Događaji koji su obeležili sedmicu od 13. do 18. maja (VIDEO) 1Foto: Pixabay/Congerdesign

U mnoštvu informacija objavljenih tokom protekle sedmice portal Danas.rs vam u kratkom videu donosi pregled događaja koji su je obeležili, kao i pet najčitanijih tekstova.

Vučić na sednici Sabora SPC u Patrijaršiji

Prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića sednici Sabora Srpske pravoslavne crkve u Patrijaršiji imalo je odjeke skoro tokom čitave sedmice.

Posle sastanka koji je trajao više od dva i po sata Vučić je rekao da je pred Sabor izneo sve svoje brige, kao i da ga je patrijarh Irinej razumeo i „pokazao veliku odgovornost“. Sam patrijarh potom je izjavio, da svi vide da se Vučić „junački bori za državu, narod i Kosovo“ i da je to njegov i stav Sabora.

Događaji koji su obeležili sedmicu od 13. do 18. maja (VIDEO) 2
Foto FoNet SPC.

Pozivajući se na nezvanične izvore u crkvenim krugovima list Danas je objavio da su vladike jednoglasno smestile Vučića u „Crveni salon“, te da im je pretio poverljivim paprima. Tu informaciju negirao je Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika.

List Danas je potom objavio da se deo episkopa, prema saznanjima u crkvenim krugovima, ozbiljno opire Vučićevim pokušajima da SPC pretvori u partijsku Crkvu, kao i da je patrijarh prozivan zbog izjave da Sabor podržava Vučića.

Naposletku, Vučić je rekao da je poseta Patrijaršiji i razgovor sa predstavnicima crkve za njega velika čast, da od njih „nije tražio ništa“, i da nije išao jer mu „treba podrška u politici za razliku od prethodnih vlasti“. On je naveo da je „jedna novina danima lagala“ o „tajnom sastanku u Patrijaršiji iza zatvorenih vrata, kada nije bilo Dodika“. Takođe, Vučić je saopštio i da će 27. maja prisustvovati sednici Skupštine Srbije na kojoj će se razgovarati o situaciji u vezi sa KiM.

Rasprava o „Tijaninom zakonu“

Na dnevnom redu u Skupštini Srbije bila je rasprava o „Tijaninom zakonu“, kojoj uprkos pozivu predsednice Skupštine Maje Gojković da zaborave na razlike, deo opozicije nije prisustvovao. Sa druge strane i poslanici vladajuće većine, umesto o zakonu dobar deo diskusije posvetili su upravo bojkotu dela opozicije.

Događaji koji su obeležili sedmicu od 13. do 18. maja (VIDEO) 3
Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović kritikovao je opozicione stranke što ne prisustvuju raspravi, a poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić izjavio je da će biti u skupštinskoj sali kad se bude glasalo o Tijaninom zakonu zbog, kako je rekao, „svoje i sve druge dece“.

Novi Krivični zakon predviđa dve novine – prvo uvođenje kazne doživotnog zatvora sa mogućnošću uslovnog otpusta nakon 27 godina izdržane kazne, a zatim i doživotnog zatvora bez uslovnog otpusta za „najsvirepija krivična dela“.

Skupština Kosova usvojila rezoluciju o „genocidu Srbije na Kosovu“

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su rezoluciju o „genocidu, zločinu protiv čovečnosti i ratnih zločina bivšeg režima srpske države, počinjenih na Kosovu“.

Predsednik Kosova Hаšim Tаči i premijer Ramuš Haradinaj pozdrаvili su usvаjаnje rezolucije, dok je direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić ocenio da je to klevetnički dokument i plod panike onih koji su suočeni sa optužbama za sopstvene zločine. Fond za humanitarno pravo Kosova (FHPK), izrazio je nezadovoljstvo rezolucijom koju je usvojilo 79 poslanika.

Južni krak Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru zvanično otvoren za saobraćaj

Događaji koji su obeležili sedmicu od 13. do 18. maja (VIDEO) 4
Foto: Kabinet potpredsednice Vlade

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je u subotu uveče južni krak Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru u dužini od 26,3 kilometra. Obraćajući se građanima ispod mosta „Vrla“ kod Vladičinog Hana, Vučić je rekao da je svaki novoizgrađeni put, put ka miru ali i način da se zaboravi ružno i da zarastu rane iz prošlosti. Po njegovim rečima, izgradnja tog dela autoputa predstavljala je „najteži graditeljski poduhvat u Evropi“. Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je Koridor 10 „istinska evropska vrednost povezivanja i komunikacije“.

Finale Kupa Srbije iz Niša premešteno u Beograd

Odlukom Takmičarske komisije Fudbalskog saveza Srbije domaćinstvo finala Kupa Srbije premešteno je iz Niša u Beograd. Niš je ogranizaciju meča za trofej u Kupu Srbije dobio još jesenas, ali je ta odluka ove nedelje promenjena, pa će se Crvena zvezda i Partizan 23. maja umesto na stadionu “Čair” sastati na stadionu “Rajko Mitić” u Beogradu.

Fudbalski klub Radnički kritikovao je odluku da se finalna utakmica Kupa premesti i naveo da su time drastično oštećeni klub i grad i da će biti prinuđen da traži novčanu naknadu od Fudbalskog saveza Srbije.

Pet najčitanijih tekstova prethodne nedelje

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari