Vlada Kosova neće doneti jednostranu odluku o proglašenju nezavisnosti, već će zajedno sa zapadnim vladama raditi na rešavanju statusa Kosova, potvrdio je kosovski premijer Agim Čeku Asošijeted presu, kritikujući vlasti Srbije zbog toga što su unapred odbacile predlog rešenja budućeg statusa Kosova koji je ponudio specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari.

Vlada Kosova neće doneti jednostranu odluku o proglašenju nezavisnosti, već će zajedno sa zapadnim vladama raditi na rešavanju statusa Kosova, potvrdio je kosovski premijer Agim Čeku Asošijeted presu, kritikujući vlasti Srbije zbog toga što su unapred odbacile predlog rešenja budućeg statusa Kosova koji je ponudio specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari.
– Oni su unapred reagovali na takav način i pre nego što su pročitali i videli dokument, jer su jednostavno protiv nezavisnosti Kosova – rekao je Čeku u intervjuu.

ŠALJA: Ahtisari predlaže formiranje nove države

Specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari u svom predlogu rešenja za Kosovo predložio je formiranje nove države u Evropi, poslednje od raspada bivše Jugoslavije, ocenjuje se u subotnjem komentaru izdavača dnevnog lista Zeri Blerima Šalje.

Šalja, koji je i koordinator radnih grupa pregovaračkog tima Kosova, navodi da će Kosovo u svom unutrašnjem organizovanju pokušati da osigura sve pravne garancije za manjine. „Naravno, kako se i očekivalo, na Kosovu će biti međunarodnog civilnog i vojnog prisustva“, ističe Šalja i dodaje da Kosovo kao nikada ranije mora insistirati na snaženju partnerstva sa Zapadom.

Većina medija u Prištini objavila je integralno tekst Ahtisarijevog predloga.

Kosovski premijer, koji smatra da Ahtisarijev predlog rešenja statusa predstavlja „dobru ravnotežu između volje većine naroda i jakih garancija koje su date manjinama“, očekuje da će Savet bezbednosti UN u aprilu doneti novu rezoluciju koja će otvoriti put ka konačnoj nezavisnosti Kosova.
– Kosovo definitivno prelazi poslednju milju ka nezavisnosti. Nadam se da će Savet bezbednosti u aprilu usvojiti novu rezoluciju o Kosovu i priznati Kosovo ili predstaviti Kosovo kao državu – rekao je Čeku dodajući da će Ahtisarijeve preporuke činiti osnovu nove rezolucije.
U intervjuu Rojtersu Čeku je pozvao kosovske Srbe da se ne otcepljuju iako su nezadovoljni predlogom rešenja za Kosovo.
– Niko u potpunosti nije zadovoljan Ahtisarijevim predlogom koji nije ispunio očekivanja kosovskih Albanaca o punoj nezavisnosti, ali svaki pokušaj kosovskih Srba na severu Pokrajine da podele teritoriju neće uspeti. Srbi moraju da shvate da ovo nije 1991. Oni ne mogu da rade ono što su radili Srbi u Hrvatskoj. To jednostavno neće moći – upozorio je kosovski premijer.
Prema njegovim rečima Ahtisarijev predlog za rešenje budućeg statusa Kosova jeste „svetlo na kraju tunela“, ali je dodao da će se o delovima tog nacrta još raspravljati u nastavku pregovora od 13. februara u Beču.
– Kosovo izgleda kao pretnja sopstvenim građanima i celom regionu, jer u Ahtisarijevom predlogu postoji suviše zaštićenih zona, mehanizama, ograničenja – ukazao je Čeku.
Inače, u Gračanici je u subotu iza zatvorenih vrata održan sastanak o stanju bezbednosti na Kosovu na kojem su učestvovali zvaničnici Kfora i drugih kosovskih institucija, Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, srpske zajednice i nevladinih organizacija. O bezbednosti na Kosovu učesnicima sastanka govorili su komandant Kfora general pukovnik Roland Kater, komesar Unmika policije Stefan Kurtis, ministar pravde Kosova Jonuz Salihaj i zamenik ministra unutrašnjih poslova Dejan Janković.
Zvaničnici srpske nacionalnosti su na sastanku izrazili bojazan da se prava Srba ne bi mogla garantovati na nezavisnom Kosovu, jer to nije učinjeno ni proteklih godina uz prisustvo međunarodne vojne i civilne misije. Prema tvrdnji učesnika sastanka koje prenosi Beta, general Kater obavestio je predstavnike srpske zajednice da Kfor do kraja godine neće smanjivati broj svojih vojnika na Kosovu i da je spreman da obezbedi sigurnost svim građanima. Kater je zatražio saradnju i poverenje srpske zajednice radi poboljšanja bezbednosti i priznao da su nemiri iz marta 2004. godine bili veliki neuspeh Kfora.
Predstavnici OEBS koji su organizovali sastanak najavili su da će organizovati i druge slične sastanke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari