Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Pita od heljdinog zrna, sastojci:

100 g tostirane heljde

3 dl vode

2 jajeta

1/2 kašičice soli

3 kašike maslinovog ulja

50 g mlevenog susama

2 kašike kukuruznog brašna (domaćeg)*

1/2 kašičice praška za pecivo

Komad sira (100-150 g da se ne baci)

*ukoliko nemate domaće kukuruzno brašno, izmešajte kupovno i kukuruzni griz.

Priprema:

Prvo treba pripremiti heljdu.

Heljdu sipajte u posudu i prelijte je vodom.

Ostavite je da odstoji nekoliko sati (ja sam je ostavila preko noći).

Ocedite višak vode (dobićete cca 300g heljde).

Potom je sameljite u nekom procesoru za hranu u finu kašu.

Dodajte umućena jaja i sve ostale sastojke osim sira.

Izmešajte smesu.

Izlijte u pleh okvirnih dimenzija 20*30 cm koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.

Poređajte kockice sira.

Koristila sam domaći mladi sir, a vi birajte onaj koji volite.

Pospite je susamom.

Pitu stavite u nezagrejanu rernu, potom je uključite na 200-220 stepeni.

Kada rerna dostigne podešenu temperaturu, pecite je 20-tak minuta.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

 

Povezani tekstovi