Novopazarske mantije

Gotovo da nema osobe koja je posetila Novi Pazar, bez obzira na to da li je iz Srbije ili Evrope, a da nije čula za čuvene matije. Ovo je jelo koje se već decenijama pravi u Novom Pazaru, a gotovo su obavezan deo bajramske trpeze.

Oni gosti koji budu posluženi mantijama na nečijoj trpezi znači da im se ukazuje posebna čast.

Mantije su jelo koje se pravi od pšeničnog brašna, mlevenog mesa ili sira, tako što se meso ili sir uvije u male kvadrate od testa. U Srbiji se mantije uvijaju u kvadrate od testa, dok se u Bosni i Hercegovini uvijaju kao kora, koja se posle seče na parčiće, a nadev se pravi od mesa proprženog na luku ili od sira.

Pazarske mantije se tradicionalni specijalitet čije spremanje zahteva puno truda i vremena.

Karakteristika ovog načina spremanja je pravljenje kora od kojih se režu „kockice“ u koje se stavlja mleveno meso koje je, pre toga, pomešano sa crnim lukom, uz dodatak soli i bibera. Tako se prave boščice (male lepinjice) i zbog njih se ovaj specijalitet još naziva i mantije na boščicu.

Ime su dobile po odori pravoslavnih sveštenika — mantiji- navedeno je u podacima sajta wikipedia.org

Od davnina, porodica mladoženje koja nakon svadbe odlazi u tazbinu, služena je prvo mantijama uz kiselo mleko, a nakon toga sledila su slatka jela. Takođe, pre nego što se devojka uda, morala je da zna da sprema mantije, a posebna umetnost je bila da one budu što manje.

Mantije se obično nose kao užina tokom putovanja, a u mesecu posta, ramazanu, one su glavno jelo na sehur, jutarnjoj, trpezi, jer se nakon mantija oseća sitost ceo dan.

U današnje vreme mantije se obično jedu „pomlečene“, odnosno polivaju se jogurtom ili kiselim mlekom, ali u orginalnom receptu to ne postoji.

U Turskoj, takođe, postoji slična verzija ovog specijaliteta pod imenom manti. One više liče na bosanske klepe, a dosta su sitnije od tradicionalnih novopazarskih mantija i jedu se kašikom.

Ipak, najposebnije su u gradu Kajseriju, koji nije turistička destinacija, ali oni koji zalutaju onamo, svakako bi ih trebali probati.

Pazarske mantije, odnosno tradicionalni način pripreme ovog jela u Novom Pazaru, uvrštene su 2012. godine na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.