Kolač sa šargarepom i urmama (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Jedan divan, ukusan veganski recept za sirovi kolač od urmi i šargarepe. Kolač je ukusan, brzo se sprema, a pri tome veoma lepo i primamljivo izgleda.

Urma je poznata još iz doba antike, Feničani su je doneli u Grčku. Urme ili datule imaju i zdravstvenu i nutritivnu vrednosti, zbog čega je to voće veoma cenjeno na celoj planeti.

Urme su odličan izvor prirodnih vlakana, šećer koji se nalazi u urmama je savršena alternative belom šećeru, lako se probavljaju, a korisne su u borbi sa anemijom, preko holesterola, visokog krvnog pritiska, odlične su za oči, izvor gvožđa, kalijuma, fosfora, magnezijuma, jačaju srce, hrane mozak.

Jednostavno rečeno, urme ili datule su superhrana.

Šta nam je sve potrebno:

  • 200g oraha
  • 450g urmi
  • 1 velika šargarepa
  • 100g suvog grožđa
  • kašičica cimeta
  • kašičica đumbira u prahu
  • 200g kokosovog brašna

Način pripreme:

Urmama izvaditi košticu, pa natopiti u mlaku vodu, neka odstoje sat vremena. Natopiti i suvo grožđe.

Naseckati orahe, natopljene urme, suvo grožđe. Sjediniti u neujednačenu smesu, nakon toga dodati izrendanu šargarepu i kokos (oko 50g), cimet, đumbir. Mešati dok se masa ne sjedini.

Naravno sve to može zajedno u blender, ali na kratko, treba nam neujednačena smesa, koju stavljamo u frižider na pola sata.

Ukoliko vam se smesa raspada prilikom oblikovanja dodajte dve kašike ulja, na primer bademovo ili kokosovo ulje. Ako je pak smesa ređa, dodati još malo oraha ili lešnika, badema.

Smesu oblikovati u pravougaonik, seći na kocke ili štanglice, pa ih uvaljati u ostatak kokosa. Ako više volite kuglice, napravite njih.

Uživajte!

U potrazi za autentičnim srpskim receptom

Pošto je došlo vreme da u okviru rubrike Okusi svet objavimo srpski recept, verujte da nam je bilo veoma teško da isti pronađemo, s obzirom da većina jela na koje smo veoma ponosni dolaze iz drugih kuhinja.

Tim povodom želeli smo da pozovemo čitaoce da nam se pridruže u potrazi za autentičnim srpskim receptima. Naša mala sugestija bi se odnosila na recepte sa suvim šljivama, malinama, projinim brašnom, koprivama, sušenom i dimljenom ribom, kolačima sa mašću, dunjama, bundevama  i slično. Svoje predloge i recepte poslati na mail: [email protected].

U nekom od narednih izdanja obavestićemo vas o pristiglim predlozima. Top 5 recepata koje mi odaberemo će dobiti poklon iznenađenja. Unapred zahvaljujemo na saradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari