Izjave kojima naprednjaci "pozivaju" građane na protest 1Foto: FoNet/Milica Vučković/Zoran Mrđa; Screenshot Instagram SNS; Sns.org.rs; Beta/Miloš Miškov/Amir Hamzagić

Iz redova opozicije i građana koji već nedeljama izražavaju svoje nezadovoljstvo protestima „Srbija protiv nasilja“ često se čuje da vlast svojim izjavama, koje obiluju govorom mržnje, povećaju masovnost protesta. Ovo su samo neke od izjava kojim režim „poziva na proteste“.

Aleksandar Vučić: Lešinari, hijene, ustaše i Miloševićeva parola

Izjave kojima naprednjaci "pozivaju" građane na protest 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Kako to obično biva, do skora prvi čovek SNS, a i dalje predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, započeo je s napadima na one koji izlaze na ulicu. Očekivalo bi se da će Vučić nastupiti u skladu s najavom osnivanja nadstranačkog „Narodnog pokreta za državu“, odnosno da će gledati da smanji tenziju i tako ublaži nastalu društvenu krizu. Ali avaj, pribegao je starim uvredljivim izjavama.

Iz riznice uvredljivih izraza uzeo je one „najprefinjenije“ – lešinari, hijene, ustaše.

Dva dana nakon prvog protesta u Beogradu, Vučić je na TV Pink u glavu izbrojao ljude, njih, kako reče, 9.000. Opozicija je tvrdila da je građana bilo dosta više – 50.000.

Tada je već krenuo narativ „opozicija iskorišćava tragediju na najprljaviji način“.

– Nadam se da ćemo moći da skupimo tih 50.000 kako su ih oni skupili. Nećemo da vređamo nikoga, nećemo da tražimo ničije skidanje glave, nećemo da idemo da blokiramo njihove kuće, stranke, nećemo da maltretiramo narod blokadom Gazele. Ne pada nam na pamet. To može da bude velika gužva zbog ljudi… Inače, da maltretiramo ljude iz hira, mi to nećemo da radimo. U tome je razlika. Kod nas su svi dobrodošli. Mi izlazimo s planom. Oni kažu da smo se prepali… Dobro, mnogo smo se uplašili. Pitaju što ne zakažemo spontano za dan, pa zato što nismo hijene i lešinari da koristimo nečiju tragediju da bismo pozvali ljude. Ne pozivamo ljude da bismo iskazivali bes i da bi nekoga tukli na ulici, za razliku od njih mi pozivamo ljude da razgovaramo o modernoj i pristojnoj Srbiji, Srbiji budućnosti.

Kao odgovor na revoltiranost građana ovakvim targetiranjem predsednik je počeo da se ograđuje – nije mislio na građane, nego na opozicionare.

Da predsedniku govor mržnje može da bude u duhu „brže, bolje, jače“ pokazala je izjava koju je objavio režimu blizak Informer.

Navodno je predsednik Vučić na sednici Glavnog odbora SNS-a, po nezvaničnim informacija ovog tabloida, poručio da će se grobovi članova njegove porodice „boriti protiv ustaša“. Nije precizirao misli li na građane ili opet na opozicione prvake. Da li je ovo zaista izgovoreno – ne znamo, ali Vučić pisanje ovog lista nije demantovao.

„Nikad i nipošto neću pristati na ucene, nikad najgorima neću prepustiti vlast bez izbora. Nikad neću potpisati nikakvu tehničku ili prelaznu Vladu. Ako mene ubiju, iza mene ostaje moj brat Andrej. Ako ubiju mog brata, ostaje moj sin Danilo. Ako ubiju mog sina, ostaje moja ćerka Milica. Ako ubiju i nju, moju ćerku, ostaje moj sin Vukan. I grobovi naši boriće se protiv ustaša“, naveo je on.

Dan ranije u Instagram obraćanju poslužio se miloševićevskom „Ne ruše oni Srbiju zbog Vučića, nego nekog Vučića zbog Srbije“.

Nebojša Bakarec i nabrajanje honorara glumaca

Nebojša Bakarec
foto M.K./ATAImages

Svedoci smo hajke protiv glumaca koji su se pridružili protestu dela građana, a koji su ranije uloge ostvarivali u projektima „Telekoma“. Zbog iznošenja navodnih zarada Marka Janketića, Branislava Trifunovića, Dragana Bjelogrlića, Nikole Koja, Svetlane Bojković, Gordana Kičića, Milana Marića i Sergeja Trifunovića – poslanik SNS Nebojša Bakarec zaradio je kolektivnu tužbu pomenutih filmskih delatnika. Osuda je stigla i od drugih glumaca.

Na sednici Skupštine 29. maja po uvredama čuveni poslanik naprednjaka počeo je da broji navodne honorare glumaca.

„Marko Janketić je od države i Telekoma dobio 45.000 evra, Gorica Popović 84.000 evra , Branislav Trifunović 67.000, Nikola Kojo 125.000, Bjelogrlić 423.000, Ceca Bojković 89.000, Kičić 84.000, Sergej 130.000, Milan Marić 120.000“, naveo je Bakarec i poručio Jovanoviću Ćuti „da oni nisu alkoholičari kao on, niti korisnici psihoaktivnih suspstanci“.

Svojim istupima prouzrokovao je da mu opozicioni poslanici okrenu leđa. U tim trenucima tako okrenutim poslanicima Bakarec je rekao da su „naoružani do zuba“.

Milenko Jovanov i „građanski rat“

Izjave kojima naprednjaci "pozivaju" građane na protest 3
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik poslaničkog kluba SNS-a Milenko Jovanov ustremio se na opoziciju i medije koji su deo „United Media“. Objedinjeno ih je optužio da žele građanski rat.

„Šolakov tabloid Danas napisao je danas da su očigledno Vučiću karijere Vulina i Gašića mnogo važnije od mira u Srbiji i zahteva velikog broja građana. Hvala vam što ste potvrdili ono što govorim danima da vam je ideja da izazovete građanski rat i da opozicija to radi podizanjem tenzija do maksimuma, preko Šolakovih medija, N1, Nova S, Nova, Danas. Sada vam se priključuju i neki nedeljnici“, rekao je Jovanov u Skupštini Srbije.

I tokom proteklih dana zasedanja ovaj poslanik upućivao je niz uvreda na račun opozicionara. Pa je tako pokazivao privatne fotografije Radomira Lazovića (NDMBGD), kojeg je i ranije nazivao „jadnikom“ i oslovljavao ga sa „ovo biće“.

Poput Vučića i Jovanov ima „zagrobne izjave“. Jovanov je rekao i kako mu je opozicija odavno „obećala vešala“, ali da će se i posle toga „vratiti kao vampir“ da se „bije“ sa njima.

Sve to tokom zasedanja Skupštine o bezbednosti u zemlji.

Nevena Đurić i „nekrofili“

Izjave kojima naprednjaci "pozivaju" građane na protest 4
Foto: Screenshot Portal Skupštine Srbije

Poslanica i potpredsednica SNS Nevena Đurić, izdanak Akademije mladih lidera, poput svojih stranačkih kolega, u Skupštini je optuživala opoziciju za licemerje.

I tu nije kraj – na Vučićeve „ološi, lešinari“ Đurić je uvela novi termin – „nekrofili“.

Na Tviteru, reagujući na izjavu Marinike Tepić (SSP), poslanica SNS napisala je da se sva politika opozicije „zasniva na preminulim ljudima“.

„Naslađujete se čim čujete da je neko tragično nastradao – imate temu za najsramniju priču i zloupotrebu! Ološi, lešinari i nekrofili! Ovo što radite – bolest!“, poručila je mlada nada naprednjaka.

Staša Stojanović „snimila guju“

Izjave kojima naprednjaci "pozivaju" građane na protest 5
Foto FoNet Aleksandar Barda

Poslanica Staša Stojanović vraća nas na okretanje leđa Bakarecu od strane opozicije.

Tada je otišla do opozicionih klupa, snimajući Draganu Rakić iz DS-a, upitala „Šta duvaš?“, da bi zatim na Tviteru uz ovaj video napisala da je u Skupštini „snimala guju“.

„Neotesana, podla i puna mržnje duva li duva u pištaljku. Samo to i možeš Dragana kao i svi ostali iz opozicije! To vam je maksimum!!! Divljaštvo vam je drugo ime! I vi se borite za nešto?! Samo i isključivo za sebe i svoje interese! Briga vas za Srbiju!“, napisala je.

Nataša Jovanović o „šljamu“

Izjave kojima naprednjaci "pozivaju" građane na protest 6
Nataša Jovanović Foto: FoNet/Zoran Mrđa, arhiva

I ova poslanica se uključila u napade na glumce.

„Kojo, Bjelogrlić nisu kulturno blago, već šljam“, poručila je ona.

Isprva se obrušila na Tepić, koju je nazvala po devojačkom prezimenu Čobanu, pokušavajući da na nacionalnoj osnovi diskredituje ovu opozicionarku, da bi se zatim osvrnula na njenu izjavu da su glumci koje režim napada kulturno blago Srbije.

„Pa je l’ vi zaista, gospođo, mislite da je taj šljam kulturno blago Srbije. Znate li vi šta je kulturno blago Srbije?! Kulturno blago Srbije je Pećka patrijaršija, Gračanica, Visoki Dečani, Hram Svetog Save, Narodni muzej koji ste vi upropastili. Kulturno blago Srbije je i ova zgrada, jedan od najlepših parlamenta u svetu, vi ste ga palili, vi ste napravili od njega zgarište, i što je najgore od svega, vi i vaši sledbenici ste pokrali monumentalna dela od Paje Jovanovića pa dalje, i vas nije sramota da to pričate“, rekla je Jovanović.

Darko Glišić „u problemu“ s glumcima

Izjave kojima naprednjaci "pozivaju" građane na protest 7
Foto: Screenshot/PInk

Za kraj ostavili smo izjavu koja je izazvala takođe revolt glumaca.

Pozivajući ljude na miting SNS-a „Srbija nade“ 26. juna, naveo je da ga čudi što neki glumci idu na proteste rame uz rame s onima u čije vreme se u filmove i serije ulagalo 119 puta manje nego danas.

„Neke znam lično, bili su dužni i ružni, zarađivali na kašičicu u vreme bivše vlasti, a u vreme, kako kažu ‘diktature’, snimaju po šest ili sedam serija mesečno. A ne valja vam (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić, malo vam je 119 puta više ulaganja, gadna vam je država, gadan vam je režim? Pa, nemoj da glumite, idite negde drugde pa glumite!“, poručio je Glišić.

Na ove reči odgovorio mu je glumac Nikola Kojo: „Lepi, a da ti promeniš narod“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari