Recept nedelje: Rol viršle sa senfom 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Ne jedem ni viršle ni senf, ali ipak tvrdim da su viršle i senf idealna kombinacija. Po meni, ta dva mirisa (a verujem i ukusa) obećavaju.

Da li su zdrave ili nisu, ne ulazim u detalje.

Mada, na viršlama koje sam kupila piše da su od mesa, da su 100 % domaće, da nisu GMO…

Kako god, znam da većina uživa u rol viršlama.

Napravila sam ih na sledeći način, a vi možete koristiti bilo koje testo i rolovati, npr., cele viršle.

Recept nedelje: Rol viršle sa senfom 2

Sastojci:

  • 375 g brašna
  • 25 g palente
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 dl otopljene masti/margarina/putera/ulja
  • 1 kašičica senfa
  • 15 g kvasca

    Recept nedelje: Rol viršle sa senfom 3
    Fotografije sa bloga Domaćica za vas
  • 2,5 dl mlakog mleka
  • 10 viršli

Priprema:

Kvasac i šećer razmutite u mleku. Dodajte 200 g brašna, sjedinite i ostavite da naraste.

U kvasac dodajte sve ostale sastojke (osim viršli) i umesite testo.

Testo treba da se odmara (da raste) pola sata.

Razvijte testo i secite trake približnih dimenzija 1*20 cm.

Viršle isecite na pola, popreko,

Svaku traku, po želji, možete premazati senfom. Uvijte viršlu.

Rol viršle ostavite da odstoje oko pola sata.

Premažite ih i pospite po izboru – umućenim jajetom ili rastvorom sode bikarbone, susamom, palentom, kimom, semenkama lana…

Rol viršle pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15-tak minuta.

Ja sam ih premazivala rastvorom sode bikarbone – 1/2 kašičice sode bikarbone i 0,5 dl kipuće vode  izmešajte.

Pecivo koje se premazuje ovim rastvorom ima drugačiji ukus i boju u odnosu na ono koje se premazuje jajetom (žumancetom ili belancetom).

Boja mu je tamnija, rumenija, a ukus je „bavarski“ (podseća na bavarsko pecivo).

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari