Site name

subota

Svetislav Basara

Famozno

Politika plačivaginizma

Pre nego što pređemo na temu poslednjeg predavanja ovogodišnje letnje škole filozofije srpskog jada i čemera, zamislite sledeću - ruku na srce teško zamislivu - sliku: ...

22. jul 2017.

Zoran Panović

Nikad nedeljom

Puniša Račić i "toyota corolla"

Mogu li 'Berlinski proces' i dobra volja Angele Merkel da dobace do rešenja slučaja sa spomenikom Puniši Račiću u crnogorskom selu Slatina, nadomak Andrijevice, ili to može da reši (kao što je rešio) samo os(j)ećaj (senzibilitet) crnogorske države?

22. jul 2017.

Vladimir Jokić

Svetlosti pozornice

LAŽA I PARALAŽA

Mirno! Ostav! (Sterija) (Plaut)

22. jul 2017.

petak

Zlatko Paković

Intelektualac u tranziciji

Četiri filozofa Nove Atlantide

I Jena, godina 1807. G. V. F. Hegel, pišući cele noći, uz kanonade francuskih topova, završio je "Fenomenologiju duha".

21. jul 2017.

Svetislav Basara

Famozno

Zemlja viktimizacije

Sigurno ste se uzibretili kada ste onomad u Famoznom pročitali jeretičku tvrdnju da je pozicija žrtve (naročito lažne) vrlo udobna, vašem ibreteniju mora da nije bilo kraja kada sam vam "poručio" da sledite primer pape Franciska i da na svoje dveri zapandrčite moto - NE KUKATI - a citat Isaka Sirina kojim sam vam sugerisao da za sva zla koja vas snalaze krivite same sebe, mora da vas je bacio u najcrnji amok.

21. jul 2017.

Zoran Pavić

Extra time

Suma i sume

Svojevrsna latino sapunica dobila je juče i svoj epilog, Sejdubu Suma, fudbaler iz Gvineje potpisao je za Partizan, posle mesec dana medijske halabuke.

21. jul 2017.

Nataša B. Odalović

Vostani Serbie

Šta Vučić zatiče po povratku

"Vratija se barba iz Amerike, pa se šeta cili dan po rivi", ako se još ko seća tih stihova starog ex-Yu pop hita iz našeg detinjstva.

21. jul 2017.

Nikola Samardžić

Prodor u XXI vek

Nadnica u ruskoj guberniji

Javnost je emotivno reagovala na krizu u FIAT-u, uz lupetanje zvaničnika (dvojica ministara nemaju nikakvu odgovarajuću školu).

21. jul 2017.

četvrtak

Svetislav Basara

Famozno

Poručnik Basara

Bilo je "više nego" predvidivo da će kolumna "Kontramesija" podići oblačić prašine u krugovima dvojke, ali da će Ženmin Žibao srpskih elebaka i tutumraka - to jest moja omiljena žutara Blic - preneti velike delove rečene kolumne i preneseno nasloviti "Basara poručio opoziciji da napravi državu kao Albanci na Kosovu", to već nisam mogao predvideti, iako je - kad malo bolje razmislim - bilo dibidus predvidivo.

20. jul 2017.

Nina Savčić

Pop Up

Kad podrška ima preča posla

Iako je zakon o strožem kažnjavanju nasilnika bar formalno zaživeo, vesti neretko u poslednje vreme liče na izveštaje sa ratišta. Ljubavnog, uglavnom. Čini se da nema načina da se ubistva i samoubistva nekako zaustave.

20. jul 2017.

Snežana Čongradin

Beli listić

Zatamnjeni štrajk

Premijerka Srbije Ana Brnabić delovala je na tri nivoa u pokušaju suzbijanja štrajka radnika Fijata. Sva tri su se odnosila na pokušaje okretanja javnog mnjenja i većinskog mišljenja građana protiv štrajkača.

20. jul 2017.

sreda

Boško Đokić

Slobodno bacanje

Pišonja i Žuga

Ljudi, nešto čudno se dešava u košarci.

19. jul 2017.

Borivoj Erdeljan

Iza scene

Makronov meni za Trampa

Ofanziva šarma je korak u strategiji Emanuela Makrona za "povratak Francuske u igru, na mesto koje joj pripada i resetovanje kao velike sile, posebno u odlučivanju o globalnim stvarima"...

19. jul 2017.

Svetislav Basara

Famozno

Vatra u bioskopu, voda u ušima

Sećate li se velikog povodnja s proleća dve hiljade četrnaeste i velike panike koja se raširila Srbijom, a koju su do nebeskih visina raspirivali upravo oni čija je dužnost bila da je suzbijaju - što će reći nadležne državne službe na čelu sa A. Vučićem u tadašnjoj alotropskoj modifikaciji premijera.

19. jul 2017.

Slobodan Simić

Klinička slika

Brendi

Ej, novinar, slikanje 50 evra!

19. jul 2017.

Gordana Suša

Zarez

Džoker i pikova dama

Kako je Fijat od džokera, u srpskom tranzicionom špilu, postao pikova dama "koja vas je toliko zaludela da stalno mislite na nju, a ona vas ne zarezuje ni za suvu šljivu"? Ne samo da ne zarezuje već ruši mantru optimizma koji aktuelna vlast pokušava da institucionalizuje.

19. jul 2017.

Safeta Biševac

Resetovanje

Gorak ukus

Sudske presude, kažu, ne treba komentarisati. Neke su, međutim, toliko nepravedne i nelogične da je to nemoguće.

19. jul 2017.

utorak

Gojko Vlaović

Ćoškarenje

Bezumno nasilje

Javnost je prvo bila zgrožena ubistvom majke pred njeno troje dece ispred Centra za socijalni rad Novi Beograd.

18. jul 2017.

Vladimir Matković

Virtuelni vrt

Pure British Drama

Već nekoliko godina britanski BBC dramska ostvarenja koja proizvodi reklamira pod sloganom "Pure British Drama".

18. jul 2017.

Svetislav Basara

Famozno

Kontramesija

Ne znam da li ste primetili da je drekavce, dvoglavu telad i proplakale ikone ovoga leta i u najtvrdokornijim tabloidima prekrio medijski mrak, ali ne trčite pred rudu, ne odajte se preteranom pesimizmu...

18. jul 2017.

Boris Jašović

Iz kornera

Ginuti ko Babić

Preko 80 procenata ljudi širom ex-Yu prostora tvrdi da se u Jugoslaviji živelo bolje nego danas. Primanja su bila dovoljna i redovna. Penzije dostojanstvene. Rad (naročito samopregoran) izuzetno cenjen. Čak i udarnički arbajt vrednih nepripadnika Partije.

18. jul 2017.

Cvijetin Milivojević

I tome slično

Poklisari harača

Mora da se Broz Tito Josip u grobu prevrtao kada su, pre mesec dana, ovdašnje režimske javne are, arare i kakadui plastično uspoređivali diplomatski nivo, kvalitet i kvantitet sahrane počivšeg druga Starog i inauguracije Vrhovnika (skraćeno: Vrh) današnjeg.

18. jul 2017.