U kojih 65 gradova i opština se u nedelju održavaju lokalni izbori? 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U Srbiji će 17. decembra biti održani izbori i za odbornike u 65 gradova i opština, uključujući i grad Beograd, u kojem pravo glasa ima 1.613.369 birača.

Skupština grada Beograda broji 110 odbornika, a za njih se bore kandidati sa 14 izbornih lista: „Aleksandar Vučić – Beograd ne sme da stane“, „Ivica Dačić – premijer Srbije, Toma Fila-gradonačelnik Beograda“, „Srbija protiv nasilja – Dobrica Veselinović – Vladimir Obradović“, „Nacionanalno okupljanje“ pokreta Dveri, stranka Zavetnici i javne ličnosti, koaliciju NADA koju čine Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije.

Na listiću su i „Ruska stranka – Slobodan Nikolić“, „Narodna stranka – siguran izbor, ozbiljni ljudi“, „Da se vojska na Kosovo vrati – Miša Vacić“, „Saša Radulović (Dosta je bilo DJB) – Duško Vujošević, Boris Tadić (Socijaldemokratska stranka – SDS) – Ana Pejić (Otete bebe) – Dobro jutro Beograde“, „Usame Zukorlić – Promena je pobeda – Stranka pravde i pomirenja“.

Beograđani mogu da glasaju i za liste „Srbija na Zapadu – Zoran Vuletić – Nemanja Milošević – Da se struka pita – Vladimir Kovačević“, „Ćale, ovo je za tebe“, „Mi-glas iz naroda, Aleksandar Jerković“ i „Čedomir Jovanović – mora drugačije“.

Glasa se za izbornu listu kandidata za odbornike, koji se biraju u jedinici lokalne samouprave kao jednoj izbornoj jedinici.

Odbornički mandati raspodeljuju se izbornim listama srazmerno broju dobijenih glasova, a broj mandata koji pripada izbornim listama utvrđuje se primenom sistema najvećeg količnika. Mandati koje je osvojila izborna lista dodeljuju se kandidatima za odbornike prema njihovom redosledu na izbornoj listi.

Osim u Beogradu, izbori se održavaju u Vranju, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Loznici, Novom Pazaru, Pirotu, Prokuplju, Smederevu, Šapcu.

Lokalni izbori održavaju se i u opštinama Aleksandrovac, Babušnica, Batočina, Bela Palanka, Blace, Bogatić, Bojnik, Brus, Varvarin, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladimirci, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Golubac, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabari, Žagubica, Žitorađa, Knić, Koceljeva, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lajkovac, Lapovo, Lebane, Ljig, Ljubovija.

Građani će birati odbornike i u opštinama Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Osečina, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Požega, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Rača, Rekovac, Sokobanja, Topola, Trgovište, Trstenik, Ćićevac, Ćuprija, Ub i Crna Trava.

Republička izborna komisija saopštila je ranije da je ukupan broj birača u Srbiji na parlamentarnim izborima 17. decembra 6.500.165, a glasaće se na ukupno 8.273 mesta.

Na teritoriji Vojvodine u nedelju, 17. decembra, pored republičkih i lokalnih izbora, održavaju i izbori za poslanike pokrajinske skupštine na kojima pravo glasa ima 1.669.791 birač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari