BLOG: Vučić položio zakletvu za drugi predsednički mandat (FOTO, VIDEO) 1Foto: Beta/AP Photo/Marko Drobnjakovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu na posebnoj sednici Skupštine Srbije i time započeo još jedan petogodišnji mandat.

Vučić je, kao i za prvi mandat pre pet godina, zakletvu položio na Ustavu Srbije i na Miroslavljevom jevanđelju, najstarijem sačuvanom ćiriličnom rukopisu.

Zakletvu je položio pred starim sazivom skupštine, pošto još nisu proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora održanih takođe 3. aprila 2022. godine, a u zakonu stoji da se skupština sastaje ako nije u redovnom zasedanju ili ako joj je prestao mandat, da bi predsednik Republike pred njom položio zakletvu.

18.14 – Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na drugom predsedničkom mandatu.

„U ovim izazovnim vremenima, građani Srbije napravili su mudar izbor i doneli odluku u najboljem interesu naše Srbije i svih naših građana“, napisala je Brnabić na društvenoj mreži Tviter.

17.35 – Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Srba iz naše južne pokrajine i svoje lično ime želim da u godinama pred nama nastavi da se uspešno bori za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje, ali i očuvanja temeljnih principa međunarodnog prava na kojima zasnivamo našu pravednu borbu, navodi se u saopštenju Petra Petkovića.

15.10 – Umetnik Slavoljub Blagojević organizovao je u Nišu satiričnu inauguraciju predsednika Aleksandra Vučića. Blagojević je na platou kod Kazandžijskog sokačeta, izložio svoje radove, skulpture, koje, kako sam kaže, daju jasne asocijacije na simbole Vučićevog predsednikovanja, kako na Andrićevom vencu, tako i prethodno u Vladi Srbije, piše N1.

14.37 – Članica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Zorana Mihajlović odbacila je kao „apsurdne“ optužbe dela opozicije što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio zakletvu pred starim sazivom parlamenta.

14. 25 – Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je posle polaganja zakletve da su građani Srbije dobro izabrali, a da posle Vučićevog govora „nismo dobili nijednog neprijatelja i nismo izgubili nijednog prijatelja“.

14.15 – Ministar odbrane Nebojša Stefanović čestitao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću novi mandat i položenu zakletvu, ističući da je uveren da će Srbija zahvaljujući Vučićevoj mudroj politici uspeti da sačuva mir i stabilnost, saopšteno je iz ministarstva.

„Čestitke predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, izabranom u prvom krugu izbora, ubedljivom pobedom u narodu. Uveren sam da ćemo uz njegovu pomoć, mudrom državničkom politikom, uspeti da sačuvamo mir i stabilnost u ovim teškim i izazovnim vremenima i da ćemo nastaviti putem napretka i razvoja“, naveo je ministar Stefanović.

13.16 – Profesor Ustavnog prava Tanasije Marinković rekao je da je prvi mandat Aleksandra Vučić predstavljao razarajući i totalizirajući prezidencijalizam, tokom kojeg je Vučić ne samo kršio Ustav već i „ispunio uslove da bude razrešen sa funkcije zbog kršenja Ustava“. On kaže da nisu tačna poređenja sa Borisom Tadićem i tvrdnje da je isto bilo za vreme njegovih mandata, niti da je Tomislav Nikolić bio „engleska kraljica“.

13.10 – Politikolog Boban Stojanović ocenio je za N1 da Aleksandar Vučić može da bude predsednik svih građana, ali neće. Kazao je i da se Vučičevo polaganje zakletve u Skupštini Srbije nije mnogo razlikovalo od njegovog klasičnog gostovanja na televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

12.47 – Reporterka N1 koja je pratila polaganje zakletve u Skupštini Srbije rekla je da je atmosfera u parlamentu bila prilično kontrolisana. Novinari koji su pratili polagnaje zakletve bili su u maloj sali, a u veliku salu su mogli da uđu samo snimatelji i fotoreporteri. Koktelu za zvanice, koji je organizovan posle polaganja zakletve, mogli su da prisustvuju novinari, ali bez opreme bez snimanje. Reporterka N1 kaže da je samo kamera TV Pinka mogla da proviri u prostor sa zvanicama na koktelu.

12.26 – Predsednik je pripadnicima vojske rekao da dolazi težih pet godina, u odnosu na prethodnih pet, te da će teže biti održati mir i stabilnost.

„Hvala vam na svemu što smo uradili u prethodnih pet godina, dolazi još težih pet godina. Nije lako čuvati mir i stabilnost, ali uz ovakve vojnike i svesne građane koji znaju da nema veće vrednosti od čuvanja zemlje, uveren sam da ćemo mir i stabilnost sačuvati“, poručio je Vučić, nakon čega je ušao u zgradu Predsedništva.

On se zahvalio pripadnicima vojske. Nakon Vučićevog obraćanja građani su počeli da se razilaze, a saobraćaj je vraćen u normalu.

BLOG: Vučić položio zakletvu za drugi predsednički mandat (FOTO, VIDEO) 45
Foto: Danas/Vojin Radovanović

12.24 – Vučić je pozdravio Gardu Vojske Srbije, kao i predstavnike svih rodova Vojske, nakon čega je ušao u zgradu Predsedništva.

12.23 – Građani su ispred Predsedništva dočekali predsednika Srbije Aleksandar Vučića povicima „Aco Srbine“.

12.22 – Intonirana je himna, a načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović predao je raport predsedniku Vučiću.

12.20 – Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prošetao je platoom, a njega su zvižducima ispratili aktivisti Šarovićevog pokreta kojima MUP u civilu ne dozvoljava da sa transparentima dođu do Andrićevog venca.

12.19 – Vučić je prošao kroz Pionirski park gde su ga okupljeni građani pozdravili aplauzom.

12.18 – Vučić je napustio Skupštinu, kratko je razgovarao sa građanima. On će do Andrićevog venca otići peške.

12.16 – Vučić je naveo da Rusija želi prekid zapadne dominacije, tvrde i meke moći i širenje NATO, a da Kina ne želi „status kvo“ nedodirljivost zapadne snage i bezuticajnost drugih. Zapad, kako je rekao, želi očuvanje sopstvene prevlasti u svetu, istovremeno pozivajući se na kršenje međuanrodnog javnog prava od strane Rusije i Kine..

Ocenio je da je pogaženo međunarodno javno pravo napadom na Ukrajinu, ali da se to desilo na desetine puta u savremenom svetu, a da su ključni protagonisti i današnji veliki borci za poštovanje međunarodnog javnog prava bile zapadne sile. Podsetio je i da je 1999. godine Srbija napadnuta bez odluke UN, a da naša zemlja nije okupirala pre toga nijednu drugu.

“I posle je i sada otimana uprkos postajanju Rezolucije 1244 i to tvrdeći da su u pravu. A ako kažemo da mislimo drugačije onda nismo za budućnost i nismo dovoljno demokrate i bavimo se suviše prošlošću“, konstatovao je Vučić i dodao da je u naš narod utkan slobodarski i prkosni, nesalomivi duh, u sve naraštaje našeg naroda.

12.12 – Poslanik Vladan Glišić iz Skupštine izašao je u društvu, takođe poslanika, Bratislava Jugovića

12.11 – Vučić će otići do Andrićevog venca, gde će mu svi rodovi vojske predati raport. U Predsedništvu ga čekaju zaposleni koji su s njim bili i u prethodnom mandatu.

12.06 – Po završetku govora Aleksandra Vučoća, predsednik parlamenta Ivica Dačić zahvalio se svima i zaključio ovu sednicu Skupštine Srbije.

12.05 – Na kraju obraćanja predsednik Srbije posebno se zahvalio Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, što su trpeli njegove drugačije stavove, a sve za dobro srpskog naroda. Zahvalio se patrijarhu što je uvek uz srpski narod, ali i svojoj porodici kojoj nije bilo lako u proteklih pet godina.

„Danilo, Milica i Vukane, tata vas beskrajno voli i bez vas ne bih mogao ništa. Neka živi Srbija“, rekao je Vučić na kraju praćen ogromnim aplautom koji je trajak gotovo pet minuta.

12.03 – Nakon govora hor je otpevao pesmu „Vostani Serbije“, a Vučić se za to vreme rukovao sa Tomislavom Nikolićem.

12.01 – „Aleksandar Vučić je danas, sa desnom rukom na Ustavu Srbije, a levom rukom na Miroslavljevom jevanđelju položio zakletvu i time, po drugi put, postao predsednik Srbije. Ove dve knjige su dva simbola Srbije, one povezuju današnju moćnu, pravnu i prosperitetnu Srbiju“, napisao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sad.

12.00 – Vučić je svoj govor završio rečenicom: „Neka živi Srbija“.

11.58 – Vučić je u svom obraćanju prisutnima u Skupštini Srbije rekao da su vrata Beograda uvek otvorena za dobar razgovor sa Zagrebom i Sarajevom. Naveo je da će uvek štititi interese međunarodnog javnog prava, poštovanje Dejtonskog sporazuma, poštovanja Ustava i integriteta BiH.

“Uvek ćemo tražiti da nema menjanja Dejtona bez saglasnosti sva tri naroda i uvek ćemo biti uz Republiku Srpsku”, rekao je Vučić.

11.52 – Vučić je rekao da Srbija danas nikome ne bi bila lak plen, „nikoga ne napadamo, ali garantujem da se niko neće drznuti i neće smeti da krene na Srbiju jer je Srbija snažnija“.

„Svuda oko nas su zemlje u kojima se nalazi NATO. Ne postoji nijedna zemlja koja nije u NATO, Srbija je kao malo ostrvo. Neki to navode kao problem. Šta je problem što verujete svom narodu, junačkom genu svojih građana da smo u stanju da čuvamo svoju zemlju i da želimo da imamo pravo da čuvamo svoje granice, da čuvamo svoju zemlju, da imamo svoje vojnike i da štitimo svoje nebo. Srbija danas više nikome ne bi bila lak plen, kao što smo nažalost, bili lak plen 1999. godine. To je nešto na šta sam ponosan, nikoga ne napadamo. Srbija je snažnija, zahvaljujući narodu koji zna da je put neutralnosti put za budućnost“, rekao je Vučić.

11.50Predstavnici dela opozicionih stranaka optužili su predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je „politička kukavica“, jer „nije smeo“ da položi zakletvu za novi petogodišnji mandat pred novoizabranim poslanicima.

11.49 – Inauguraciji predsednika Aleksandra Vučića u Skupštini Srbije prisustvovali su bivši predsednik SR Jugoslavije Zoran Lilić i bivši predsednici Srbije Milan Milutinović i Tomislav Nikolić. Na inauguraciji nisu bili Nikolićev prethodnik Boris Tadić i nekadašnji predsednik SRJ Vojislav Koštunica.

11.42 – Vučić je rekao da drugi mandat počinje u prelomnim vremenima i da ne postoji cilj koji je zahtevniji, ali i časniji – da Srbija nastavi putem u budućnost, kakvu je odavno zaslužila.

„Preuzimam dužnost u vremenima u kojima je osnovna premisa u svetu postala da su drskost i bezobrazluk čin hrabrosti, a smirenost odraz straha. Živimo u vremenima kada svi govore, a malo ko sluša ili čuje. Glas razuma je sve tiši, a vizija čovečanstva udaljenija i maglovitija“, primetio je predsednik Srbije.

Dodao je da je ceo svet željan istine i pravde, iste one koja je utkana u prve reči himne Srbije, i koja, kaže, još uvek stoji kao imperativ bez kojeg nema napretka dostojanstvenom čoveku i celom svetu.

„Za takvu istinu i pravdu ću uvek da se borim, jer nema časnijeg puta“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima svet možda nikada više neće biti isti, ali ćemo bar mi pokušati da ostanemo snažni, samostalni i nepokolebljivi, da ćemo, kao zemlja, nastaviti da radimo za opšte dobro, da grabimo naprd uprkos nedaćama.

11.41 – Nekoliko stotine građana, koji su se okupili kako bi na video bimu gledalo polaganje zakletve predsednika Aleksandra Vučića, vrlo brzo se razišlo posle završetka ceremonije, prenosi reporterka N1.

11.33 – Mnogi građani ne slušaju pomno govor predsednika Vučića. Mnogi razgovaraju između sebe i fotografišu se. Neki su kako bi se zaštitili od kiše iskoristiti transparente i zastave. Ispred Skupštine je i bivši narodni poslanik Srđan Nogo.

11.29 Vučić je najavio da očekuje da će vlada biti formirana do kraja jula i da će odmah početi konsultacije o njenom sastavu, čim se formira novi skupštinski saziv. Naveo je da očekuje da će to biti manjinski inkluzivna vlada, i da u njoj budu Mađari, Hrvati, Bošnjaci, Romi i „predstavnici svih nacionalnosti koji žele dobro Srbiji i vole je kao i mi“.

“Krenućemo sa razgovorima čim bude konstituisana Skupština Srbije. Želja mi je da vlada bude manjinski inkluzivna, da budu u njoj i Mađari i Hrvati i Romi i Bošnjaci, svi koji žele dobrobit ovoj zemlji. Očekujem od nove vlade nastavak evropskog puta. Radujem se skorom formiranju novog parlamenta i čak ne želim da odgovaram onim besmislenim tvrdnjama da sam birao pred kojim parlamentom ću da polložim zaketvu“.

11.28 – Funkcioner Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević izjavio je da će predstavnici dela opozicionih stranaka koji su ranije najavili obraćanje novinarima ispred Skupštine Srbije, to učiniti ispred Skupštine Beograda, pošto ih je policija „zamolila“ da „pređu na drugu stranu ulice“.

11.19 – Na početku obraćanja građanima i poslanicima u parlametu Vučić je rekao da ne postoji veća čast od dužnosti da vodiš i predstavjaš svoju zemlju.

„Dame i gospodo, dragi prijatelji, ne postoji veća čast, obaveza. Sve to dobio sam od građana na izborima, izraz volje uverljive većine i mene i sve vas zadužila je da činimo sve ono što je u najboljem interesu za Srbiju. Želim da budem predsednik svih i predsednik za sve, da radim više, a da tražim vse za našu Srbiju. Mir stabilnost, nezavisnost u odlučivanju, sigurnost, zdravlje, rad, rad i rad… Srbija će biti samo ono što mi od nje napravimo. Sve sam to dobio od građana na izborima. Želim da budem predsednik svih i predsednik za sve građane, a poslednji po privilegijama. Meni je ideal Srbija“, rekao je Vučić u govoru.

11.17 – Drugi video bim za praćenje inauguracije organizovan je kod zgrade Predsedništva, prekoputa Skupštine. Par stotina, neki sa kišobranom neki bez njega, prati polaganje zakletve.

11.13 – Blokiran je saobraćaj u ulici kod Skupštine. Policija reguliše i preusmerava vozila.

11.10 Tekstu zakletve je dodao i „tako mi Bog pomogao“. Govor je propraćen frenetičnim aplauzom koji je trajao nekoliko minuta, a onda je usedila himna Srbije. Horom koji je izvodio himnu dirigovao je maestro Bojan Suđić, šef dirigent Simfonijskog orkestra RTS i umetnički direktor muzičke produkcije RTS.

11.07 – Aleksandar Vučić, čitanjem zakletve, otpočeo je svoj drugi predsednički mandat, a prisutni su to ispratili aplauzom.

11.06 – Ispred Skupštine je i Sima Spasić sa megafonom.

11.05 – Među prisutnima su sin i ćerka predsednika Srbije, Danilo i Milica Vučić. Takođe, u sali su i Vučićevi roditelji, Anđelko i Angelina Vučić.

BLOG: Vučić položio zakletvu za drugi predsednički mandat (FOTO, VIDEO) 59
Foto: Screenshot RTS

11.03 – Ispred Skupštine je Nemanja Šarović, predsednik pokreta „Ljubav, vera, nada“ koji je sa aktivistima istakao transparente sa likovima Olivera Ivanovića, Vladimira Cvijana, Stanije Gligorijević i drugih, kako kaže, „žrtava ovog režima“. Jedna od građanki koja je ušla u raspravu sa Šarovićem za naš list je rekla da je tu kako bi dala podršku Vučiću za novi mandat. Na pitanje koja je poenta podrške s obzirom da je pobedio na izborima sa većinom glasova u prvom krugu odgovorila je pitanjem: „A jel ja imam pravo na to?“

11.02 – Činu polaganja zakletve za drugi predsednički mandat prisustvuje 75 predstavnika diplomatskog kora, svi članovi Vlade Srbije, predstavnici pravosuđa, vojske, policije, kulture. Diplomate su smeštene na galeriji, a među njima su ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko, ambasador Italije Karlo Lo Kašo, kao i ambasador Poljske Rafal Peri.

11.00 – Verski poglavari, patrijarh Porfirije i nadbiskup Stanislav Hočevar takođe su prisutni.

10.59 – Vučića je na ulasku u Skupštinu pozdravio predsednik parlamenta Ivica Dačića i pozdravio ga rečima: „Predsedniče dobrodošli“.

10.57 – U skupštinskoj sali Ivica Dačić dočekao je Vučića, Aleksandra Vulin, Sinišu Malog, Nebojšu Stefanovića, Gordanu Čomić, Milana Krkobabića, Vanju Udovičića, Dariju Kisić Tepavčević, Zlatibora Lončara, Bratislava Gašića, Tomu Nikolića, Milana Milutinovića, Milorada Dodika, Željku Cvijanović, Nikolu Selakovića, Zorana Lilića i druge. Prisutna je bila i Ana Brnabić.

10.54 – Više stotina građana, uglavnom srednjeg doba i penzioneri okupili su se u Pionirskom parku da uživo gledaju prenos polaganja zakletve predsednika Srbije. Građani konstantno pristižu, praveći gužvu oko Beograđanke. Autobuska linija 26 trenutno saobraća kroz Kralja Milana.

10.53 – Aleksandar Vučić stigao je u Skupštinu Srbije. U holu ga je dočekao aktuelni predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić. Srdačno su se rukovali.

10.52Vučić se ispred Skupštine zahvalio okupljenima i rekao da Srbija neće biti zemlja koja proteruje ruske pisce i kompozitore, ali i da će nastaviti svoj evropski put. Rekao je da je ponosan na to što je drugi put izabran za predsednika i da je ponosan na narod zbog svega što su, kako je naveo, zajedno uradili. Vučić je građane zamolio da se raziđu nakon ovog njegovog govora, a građani između sebe negoduju jer žele da prisustvuju samom činu polaganja zakletve.

10.51 – Organizacije pristalica predsednika Vučića okupile su se ispred Skupštine kako bi mu dali podršku. Deo njih je u Pionirskom parku, a deo na platou. Dodatan problem im predstavlja to što im prostor zauzimaju građani okupljeni na platou koji mesecima kampuju u organizaciji pokreta „Dostojni Srbije“.

10.50 – Polako pristižu i građani sa Kosova i Metohije koji su jutros krenuli ka Beogradu, piše Nova.rs. Naime, nekoliko autobusa sa Srbima sa Kosova i Metohije krenulo je rano jutros put Beograda kako bi podržali predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji će danas u Skupštini Srbije položiti zakletvu. Oni nose transparente na kojima, između ostalog, piše „Predsedniče Vučiću, celo Kosovo i Metohija je uz Vas“, „Predsedniče, Hvala Vam što čuvate naše Kosovo i Metohiju“ i „Dok je predsednika Vučića, biće i Srba na Kosovu i Metohiji“.

10.45 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je ispred Skupštine, gde se kratko obratio okupljenim građanima. Vučić je ponovio da će čuvati stabilnost i „našu Srbiju“.

10.40 – Ministarke Zorana Mihajlović i Maja Gojković među prvima su stigle u Skupštinu, gde će prisustvovati polaganju zakletve Aleksandra Vučića. U parlament je upravo stigao i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Neposredno pred početak zakletve u parlament su stigli i ministar Siniša Mali, ali i direktor BIA Bratislav Gašić.

10.37 – Stotinak građana okupilo se ispred Skupštine Srbije u centru Beograda gde će u 11 časova početi posebna sednica parlamenta na kojoj će novoizabrani predsednik Aleksandar Vučić položiti zakletvu za novi petogodišnji mandat.

Ispred zgrade skupštine postavljeni su video bim i zvučnici putem kojih okupljeni građani mogu pratiti polaganje zakletve a oko ulaza je postavljena metalna ograda iako obezbeđenje pušta deo građana da uđu u taj prostor.

Na plato ispred Doma Narodne skupštine Srbije stigla je delegacija Srpske liste kako bi „pružila podršku“ predsedniku Srbije, a sa njima rupa građana za koje se nezvanično može čuti da su iz više mesta sa severa Kosova.

U neposrednoj okolini Skupštine Srbije raspoređen je veći broj policajaca, a pred ulazom u zgradu parlamenta su postrojeni pripadnici Vojske Srbije koji čine počasni špalir.

Saobraćaj u tom delu Beograda i dalje se odvija nesmetano.

10.31 – Prema informacijama reportera Danasa, iz pravca Vračara ka skupštini su se uputile veće grupe građana, prevashodno penzionera. Najveće gužve su oko Beograđanke.

BLOG: Vučić položio zakletvu za drugi predsednički mandat (FOTO, VIDEO) 81
Foto: Danas/Kristina Bondžulić

10.27 – Mere obezbeđenja pred polaganje zakletve predsednika Srbije Alekaandra Vučića za novi skupštinski mandat očigledno su podignute na najviši stepen. Novinarima je zabranjena bilo kakva šetnja po skupštinskom zdanju. Zabranjen je ulaz u skupštinski hol odakle su ranije izveštavali, pa čak i odlazak u novinarsku sobu.

Za sedmu silu predviđena je mala skupštinska sala koja je potpuno izolovana za bilo kakvu komunikaciju. Iz nje se ne vidi ni ko ulazi, ni ko izazi iz parlamenta. Veliki broj članova obezbeđenja u civilu obezbeđuje zdanje na Trgu Nikole Pašića.

Novinar Danasa pokušao je da zaviri u skupštinski hol gde je sve već spremno za zakusku nakon polaganja zakletve, ali nas je obezbeđenje oteralo uz pitanje: „Da li je sa vama obavljen policijski razgovor“.

BLOG: Vučić položio zakletvu za drugi predsednički mandat (FOTO, VIDEO) 82
Deo odakle novinari prate inauguraciju; Foto: Danas/Mirjana R. Milenković

Inače ovakvo obezbeđenje viđeno je samo kada u Skupštinu Sbije dolazio ruski predsednik Vladimir Putin.

10.13 – Ispred skupštine već se okupio izvestan broj građana ali i mladići koji izgledaju kao neformalno predsedničko obezbeđenje poput onog koje je 2017. „privodilo“ novinare. Nova.rs je uslikala ove pripreme za svečanu ceremoniju, pa i pomenutu grupu mladića.

09.57 – Svečanim polaganjem zakletve, predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeće novi petogodišnji mandar, a objavljen je i tekst zakletve.

09.50 – Vila „Zlatni breg“ u Smederevu, iz vremena dinastije Obrenović, poslednjih dana sređuje se za ceremoniju svečane inauguracije predsednika Srbije, objavila je Nova S.

Snežana Cvetković, kustos i istoričarka umetnosti, kaže da postoje nezvanične najave da bi ta svečanost u vili Obrenovića mogla da se dogodi tokom juna.

„To su još nagađanja i eventualne mogućnosi. Novinari ovde znaju da se pripreme vrše, da se vila sređuje i doteruje, ali zvaničnih informacija nema dokle se stiglo“, rekla je Cvetković za Novu S.

Ušuškana među vinogradima, vladarska vila dinastije iz 19. veka, transformiše se u objekat za potrebe protokola SFRJ sa opremom koja je u potpunosti u skladu sa građanskim enterijerima. Vila je bila kraljev dvor od 1900. do 1903. godine, a posle majskog prevrata kraljica Natalija poklanja vilu čuvenoj porodici Oreškovića čiji su sinovi doprineli razvoju vinogradarstva u Srbiji. Vila je u njihovom vlasništvu bila do kraja Drugog svetskog rata.

09.06 – Na Aleksandru Vučiću je odgovornost da svoj drugi predsednički mandat, koji preuzima na dan kada je ceo svet u ogromnoj krizi, obavlja poštovanjem ustavnih ovlasćenja predsednika, doprinoseći tako smanjenju tenzija u društvu, ali i izgradnji urušenih institucija, izjavio je FoNetu predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas.

08.46 – Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić odbacio je kao nerazumne kritike pojedinih opozicionih stranaka što predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas polaže zakletvu pred starim sazivom parlamenta, navodeći da je to aktuelan saziv pošto je kako je dodao izborni proces još u toku.

Zakletvu za drugi mandat položiće pred starim skupštinskim sazivom, s obzirom na to da zbog ponavljanja izbora nije završen izborni ciklus, niti je konstituisan novi parlament.

Posebna sednica parlamenta počinje u 11 sati, a protokolom nije predviđena bilo kakva rasprava.

Očekuje se da će novi – stari predsednik ovog puta zakletvu položiti samo nad Ustavom Srbije, za razliku od prethodnog puta kada je to učinio i nad Miroslavljevim jevanđeljem, iako ni Ustav, a ni zakon ne predviđaju bilo kakve religijske dokumente.

Nekoliko autobusa sa Srbima sa Kosova i Metohije krenulo je rano jutros put Beograda kako bi prisustvovali inauguraciji Aleksandra Vučića.

Srbi, koji su krenuli iz Kosovske Mitrovice i Leposavića između tri i četiri sata, rekli su da im nije bilo teško da rano ustanu i krenu na put kako bi podržali predsednika, jer je, kako su rekli, on bio uvek uz njih kad im je bilo najpotrebnije.

Oni su sa sobom poneli transparente na kojima piše „Predsedniče, hvala Vam što čuvate naše Kosovo i Metohiju“, „Dok je predsednika Vučića, biće i Srba na Kosovu i Metohiji“, „Predsedniče Vučiću, celo Kosovo i Metohija je uz Vas“, piše N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari