Na Savi kod Šapca proglašena vanredna odbrana od poplava 1Foto: Wikipedia/Arsmoca

Vodostaj Save kod Šapca danas je bio blizu 500 centimetara, kada se uvode vanredne mere od poplava. Međutim, prema prognozi RHMZ, najavljene padavine u toku ove nedelje neće ugroziti okolna naselja jer obaloutvrda može da izdrži i znatno viši vodostaj.

Ipak, tokom dana je kod Šapca proglašena vanredna odbrana od poplava, rekao je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić i naglasio da se ta reka nije izlila, niti da očekuje da će do toga doći. Od visine novog snežnog pokrivača u planinskim krajevima i naknadnih viših temperatura zavisiće mogućnost kasnijeg poplavnog talasa.

U vreme najvećeg poplavnog talasa, u maju 2014. godine, dostignut je maksimum od čak 665 centimetara, što je bilo za 75 centimetara više od ranijeg najvišeg zabeleženog vodostaja. Međutim, tada su se Sava i drugi vodotokovi izlili u nebranjenom delu, što je nanelo štete više od milijardu dinara. Najkritičnije bilo je kod Čevrntije, dvadesetak kilometara od Šapca, gde je više hiljada dobrovoljaca postavljenjem džakova sa peskom uspelo da spreči izlivanje Save. Ipak, ovaj deo obaloutvrde u dužini od četiri kilometra još uvek nije obezbeđen jer se zemlja natapa i topi. U opštini Bogatić u porastu je vodostaj i Save i Drine. Reka Sava je u Crnoj Bari stigla do donjeg dela nasipa i izlila se u ataru Parašnica, u nebranjenom delu, na njive i nekategorisane puteve. Drina je u opštini Bogatić počela da izlazi iz korita u nebranjenom delu.

– Na celoj teritoriji Republike sprovode se redovne i vanredne mere od poplava, ali situacija nigde situacija nije kritična, rekao je juče za elektronske medije Predrag Marić. On je precizirao da je samo na teritoriji Vranja došlo do izlivanja u oranice u nebranjenom delu, ali da je tokom pretprošle noći to sprečeno. On je dodao da će u narednom periodu, tokom aprila, zbog otapanja snega u Austriji, pažnja biti usmerena na Dunav i da će se obavljati celodnevna pripravnost i monitoring te reke.

Kada je reč o manjim rekama, Resava je, prema izveštaju RHMZ, kod Svilajnca dostigla nivo od 227 centimetara i od prekjuče je porasla 70 centimetara, kod manastira Manasija, kod Despotovca je 114 centimetara i opala je za pet centimetara. Ova reka je 2014. godine u Svilajncu izazvala katastrofalne poplave. Vodostaj Velike Morave je kod Varvarina 140 centimetara, 23 centimetra veći od juče, kod Ćuprije 265 centimetara i veći je 17 centimetara, kod Bagrdana (Jagodina) je 389 centimetara i veći je za sedam centimetara. Vodostaj reke Lugomir, koja je Jagodinu poplavila 2014. godine, je 113 centimetara i veći je za šest a Belice, kroz Jagodinu, 54 i za četiri centimetra veći. Nišava, koja je pre nekoliko dana pretila da se izlije iz svog toka u niškom i pirotskom kraju je u opadanju.

Na području vranjske opštine kišni talas pokrenuo je klizišta na području sela u Poljaničkom kraju, a najozbiljnija situacija je u selu Drenovac gde ipak nema ugroženih kuća. Ekipe vranjskog Vodovoda intervenisale su na više vodotokova na području Vranjske Banje gde su čišćena rečna korita, a vršena je i zamena cevi.

– Oranice u ravničarskom delu opštine su usled obilne kiše pod vodom, a vodotoci se konstantno čiste. Situacija je tokom jučerašnjeg dana bila pod kontrolom, naveo je Aleksandar Tomić, pomoćnik gradonačelnika zadužen za vanredne situacije. Mehanizacija i ekipe komunalnih preduzeća su u pripravnosti a inspekcijske službe na terenu, kako bi se moguće posledice od obilnih padavina odmah sanirale, naveo je on.

Od države ni dinara za ugroženi nasip

Zasad država, koja je nadležna za vodotokove prvog reda, ništa nije preduzela da se kod Šapca, odnosno pomenute Čevrntije uradi kvalitetan nasip, što je trajno obezbeđenje od poplava čitavog šabačkog kraja. Lokalna samouprava u međuvremenu je uredila, prokopala i očistila više od stotinu kilometara kanala i vodotokova drugog reda. Uz to, uz pomoć Evropske unije Šabac je zajedno sa Slavonskim Brodom na osnovu zajedničkog projekta dobio potrebnu opremu za sprečavanje kao i reagovanje u slučaju poplava u vrednosti većoj od pola miliona evra.

Kritično u Hrvatskoj i BiH

Inače duž cele reke Save vodostaj je i dalje u stalnom porastu i dok kod Jasenovca, u Hrvatskoj, nivo reke iznosi rekordnih 928 centimetra, u BiH, odnosno Republici Srpskoj, kod Srbca, Gradiške i Kozarske Dubice dostigla je nivo od čak 985 centimetra. I na području opštine Srbac u Republici Srpskoj Sava je jutros dostigla 985 centimetara, izjavio je za RTRS stručni saradnik za Civilnu zaštitu Srpca Dalibor Košutić, što je, kako je rekao, za 45 centimetara viši vodostaj od vanrednih mera odbrane od poplava.

Upozorenje na prvi dan proleća

Na severnoj Zemljinoj polulopti danas u 17.15 h počelo je proleće, a kakvo će ono biti sledećih dana svedoči prognoza RHMZ, koji je objavio je upozorenje za područje Srbije, na hladno vreme, sneg i stvaranje snežnog pokrivača u naredna tri dana. U Srbiji će i danas biti hladno, oblačno i mestimično sa snegom, uz formiranje snežnog pokrivača. Jutarnje temperature će biti od minus četiri do nule, a najviše dnevne od minus jedan na severu zemlje do pet stepeni na jugu. I u Beogradu će biti oblačno, s povremenim snegom, a temperatura će se kretati između minus dva i nula stepeni. Do petka će u svim krajevima padati sneg, uz dalje povećanje visine snežnog pokrivača. Na severu se očekuje snežni pokrivač visine do 10 centimetara, u ostalim krajevima 10 do 20 cm, lokalno i više, navodi se u saopštenju. Od vikenda će početi otopljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari