Site name

ponedeljak

Peđa (Predrag) Popović

Kocka, kocka, kockica

Propaganda bez voznog reda

Umesto kvalitetnijeg saobraćaja i povezivanja građana sa Kosova sa glavnim gradom, u rekordnom vremenu dobili smo još jedan “vikend iz pakla”.

16. januar 2017.

Svetislav Basara

Famozno

Ilustrovani voz

Čim sam u novinčinama pročitao blagu vest da će voz - ruski, a da koji drugi - bogato ilustrovan umetničkim izobraženjima srpske kulturne baštine na Kosovu, krenuti put Severne Mitrovice

16. januar 2017.

Dragan Vujadinović

Obrnuta ekonomija

Zlatiborska priča

Već smo ranije pisali o lokalnom paradoksu naše obrnute ekonomije. Sredinom Titovih Šezdesetih, Zlatibor i Divčibare su bile slične, male vazdušne banje.

16. januar 2017.

nedelja

Božidar Andrejić

Na drugi pogled

ViP I VIP

Komšilučka torokuša i sveznalica Tomka imađaše rešenje za sve - od crne i bele magije do, često pogrešnog, ali ubedljivog znanja kako tačno teče svaki narodni obred.

15. januar 2017.

Aleksej Kišjuhas

Fusnote

Korenje sveg zla

Praznična je šema, pa se i onako naporan život pretvara u dodatnu patnju. Obično u vidu viška slobodnog vremena i nadimanja nakon prejedanja.

15. januar 2017.

subota

Svetislav Basara

Famozno

Srpska utopija 2

Postoji jedna vrlo nepopularna škola evropskog mišljenja, čiji je najpoznatiji predstavnik Žozef de Mestr ...

14. januar 2017.

Vladimir Jokić

Svetlosti pozornice

RAMAJANA

ISPRAĆAJ

14. januar 2017.

Zoran Panović

Nikad nedeljom

Od Forin afersa do Špigela

Jeste li možda pomislili kakva bi Srbija bila zemlja da u aprilu građani za njenog predsednika biraju između Saše Jankovića i Vuka Jeremića? Između takozvanog levog i takozvanog desnog centra.

14. januar 2017.

petak

Zlatko Paković

Intelektualac u tranziciji

Socijalna pravda ili varvarstvo

U poslednjem svom napadu, pod naslovom Karla Popera, "Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji" (Peščanik, 05. 01. 2017), iako sam prethodno osporio njegovu argumentaciju o mom navodnom antizapadnjaštvu, Mijat Lakićević piše:

13. januar 2017.

Svetislav Basara

Famozno

Srpska utopija

Znam da previše zahtevam od vas, ali stisnimo muda, pokušajmo da se bar na jedan dan odamo utopističkim sanjarijama.

13. januar 2017.

Zoran Pavić

Extra time

Gem, set i - mat

"Izborna" groznica u srpskom sportu nastavljena je i ovih dana, i ne pokazuje da će se skoro zaustaviti. Sve, naravno, vrca od demokratije, transparentnosti, u slavu sporta donose se najbolje moguće odluke, stoički se pobeđuje, a džentlmenski gubi. Ali zamalo.

13. januar 2017.

Nataša B. Odalović

Vostani Serbie

Živi smrznuti labudovi

Priča koja nas je dodatno smrzla u prethodnim danima, je i ona o labudovima na zaleđenom Dunavu. Naravno, ona nas je, u zavisnosti od toga kako smo je čitali mogla rastužiti, ili ohrabriti zbog zainteresovanosti građana da pomognu.

13. januar 2017.

Nikola Samardžić

Prodor u XXI vek

Srpstvo na Baltiku

Litvanija, Letonija i Estonija bile su, nakon Poljske, naredna žrtva nacističko-sovjetske agresije kojom je započeo Drugi svetski rat.

13. januar 2017.

četvrtak

Bojana Selaković

Iz ugla jednoroga

Posle snegova nema tragova

Jedna moja prijateljica tvrdi da bi „radije živela kao siromah na toplom jugu, nego kao bogatšica u Skandinaviji“. I ja spadam u tu grupu. Nikad nisam volela zimu.

12. januar 2017.

Svetislav Basara

Famozno

Cena crvenbanisanja

Kao što ste se bezbeli obavestili, u Parizu je onomad na osnovu međunarodne poternice koju je raspisala Srbija safatan i (privremeno) utamničen Ramuš Haradinaj.

12. januar 2017.

Snežana Čongradin

Beli listić

Snovi o velikoj Srbiji

Jasno je da uoči svakog izbornog ciklusa u Srbiji raste nacionalistička i ratno huškačka retorika, koju unazad deceniju i više sprovode oni sa čijih rukava političkog delovanja kaplje krv, kako sopstvenog tako i susednih naroda.

12. januar 2017.

Nina Savčić

Pop Up

Jedan na sto

Pokušavala sam, ne jednom, da prihvatim Goribor. Ne ide mi. Previše mi liči na sve što sam čula milion puta, nekada davno. A ovu našu proslavljenu grupu iz Bora preporučuje Peca Popović, siva eminencija roka.

12. januar 2017.