INTERVJU Goran Bogdanović: Srbi na KiM nemaju ni snage ni volje za nove barikade, iako su zabrinuti zbog dinara 1Foto: Miloš Đošić

Juče sam pokušao da dignem s automata novac, ali nisam uspeo jer nije bilo dinara. Nažalost takva situacija će biti i narednih dana. A da li će biti poboljšanja, videćemo.

Vidim koliko su građani zabrinuti jer osećaju da je ovo obračun sa poslednjim ostacima prisustva države Srbije na KiM. A posebno su zabrinuti oni najranjiviji, penzioneri i oni koji očekuju socijalnu pomoć, jer ne mogu na drugi način da dođu do novca. Očigledno je da su nam sve uzeli na KiM. Ostalo je samo da nam uzmu život. I to se radi na sofisticiran način neprimeren za 21. vek. Stalno urušavaju ljudska prava, maltretiraju i šikaniraju nas. Još nam je ostao život, a i to je nešto što nam svakodnevno uzimaju, kaže za Danas Goran Bogdanović, potpredsednik SDS i nekadašnji ministar za KiM, odgovarajući na pitanje kakva je situacija u Leposaviću na početku ove nedelje a nakon odluke Centralne banke Kosova o korišćenju gotovine, odnosno ograničavanju korišćenja dinara.

* Vučić pak poručuje da se pezioneri i ostali ne brinu. Da li mu verujete?

– Ne znam. Ne radi se tome da li verujemo ili ne. Već danas smo počeli da osećamo pritiske odluke Centralne banke Kosova. Verujem da će Srbija u narednom periodu učiniti sve da dođe do rešenja i da ćemo napokon moći da podižemo primanja, socijalnu pomoć i penzije. Kako, to je ipak na Prištini i Beogradu da odluče.

* Da li je ovo zaista jednostrani potez Kurtija, odnosno nije deo nekog ranijeg sporazuma? Verujete li kad Vučić kaže da se o tome nije razgovaralo?

– Ovde se ne radi da li Vučiću verujemo ili ne. Mi koji nismo zaslepljeni Vučićevom politikom vidimo da se stvari odvijaju u pravcu u kojem Srbi gube sve. I da od pregovora nemamo nikavu korist. Voleo bih da čujem predsednika Vučića da nabroji bar jedan uspeh Srbije u pregovorima. Jer ja koji ovde živim ne mogu da se setim nijedne dobiti za Srbe. Kada je reč o razgovorima oko dinara, nemam dokaz da su razgovori oko ukidanja dinara vođeni. Ali je činjenica da je predsednik u februaru prošle godine govorio o toj mogućnosti i očigledno je da je o tome razgovarano. Da li je postignut sporazum ili nije opet to ne znam. Takođe je činjenica da Kurti mnoge akcije sprovodi jednostrano, bez ikakvog dogovora kako bi vršio pritisak i torturu na preostale Srbe. I za to ima podršku dela međunarodne zajednice, bez obzira na to što ta međunarodna zajednica šturim saopštenjima osuđuje takve postupke. Nama ne trebaju samo štura saopštenja nego konkretne akcije i potezi da bi se Kurti naterao da poštuje ljudska prava i Ustav i zakone Kosova koje stalno potencira.

Bogdanović: Srbi se više plaše poteza Prištine nego Beograda

* Kad smo uspeha u dijalogu, Vučić kaže da je uspeh priznavanje kosovskih tablica i da je trebalo to pre da uradimo.

– Ta njegova izjava pokazuje svu bahatost, osionost i licemerje ove vlasti kada je reč o KiM. Šta je trebalo da se uradi? Zašto Vučić nije prihvatio ranije? Otkud sad naknadna pamet? Možda se čekalo da se izgube ljudski životi, da specijalne jedinice zavladaju čitavim severom KiM, da se Srbi hapse i maltretiraju i Priština prvi spiskove nepodobnih Srba, da napuštamo institucije u koje nas je na silu ova vlast uvukla 2013. Da se ponižavamo i tražimo ostavke gradonačelnika koje nismo birali… Očigledno da nas predsednik izjavama i saopštenjima obaveštava o javnim uspesima Kurtija. Takva izjava je dokaz kakav odnos ova vlast ima prema KiM.

* Da li se narod na Kosovu više plaši odnosa vlasti iz Beograda prema njima ili poteza Kurtija?

– Sigurno da se svakako više plaši Kurtija. Jer je on, i ne samo on nego cela administracija, unazad nekoliko godina pokazao svu aroganciju, nepoštovanje zakona i Ustava, kao i da Srbi nisu dobrodošli na ovim prostorima. Šta drugo, ako ste u stanju da hapsite Srbe na osnovu izjava lažnih svedoka, da vrši torturu nad uhapšenima. Svakodnevno se krše osnovna ljudska i građanska prava i nema dijalog sa Srbima na KiM. Srbi se mnogo više plaše Prištine nego Beograda.

* Kakav razvoj situacije očekujete. Bio je protest na Rudaru, očekujete li barikade, šta će narod da radi ako zaista bude sprovedena ova odluka?

– Teško je reći. Nažalost, desiće se kao što se desilo sa tablicama i mnogim drugim sporazumima, gde smo insistirali da nećemo prihvatiti, ali onda prihvatimo. Nažalost, ne idemo u susret događajima nego smo stalno servilni i prema potezima koji idu na štetu narodu. Ako se situacija oko dinara zakomplikuje postavlja se niz pitanja, zašto je Komercijalna banka ugašena na sopstven zahtev a bila je jedina licencirana kod Kosovske banke i zašto Poštanska štedionica nije kupila njen ogranak na KiM. Nema puno manevarskog prostora. Postoje tri moguća rešenja. Prvo, da se odluka CBK ukine, što je malo verovatno. I to možemo videti iz izjava evropskih zvaničnika i Stejt departmenta u kojima ne taži ukidanje nego prolongiranje odluke i veći vremenski interval za implementaciju. Drugo, može da se registruje druga privatna banka iz Srbije i da preko nje idu transakcije Srbima. I treće, na čemu je Priština insistirala još u pregovorima u Beču 2006-7. i iza čega je stao i Ahtisari i tražio transparentno finasiranje na KiM. A to je da novac koji ide iz Srbije na Kosovo ide preko trezora ili preko CBK i da ona dalje transferiše novac lokalnim samoupravama na Kosovu sa srpskom većinom. Mislim, da smo možda najbliži tom rešenju jer bi na taj način i Priština kontrolisala sredstva kome se daje novac i koliko novca ulazi na Kosovo.

Bogdanović: Istraživanja pokazuju da će Kurti pobediti na vanrednim parlamentarnim izborima

* Do postizanja dogovora očekujete li nove barikade na severu?

– Mislim da više nema ni energije ni snage. Narod je ovde napokon shvatio da je izigran i da nema u toj meri podršku Vučića. Posle Banjske sve se ovde menja. Ne postoji ni volja ni organizacija Srba jer nas je sve manje. Ne očekujem ništa. Očekujem nažalost dalji tihi odlazak Srba i dalje da Beograd bude servilan prema svim odlukama koje ne idu u prilog Srba i države Srbije na ovim prostorima. Očekujem da i dalje lažne patriote ubeđuju ovaj narod kako je to dobro.

* Trebalo bi da uslede novi izbori u četiri opštine i može li se pružiti otpor Srpskoj listi na tim izborma?

– Nažalost, ovde je politička scena zamrla bukvalno 2013. kada je formirana Srpska lista. Jer sve druge političke opcije i organizacije nisu mogle da deluju jer su bile pod velikim pritiskom i ucenama. Jedina stranka koja je imala podršku zvaničnog Beograda je koristila sve instrumente prisile i prinude da bi naterala ljude da glasaju za SL. Nisam optimista, iako postoje naznake novih političkih organizacija ali ne vidim još uvek da bi neko na adekvatan način mogao da ugrozi SL iz navedenih razloga. Kada i da li će biti izbori niko tačno ne zna. Ono što je izvesno je da će Priština činiti sve da ne dođe brzo do tih izbora jer je očigledno da se priprema za vanredne parlamentarne izbore.

INTERVJU Goran Bogdanović: Srbi na KiM nemaju ni snage ni volje za nove barikade, iako su zabrinuti zbog dinara 2
Foto: Miloš Đošić

* Kada bi mogli da budu ti izbori i kakva je pozicija Kurtija?

– Biće negde početkom jeseni. Sve opcije kosovskih Albanaca insistiraju da se održe ti vanredni izbori. Očigledno bi to tada odgovaralo i Kurtiju, jer bi time zaustavio proces formiranja ZSO gde bi verovatno prolongirao neke stvari. I sve ovo što Kurti radi u poslednje vreme, ide u pravcu predizborne kampanje.

* Mislite na odluku o dinaru, upade u privremene organe, skidanje i postavljanje zastava…

– Tako je. Sve što čini unazad neoliko meseci. Očigledno da na taj način želi da ojača svoju poziciju pre svega kod nacionalističkog dela biračkog tela. Očigledno da mu to polazi za rukom. Sva istraživanja daju prognoze da će Kurti apsolutno pobediti na tim izborima.

* Na parlamentranim izborima 17. decembra SNS je pobedila i danas je konstitutivna sednica. Da ste u prilici da budete poslanik da li biste prisustvovali konstituisanju Skupštine?

– Ako se tvrdi da su izbori pokradeni, a jesu jer postoji mnogo dokaza, mislim da ne bi trebalo učestvovati u konstituisanju nelegitimnog parlamenta. Prazna sala gde sede opozicioni poslanici govori više nego bilo koja izgovorena reč u parlamentu. Prisustvo i neprisustvo ne može da spreči konstituisanje. Ali neprisustvovanjem šaljemo jasnu poruku opozicionom biračkom telu ali i međunarodnim akterima, Savetu Evrope i Evropskom paralmentu koji su posmatrali izbore i od kojih očekujemo da ih proglase nelegitimnim. Već vidim da ne postoji jedinstvo o tome, što je opasno. S punim pravom onda postoji percepcija u delu biračkog tela da se opet nešto mulja, da se ponovo neko s nekim dogovara i daje prostor raznim manipulacijama i razmišljanjiam šta i kako treba uraditi.

* Šta nadalje raditi, da li bojkotovati?

– Treba razmisliti kao se boriti dalje i protiv onoga što se desilo 17. decembra. I treba napraviti širi front sa svim pravim opozicionim strankama i videti kako se dalje boriti u i van parlameta da bi došlo do ponavljanja izbora. Bojim se da nekim stavovima koalicija “Srbija protiv nasilja” i očigledno nejedinstvo ne ide u dobrom pravcu. Treba dobro da razmisle da ne bi ponovo razočarali opoziciono biračko telo i izgubili ga umesto da ga pridobijaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari