Recept za ulučene kobasice 1Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Rešim pre neki dan da  pripremim meso za kobaje. Imala neki komad svinje u frižideru, i kao, neću da prljam vodenicu za 300g mesa, samleću u čoperu. Pokvarim čoper. Meso završi u zamrzivaču, da čeka spremanje ko zna čega.

Kupim prekjuče dvaput mlevenu mrsnu plećku,  sevnem začine po svom ukusu (ima bar 50 grama tucane paprike na 1 kilogram dvaput mlevenog svinjskog mesa, ravna kašika soli, kašičica belog luka u prahu, kašičica bibera), muški umesim, probam, ozbiljno se oduševim!

I sad kreće drama.

Nemam top.

Nemam creva.

Ne pada mi na pamet da odem u mesaru i da tamo trepćem i molim da mi oni naprave kobasice, ne želim da se izlažem riziku da mene ispangluju. Mozgam. Te staviću u papir za pečenje, te umotaću u streč foliju, pa ću malo da prokuvam i onda ispečem… Glupo…

Na kraju se setim!!! Napuniću crni luk mesom, zapeći ga u rerni i biće super!

Recept za ulučene kobasice 2
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

E, ovde počinje horor priča. Glavice luka malo veće od jajeta, a mazga tvrdoglava neće da čeka da svane, pa da bar veće kupi… Oljuštim, krenem viljuškom da dubim sredinu. Psujem sebi i oca i mater, suze lijem od ljutine, al’ ne odustajem! Uspem nekako, napunim ih mesom. Ostavim da prenoće i malopre ispečem.

Sad idem da čistim frižider, jer ceo miriše na luk!

Ne dam recept za ovo, psovaćete me!

Recept možete naći i na Instagram profilu Ko kod bake

Isidora Smiljković, večiti apsolvent književnosti i srpskog jezika, zaljubljenik u prirodu, galamdžija, internet ovisnik, pasionirani kulinar.

Ljubav prema kuvanju je nasledila od bake, i uz sitne dorade, čuva starinske recepte od zaborava, a neke sama izmišlja, jer je kulinarstvo maštarija!

Isidorine recepte možete naći i na Facebook stranici Ko kod bake

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Recept za ulučene kobasice”

  1. Vi pravite kobasice o kojima sam bas pre neki dan pricala da bi ih rado napravila sama, pa svaka cast na receptu ali crevo ima da se kupi u Metrou a taj top je glupo kupovati ako bi se pravile kobasice jednom godisnje, ne znam da li mogu da s enaprave pa da se drze u zamrzivacu to bi vec bila iplstaivija investicija, mozda bi se nesto slicno moglo izvesti uz onaj dodatak starinski za keks bez dodatak one sajbne iz koje izlaze keksi, ali taj deo je cetvrtast, a sto da ne niko jos nije napravio cetvratste kobasice.
    Ja sam jutrso pohovala curetinu, volim malo te ne preporucljive stvari pa sam uz nju stavila „knedle“ od sljiva, malo suvih malo svezih, sve je poprimilo jedno od drugog lep miris i curetina i sljive.
    One, sljive, se prave ovako, curetina se pohuje uobicajeno, ja sam samo brasno i jaja, a sljive ovako:
    Umuti se od brasna, jaja, malo mleka, malo soli , treba da je gusce, testo, suve slive se malo obare , dobro ocede, izvadi im se kostica i u svaku se moze staviti oguljeni badem, ja nisma imala vremena za stavljanje badema, svaku spustati u veliki tiganj u kome se pece meso, probati, nije lose.
    Za slatku varijantu te sljive se nakon pecenja mogu posuti secerom pomesanim sa malo cimeta ali i ovako bez secera meni su odlicne, uz ovo vam organizam ne trazi nikakvu vrstu hleba.
    Na zdravlje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.