Jedite voće na prazan stomak: Zbog čega je to dobro? 1Foto: Pixabay/JillWellington

Tokom letnjeg perioda i visokih temperatura, lagana i osvežavajuća hrana je naš prvi izbor. Tada jedemo više voća i povrća i osećamo se bolje, energičnije i zdravije.

Svi znamo da je voće važan deo ishrane. Odličan je izvor vitamina, minerala, antioksidanata i vlakana, koji su sa nutritivne tačke gledišta neophodni za normalno funkcionisanje organizma i mogu pomoći u smanjenju rizika od raka, srčanih oboljenja i dijabetesa.

Međutim, postoji debata o tome kada i kako treba da konzumiramo voće da bismo dobili najviše koristi.

Vodiči o zdravoj ishrani obiluju savetima da voće treba jesti samo na prazan stomak kako bismo uneli što više hranljivih materija i pokrenuli naš sistem za varenje. Takođe, jedenje voća posle obroka izaziva fermentaciju, a voće posle obroka je izuzetno teško svarljivo.

Kada treba da jedemo voće?

Međutim, istraživanja su pokazala da to nije tačno. Kako Healthline objašnjava, sistem za varenje je dizajniran da apsorbuje što više hranljivih materija iz hrane i uvek je spreman za rad.

Doba dana ne može uticati na ishranu određene namirnice. Međutim, trebalo bi da obratimo više pažnje na to kako se hranimo. Ako hranu pojedemo prebrzo, naše telo će imati problema da probavi ono što smo pojeli, bez obzira da li je u pitanju kajsija ili parče pice.

Iako ne postoji utvrđen raspored kada treba da jedemo voće, trebalo bi da jedemo četiri porcije dnevno. Dobra vest je da ovo uključuje voćne deserte koje obožavamo tokom letnjih meseci, prema Američkom udruženju za srce.

„Jedite dugu“

Za one koji žele da smršaju, najbolje bi bilo da konzumiraju voće pre svakog obroka. Vlakna koja se nalaze u voću deluju kao posebna vrsta ugljenih hidrata iz kojih ne upijamo kalorije, već nas održavaju sitima. Drugim rečima, voće će nas zasititi, pa ćemo jesti manje nezdrave hrane.

Malina, kupina, marakuja i šipak najbolje će vam pomoći da smršate, kažu nutricionisti.

Verovatno ste bar jednom videli izraz „pojedi dugu” na društvenim mrežama. Ovaj Instagram savet hvale mnogi stručnjaci jer su hranljiva jedinjenja koja voću daju boju zapravo antioksidansi, a poznato je da se bore protiv slobodnih radikala i smanjuju upale u telu.

Ako osećate da vaše telo teško razgrađuje voće, najbolje bi bilo da ga prokuvate kako biste ‘omekšali’ vlakna u njemu i kako bi varenje bolje funkcionisalo, kaže nutricionista Keri Gabrijel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari