predsednika parlamaneta, koga je predložio SNS.

10.05 Početak sednice kasni pošto nije kvoruma za početak njenog rada

Nakon četiri meseca od aprilskih izbora poslanici Skupštine Srbije položili su juče i potpisali zakletvu. Potvrđivanjem poslaničkih mandata otpočeo je trinaesti saziv Skupštine Srbije, u kome će za razliku od prethodnog sedeti više od trećine opozicionih poslanika.

„Srbija lišena poštenih izbora ne može biti srećna i poštovana zemlja. Poštenih izbora neće i ne može biti dokle god svaki i najudaljeniji građanin Srbije ne bude mogao da na Dnevniku RTS-a svaki dan vidi šta govori i čini vlast, ali i oni koji nisu na vlasti. Poštenih izbora nema i ne može biti dokle god ima pritisaka, potkupljivanja i nasilja, dokle god se nacionalni medijski prostor ne učini dostupnim svima, dokle god izborne komisije budu čekale da umesto njih odluče vladajući političari, dokle god volja i hir jednog čoveka budu iznad Ustava Srbije“, rekao je u svom govoru na konstitutivnoj sednici Narodne skupštine Vladeta Janković, koji kao najstariji poslanik u ovom mandatu predsedava skupštinom dok danas ne bude izabran njen predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari