Porazi, povrede, otkazi i "pakao" kvalifikacija: Kako je izgledao put Srbije do finala Mundobasketa? 1Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Košarkaši Srbije su do finala Mundobasketa i meča sa Nemačkom došli nakon šest pobeda i jednog poraza na turniru, ali su pre toga morali da prođu i „pakao“ FIBA kvalifikacija. Podsetimo se svih tih mečeva i svih momaka koji su branili boje Srbije na njima.

Kvalifikacije za Mundobasket reprezentacija Srbije započela je u Beogradu, 25. novembra 2021. godine utakmicom protiv Letonije. Letonija je savladana rezultatom 101:100, a ovo je sastav koji je nosio dres Srbije na tom meču:

Nikola Jović (nije igrao), Miloš Teodosić, Balša Koprivica (nije igrao), Nemanja Dangubić, Alen Smailagić, Aleksa Radanov, Dušan Ristić, Marko Jagodić – Kuridža, Rade Zagorac, Aleksa Avramović, Uroš Trifunović, Jovan Novak (nije igrao)

Najefikasniji na ovom meču su bili Miloš Teodosić sa 21 poenom i 9 asistencija i Aleksa Avramović sa 17 poena i 7 asistencija.

Tri dana kasnije, „orlovi“ su gostovali Belgiji od koje su poraženi rezultatom 73:69. Selektor Svetislav Pešić je tada u Belgiju poveo sledeći sastav:

Nikola Jović (nije igrao), Filip Petrušev, Miloš Teodosić, Balša Koprivica (nije igrao), Nemanja Dangubić, Aleksa Radanov, Dušan Ristić, Marko Jagodić – Kuridža, Rade Zagorac, Aleksa Avramović, Uroš Trifunović, Jovan Novak

Odličan učinak je ponovo ostvario Aleksa Avramović sa 19 poena, kao i Filip Petrušev sa 16 poena, a solidan učinak je ostvario i Miloš Teodosić sa 14 poena (šut iz igre 5/12) i 8 asistencija (ali i 5 izgubljenih lopti), međutim to nije bilo dovoljno da se savladaju Belgijanci.

Porazi, povrede, otkazi i "pakao" kvalifikacija: Kako je izgledao put Srbije do finala Mundobasketa? 2
Foto: EPA KOCA SULEJMANOVIC

Usledila je pauza do februara 2022. i mečeva sa Slovačkom u kojima je Srbija zabeležila dve očekivane pobede. Prvi meč je odigran 25. februara u Beogradu, a boje Srbije su branili:

Nikola Jović, Nikola Đurišić, Filip Petrušev (nije igrao), Balša Koprivica, Aleksa Radanov, Dušan Ristić, Marko Jagodić – Kuridža, Boriša Simanić, Aleksa Avramović, Uroš Trifunović, Jovan Novak, Radovan Đoković (nije igrao)

Najefikasniji na ovom meču su bili Marko Jagodić – Kuridža sa 13 poena i 6 skokova (indeks korisnosti 18) i Aleksa Avramović sa 14 poena i 3 ukradene lopte.

Usledio je put za Slovačku, gde je Srbija 28. februara 2022. slavila rezultatom 71:63, a selektor Pešić je poveo sledeću ekipu:

Nikola Jović, Nikola Đurišić, Filip Petrušev, Balša Koprivica (nije igrao), Aleksa Radanov, Dušan Ristić, Marko Jagodić – Kuridža, Aleksa Uskoković (nije igrao), Boriša Simanić, Aleksa Avramović, Uroš Trifunović, Jovan Novak

Najefikasniji na ovom gostovanju bio je Aleksa Avramović koji je na ovom meču imao 24 poena (šut za tri 5/9), 6 asistencija i 3 ukradene lopte, a solidan učinak je zabeležio i Nikola Jović sa 13 poena, 7 skokova i 3 asistencije.

Porazi, povrede, otkazi i "pakao" kvalifikacija: Kako je izgledao put Srbije do finala Mundobasketa? 3
Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic

Stigao je jun, a sa njim i loše vesti. Srbija u kvalifikacijama za Mundobasket, a ni na Evrobasketu neće moći da računa na Bogdana Bogdanovića zbog operacije kolena.

Kako loše vesti obično ne idu same, usledilo je i gostovanje Letoniji 30. juna 2022. koja nam se revanširala za tesan poraz u Beogradu i savladala naše košarkaše rezultatom 66:59. Selektor Pešić je u Rigu poveo, makar na papiru, solidan sastav Srbije:

Filip Petrušev, Nemanja Dangubić, Dejan Davidovac, Nemanja Bjelica, Vanja Marinković, Dušan Ristić, Dejan Todorović, Marko Jagodić – Kuridža, Aleksa Uskoković (nije igrao), Ognjen Jaramaz, Aleksa Avramović, Boban Marjanović

Najveću minutažu su imali Dejan Davidovac (9 poena, 5 skokova) i Aleksa Avramović (16 poena, 3 asistencije). Naši šuteri nisu imali svoje veče – Vanja Marinković je iz igre šutirao 4/12, dok je Nemanja Bjelica na terenu proveo 21 minut i nije postigao nijedan pogodak iz igre.

Ako je ljubitelje košarke u Srbiji zabrinulo takvo izdanje „orlova“ u Letoniji, pravi šamar je usledio u niškoj dvorani Čair gde je Srbija nakon dva dana igre (meč je 3. jula prekinut zbog problema sa reflektorima, pa nastavljen 4. jula) ponovo izgubila od Belgije, ovog puta rezultatom 74:73.

Boje Srbije tada su branili:

Filip Petrušev (nije igrao), Nemanja Dangubić, Dejan Davidovac, Nemanja Bjelica, Vanja Marinković, Dušan Ristić, Dejan Todorović, Aleksa Uskoković (nije igrao), Ognjen Jaramaz, Boriša Simanić, Aleksa Avramović, Boban Marjanović

Najefikasniji košarkaš Srbije bio je Vanja Marinković sa 14 poena, a nakon blede partije u Rigi „probudio se“ i Nemanja Bjelica koji je postigao 12 poena uz 6 skokova.

Srbija je pet minuta pred kraj utakmice imala vođstvo od 10 razlike, ali je uspela da ispusti tu prednost i smušenom igrom u završnici praktično poklonila Belgijancima važnu pobedu u gostima.

Plasman na Mundobasket je u tom trenutku delovao daleko pošto će reprezentacija Srbije u drugu fazu kvalifikacija preneti samo jednu pobedu – a protivnici koji su čekali Srbiju u novoj grupi su bili Grčka, Turska i Velika Britanija.

Porazi, povrede, otkazi i "pakao" kvalifikacija: Kako je izgledao put Srbije do finala Mundobasketa? 4
Foto: Peđa Milosavljević /Starsport

U avgustu 2022. fokus košarkaške javnosti nije bio na kvalifikacijama za Mundobasket, već na skraćivanju spiska za Evrobasket. Prvo su precrtani Aleksej Pokuševski i Nikola Jović, a onda je usledila i odluka Svetislava Pešića da na Evrobasket ne povede Miloša Teodosića.

Navijači Srbije koji su sa pomešanim emocijama dočekali „precrtavanje“ Teodosića, a nakon njega i definitivnu potvrdu da Srbija ovog leta neće moći da računa na Nemanju Bjelicu je pred meč sa Grčkom ohrabrila činjenica da će selektor Pešić na raspolaganju imati dvostrukog MVP-ja NBA lige Nikolu Jokića. Sa druge strane, i Grci su u Beograd doputovali sa sastavom koji je predvodio Janis Adetokumbo.

25. avgusta 2022. oboren je rekord posete u evropskim kvalifikacijama, a 19.150 navijača je imalo priliku da uživa u pravom košarkaškom spektaklu, uzbudljivoj utakmici koja se završila produžetkom i pobedom Srbije rezultatom 100:94.

Dres Srbije su na ovom meču nosili: Dejan Davidovac, Vanja Marinković, Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, Ognjen Dobrić, Dušan Ristić (nije ulazio u igru), Nikola Jokić, Marko Jagodić – Kuridža, Vasilije Micić (povredio se pred kraj prvog poluvremena), Marko Gudurić, Ognjen Jaramaz, Nikola Milutinov

Najefikasniji je bio Nikola Jokić sa 29 poena, 8 skokova i 6 asistencija, a sjajan posao je odradio i Ognjen Jaramaz koji je ušao umesto povređenog Micića i zabeležio 15 poena (šut za tri 3/4) i 4 asistencije.

Srećom, povreda Vasilija Micića nije bila ozbiljnije prirode, pa je selektor Pešić mogao da računa na Vasu i na važnom gostovanju Turskoj. Srbiju sa skorom od 2 pobede i 3 poraza i imperativom pobede su čekali Larkin, Osman, Šengun i ostali.

Boje našeg državnog tima na ovom meču su branili: Filip Petrušev (nije igrao), Dejan Davidovac (nije igrao), Vanja Marinković, Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, Ognjen Dobrić, Nikola Jokić, Marko Jagodić – Kuridža, Vasilije Micić, Marko Gudurić, Ognjen Jaramaz, Nikola Milutinov.

Srbija je nakon +21 uspela da lošom igrom (uz nezanemarljiv doprinos raspoloženog Osmana) meč dovede do dramatične završnice u kojoj je ipak uspela da slavi rezultatom 79:72.

Dvostruki MVP NBA lige je ponovo, kao i protiv Grčke bio najefikasniji u našem sastavu sa 24 poena (10/16 iz igre) uz 10 skokova. Pratili su ga Marko Gudurić i Nikola Kalinić sa po 14 poena, a dvocifren je bio i Vladimir Lučić sa 11 poena.

Reprezentacija Srbije je otputovala na Evrobasket na krilima dobrih rezultata u pripremnim utakmicama i dve važne pobede u kvalifikacijama za Mundobasket. Turnir je počeo dobro za naš tim, zabeleženo je pet ubedljivih pobeda u grupnoj fazi, nakon čega je usledilo grubo prizemljenje i novi poraz od reprezentacije Italije u osmini finala.

Novembarski FIBA prozor je doneo nova iskušenja – gostovanje Velikoj Britaniji i meč protiv Turske u Beogradu.

Sastav Srbije na gostovanju Velikoj Britaniji je izgledao ovako:

Nemanja Dangubić (nije ulazio u igru), Aleksa Radanov, Ognjen Dobrić, Dušan Ristić, Luka Mitrović, Marko Jagodić – Kuridža, Stefan Jović, Ognjen Jaramaz, Boriša Simanić, Uroš Trifunović, Danilo Anđušić, Marko Jeremić

Nije ovo bila idealna utakmica Srbije i Pešićevih „orlova“, ali smo uspeli da upišemo pobedu rezultatom 74:68.

Najefikasniji su bili Dušan Ristić sa 15 poena (trojke 2/2) i 11 skokova i Danilo Anđušić sa 14 poena. Još jedan solidan meč za Srbiju je odigrao i iskusni Jagodić – Kuridža, koji je meč završio sa 10 poena i 6 skokova.

U Beogradu je napravljen veliki korak ka plasmanu na Mundobasket. Košarkaši Srbije savladali su Tursku 77:76.

Gudurić (18 poena) i Ristić (16 poena, trojke 4/4) bili su najefikasniji u još jednom dramatičnom meču, a na Pešićevom spisku za ovaj meč su se nalazili sledeći košarkaši:

Vladimir Lučić, Aleksa Radanov, Ognjen Dobrić, Dušan Ristić, Luka Mitrović, Marko Jagodić – Kuridža, Marko Gudurić, Stefan Jović, Ognjen Jaramaz, Boriša Simanić (nije igrao), Uroš Trifunović (nije igrao), Danilo Anđušić

Ekipa Svetislava Pešića su u tom trenutku u prilog išli i drugi rezultati iz naše grupe, pa se tako Srbija dva kola pre kraja kvalifikacija našla na drugom mestu na tabeli, a Turskoj je pobegla na dve pobede prednosti.

Zahvaljujući pobedi Grčke u Belgiji 72:70, Srbija je, osim Turske, imala dve pobede prednosti i u odnosu na Belgiju, pa smo već u tom trenutku znali da će u dva preostala kola za plasman na Mundobasket biti dovoljan samo jedan trijumf.

Porazi, povrede, otkazi i "pakao" kvalifikacija: Kako je izgledao put Srbije do finala Mundobasketa? 5
(BETAPHOTO/Nebojsa Parausic)

Novi meč Srbije i Grčke u kvalifikacijama doneo je novi spektakl, dramatičnu završnicu i novi produžetak.

Košarkaši Srbije su većim delom meča kontrolisali rezultat, a onda je pred kraj došlo do pada u igri. Meč je nakon pomenutog produžetka završen pobedom Grčke (97:92), a boje Srbije su na ovom meču branili:

Nemanja Dangubić, Dejan Davidovac, Nikola Milutinov, Aleksa Radanov, Dušan Ristić, Marko Jagodić – Kuridža, Stefan Jović, Ognjen Jaramaz, Boriša Simanić, Marko Jeremić, Dušan Beslać (nije igrao) i Aleksa Uskoković

U reprezentaciji Srbije veoma dobar je bio Nikola Milutinov sa 24 poena i devet skokova a dvocifreni su bili još Dejan Davidovac sa 11 i Dušan Ristić sa 10 poena.

Usledio je povratak u Beograd i odlučujući meč kvalifikacija protiv Velike Britanije na kom su dres Srbije nosili:

Filip Petrušev, Aleksa Radanov, Ognjen Dobrić, Dušan Ristić, Luka Mitrović, Marko Jagodić – Kuridža, Marko Gudurić, Stefan Jović, Ognjen Jaramaz, Boriša Simanić, Aleksa Avramović, Uroš Trifunović

Naši košarkaši su ovaj meč igrali sa imperativom pobede, a pitanje pobednika je rešeno tek u drugom poluvremenu, uprkos velikoj razlici u kvalitetu u odnosu na Britance. Konačan rezultat je bio 101:83, a navijačima je pao kamen sa srca.

Najefikasniji u ovom trijumfu Srbije bio je Aleksa Avramović sa 20 poena, a pratili su ga Luka Mitrović sa 15 i Ognjen Dobrić sa poenom manje.

Bila je ovo samo kratka rekapitulacija i šetnja kroz trnovit put koji su košarkaši Srbije morali da pređu da bi došli do Mundobasketa.

Na finalnom turniru su u grupi košarkaši Srbije redom pobeđivali Kinu, Portoriko i Južni Sudan. Usledio je novi poraz od Italije, nakon čega su mnogi otpisali i već prežalili izabranike selektora Pešića.

Porazi, povrede, otkazi i "pakao" kvalifikacija: Kako je izgledao put Srbije do finala Mundobasketa? 6
Foto: fiba.basketball

Selektor je pred odlučujući meč sa Dominikanskom Republikom novinarima na treningu rekao sledeće:

„Želim da vam kažem da budete pošteni prema ovim momcima. I poraz i pobeda postoje u sportu. Lepo nam je prošle godine naš igrač Nikola Jokić, najbolji igrač na svetu, rekao: U Srbiji se samo gledaju rezultati, ne igra se igra. Vole se rezultati, ne voli se košarka. I u pravu je.“

A onda su se dogodili i rezultati i košarka – pala je Dominikana, pali su Litvanci u četvrtfinalu, pali su i Kanađani u polufinalu.

U finalu za Srbiju neće moći da igra Boriša Simanić zbog dobro poznatih razloga, ali će moći sledećih 11 igrača:

Filip Petrušev, Nikola Jović, Bogdan Bogdanović, Vanja Marinković, Ognjen Dobrić, Dušan Ristić, Marko Gudurić, Stefan Jović, Dejan Davidovac, Aleksa Avramović, Nikola Milutinov

Plasman na Olimpijske igre je obezbeđen, medalja već sija na vratu. Šta god da naši košarkaši urade u nedelju u finalu, ovaj turnir ćemo upamtiti po rečenici koju sad već i vrapci na grani znaju: Svi za jednog, jedan za SVI.

A šta ćete vi raditi u nedelju, 10. septembra 2023. u 14.40 po srednjeevropskom vremenu?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari