Krambl sa jagodama (Crumble) - recept 1Foto: Vesna Laćarak

Engleska je zemlja porekla ovog interesantnog slatkiša. Kada pomislimo na krambl onda je to asocijacija na jabuke (originalni recept je sa jabukama), uz puter, brašno i šećer.

Recept je godinama dograđivan pa se sada pravi sa drugim vrstama voća, kao i miksevima voća, sa različitim vrstama šećera, bademima, orasima. Na kraju, ovaj desert je u isto vreme i hrskav i sočan.

Šta nam je sve potrebno:

  • 600 g jagoda
  • 100 g šećera
  • 2 kašike gustina

Krambl sa jagodama (Crumble) - recept 2Testo za krambl:

  • 125g putera iz frižidera
  • 150g brašna
  • so, šećer
  • 2-3 kašike ledene vode
  • 50 g žutog šećera

puter za premazivanje kalupa

sladoled (po želji)

Način pripreme:

Jagode operite, osušite, naseckajte na kolutove ili četvrtine, pospite šećerom i dodajte gustin.

Kalup za pečenje (keramički je idealan), namazati puterom, posuti šećerom 1-2 kašike. Potom jagode stavimo u kalup.

Krambl sa jagodama (Crumble) - recept 3

U posebnoj posudi promešajte brašno, so, šećer, žuti šećer, hladan puter, iseckan na kocke, hladnu vodu i sve umešajte rukama da dobijete mrvice. Dobijenom smesom prekrijte voće. Peći  na 180 stepeni oko 30-35 minuta.
Krambl servirati  topao, sa kuglom sladoleda na vrhu.

NAPOMENA: Krambl u prevodu znači mrvi se, raspada se i zato kora od putera i brašna treba da se mrvi. U testo možete dodati npr. listiće badema i ovsene pahuljice, ne više od dve kašike. Vrlo ukusan  i lagan letnji desert.

Uživajte!

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.