Možete da jedete hleb u okviru keto ishrane, ali ima jedna caka 1Foto: Pixabay/Zuzyusa

Keto ishrana je najnoviji popularni tip ishrane sa puno masti,  umerenom količinom proteina i veoma malo ugljenih hidrata o kom ste verovatno već čitali na internetu ili čuli koleginicu kako ga na sva usta hvali.

Iako je ova ishrana pomogla ogromnom broju ljudi da smršaju, pravila o tome šta smete, a šta ne smete da jedete su prilično stroga.

Uopšteno gledano, cilj je da unosite manje od 50 grama ugljenih hidrata dnevno da biste organizam držali u stanju ketoze u kom se sagorevaju masti. Odnos makro hranljivih materija podrazumeva 70 do 80 odsto masti, 15 do 20 odsto proteina i pet do 10 odsto ugljenih hidrata.

Pošto su ugljeni hidrati prisutni u mnogim zdravim namirnicama koje se koriste u keto ishrani, kao što su lisnato povrće bez skroba i voće sa malo šećera, opšta je preporuka da se držite podalje od drugih žitarica i skroba bogatog ugljenim hidratima. Da, tu spadaju hleb i svi oni ukusni proizvodi od hleba. Srećom, postoji rešenje.

Možete da jedete hleb u okviru keto ishrane, ali ima jedna caka 2
Foto: Pixabay/MootikaLLC

„Iako je tradicionalni hleb – čak i onaj od pšenice i drugih žitarica sa celim zrnom – suviše bogat ugljenim hidratima da bi bio uvršten u ketogenu ishranu, postoji nekoliko odličnih recepata za hleb i proizvoda od hleba sa malim sadržajem ugljenih hidrata koji se mogu uvrstiti ako vam povremeno nedostaje sendvič ili zemička uz obrok”, kaže Sara Kenk, dijetetičarka i članica kliničkog tima zdravstvene ustanove Virta Health.

Ona ističe da prosečna kriška hleba sadrži oko 10 do 20 grama ugljenih hidrata tako da možete da napravite hleb od drugih sastojaka sa malo ugljenih hidrata, kao što su bademovo brašno, kokosovo brašno, ljuspice psilijuma (indijske bokvice), krem sir i jaja.

Da li onda možete da se oslonite na hleb kupljen u prodavnici i očekujete da ostanete u stanju ketoze? Verovatno ne. Ako ste baš željni tog hleba, držite se sola hleba (devet grama ugljenih hidrata po porciji) i vodite računa da se uklapa u vašu dnevnu raspodelu makro hranljivih materija ili ugljenih hidrata.

Ali ako želite da budete kreativni u kuhinji, možete da uživate u tostu i hlebu za sendviče sa malo ugljenih hidrata, a da se i dalje pridržavate keto ishrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.