Site name

Priznanje bez odgovornosti

Unutrašnji dijalog o Kosovu, koji ovih dana dobija i svoju zvaničnu formu i rok trajanja, biće, sudeći po njegovim učesnicima i moderatorima, pobrojanim u dokumentu koji ozvaničava njegov početak, nova, modernija verzija propagande koja za cilj ima dalje skrivanje istine o događajima koje je Srbija vodila u svom ratu protiv kosovskih Albanaca.

11

Piše: Snežana Čongradin

02. novembar 2017. 14:00

Priznanje bez odgovornosti

Ta propaganda zasnovana je na tvrdnjama o neophodnosti okretanja ka budućnosti, bez osvrta na prošlost, kako bi se, ponavljaju predstavnici vlasti, pronašlo trajno rešenje za kosovsko pitanje, ne ostavljajući taj teret "našoj deci" u nasleđe.

Rešavati problem bez odgovaranja na pitanja koja su dovela do problema je jedina moguća polazna osnova za aktuelnu vlast, s obzirom na aktivno učešće njenih predstavnika u stvaranju upravo tih problema - represivne politike Slobodana Miloševića prema Kosovu i njegovim građanima albanske nacionalnosti, kao ključnog faktora koji je kasnije odredio kosovsku nezavisnost i njene tragične ishode kako po kosovske Albance tako i po Srbe, i to ne samo na Kosovu već i u celoj državi. Zato je ta neodređena, prazna budućnost, budućnost koja ne uvažava sadržaj proizašao iz događaja koji su joj prethodili, ključni pojam i cilj na koji se oslanjaju državni zvaničnici. Propagandnim sredstvima oni će u narednim mesecima nadograditi lažnu sliku koju decenijama unazad kreiraju, a koja, osim što obmanjuje javno mnenje, jedino odgovara njihovim interesima. NJihov je interes da predstave sebe i svoju ratnohuškačku politiku kao pravednu ali slomljenu pod uticajem zlih međunarodnih sila, koji su bili na strani kosovskih Albanaca i u zaveri protiv Srbije. Na tu bazu potom, jasno je iz načina na koji se vodi "unutrašnji dijalog", cilj je stvoriti predstavu u javnosti o nužnosti prihvatanja tog poraza koje su veliki i zli izvojevali nad nama malima i pravednima, kako bismo baš takvi pravedni, iako poraženi, mogli da nastavimo da živimo noseći ponosno u srcima svu tragičnost takvog ishoda.

Jasno je da će ovaj državnopropagandni projekat obeležiti živote mnogih generacija koje dolaze. Jasno je da će te generacije imati potpuno pogrešnu sliku o sebi, svojim precima, svojim susedima, i svetu koji ih okružuje. Biće obeleženi teretom savesti grozne prošlosti nekolicine štetočina javnog interesa, profitera na bedi, siromaštvu i ratno zločinačkoj politici kako bi oni u aktuelnim uslovima mogli da opstanu neoštećeni pozivima na odgovornost, uživajući u svim privilegijama koje su na torturi i pokušaju istrebljenja drugih i najvećoj nesreći sopstvenog naroda, stekli.


Priznanje kosovske nezavisnosti bez iznošenja istine o tome kakva je uloga Srbije i njenih predstavnika u ratu koji smo vodili protiv Albanaca na Kosovu, bez objašnjenja događaja i priznanja zločina koji su na kraju doveli do intervencije protiv Srbije, je, za javni interes građana Srbije, najgore moguće priznanje. Priznanje nezavisnosti nekadašnje južne srpske pokrajine bez otkrivanja grobnica tela kosovskih Albanaca rasejanih širom Srbije, javnog govora o decenijskoj represiji koju je režim Miloševića sprovodio nad građanima Kosova albanske nacionalnosti, navođenja svih primera širenja rasizma i netrpeljivosti, označavanja svih saučesnika u ovim događajima, od kulturnih do političkih radnika, neće doneti ništa dobro građanima Srbije i "našoj deci". Doneće dobro samo onima koji trenuto vode taj proces u Srbiji jer će sopstvenu odgovornost predstaviti kao prepreku budućem razvoju i ozdravljenju društva. Takvo društvo osuđeno je na nakaradnost, na slab, ne samo kulturno-obrazovni razvoj, već i ekonomski, jer će ta prepreka uticati, kao što i trenutno utiče, na opštu kulturu življenja, gde nekolicina moćnika vlada na štetu svih ostalih građana.


Građani Srbije izgubiće tako još jednu priliku da razumeju razloge koji su uticali na propast našeg društva i njegovo nazadovanje, posledično i da eventualno kazne one koji su kreatori i profiteri te nesreće, paradoksalno nastavljajući da im pružaju podršku. Tako će unutrašnji dijalog o Kosovu poslužiti političkim elitama kao platforma za žrtvovanje budućnosti građana koje predstavljaju, zarad njihovog blagostanja i izbegavanja odgovornosti za zločine iz prošlosti, ali i za uništavanje mogućnosti bolje budućnosti koja, zasnovana na njihovim otrovnim lažima i obmanama, ne može biti drugačija od naše trule sadašnjosti.

povezane vesti

Pink oaza sa raspadnutog kauča

6

Piše: Snežana Čongradin

Izbacivanje na ulicu

5

Piše: Snežana Čongradin

I Tači i Lazarević

3

Piše: Snežana Čongradin

komentari (11)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Zivica

02. novembar 2017.

Molim te Snezana, prosvetli me, i objasni mi kakva je to bila uloga Srbije u ratu protiv Albanaca, i kakva je uloga bila Albanaca na Kosovu u ratu protiv Srbije ??? Ti ocigledno bolje poznajes situaciju koja je tada bila na Kosovu pre izbijanja rata od kosovskih Srba koji su tamo ziveli. Zar Srbi sa Kosova treba da se stide sto su trazili zastitu zvanicnih oragana Srbije od terora kojim su bili podvrgnuti vise godina pre no sto je sve kulminiralo u rat medjunarodnih razmera ??? Kao prvo ja uopste nisam pristalica trenutno vladajuce partije, i uopste ne opravdavam neke akcije vlade Srbije, ali ovo pisanje nema veze sa cinjenicama. Lako je biti filosof, sedeti u fotelji i moralisati o tome sta je ko radio u ratu. Ako niste iskusili rat na svojoj kozi u svim njegovim aspektima, uzrocima i posledicama, nemojte nam soliti pamet o tome ko je i kakvu ulogu imao u ratu. Rat he sam po sebi prljava rabota gde svi izlaze krvavih ruku. Zar treba da se stidimo sto smo branili svoje? Zar treba da aplaudiramo onima koji su nasilno rusili i tadasnju vlast u Srbiji i samu Srbiju ??? Stavio bih vas u poziciju samo mesec dana da budete zatoceni u sopstvenoj kuci, da vam komsije prete cim izadjete, da ne smete da pustite decu da idu skolu, da ne smete ni po hleb da odete, i da vam pucaju na kucu svake noci iz automata, pa da vidim kako bi ste onda pisali o ratu, o moralnu, ulozi jednih i ulozi drugih u ratu. Samo mesec dana, ne vise. Muka mi je od takvih koji se zavale u stolicu daleko od svih briga i muka i drze propoved svima nama koji nismo zavrsili filosofski fakultet i koji smo ocigledno totalno neprosveceni i ne znamo da razlikujem ocrno od belog. Srecom pa imamo vas takve da nas nauce zivotnim lekcijama..

Vuk

02. novembar 2017.

Jasno je od početka te farse zvane " unutrašnji dijalog" da je to dijalog sa samima sobom , koji treba da pere biografije i umiruje nečiste savesti. Takav " dijalog" će , kao što je autorka ispravno primetila , kao proizvod imati samoviktimizaciju i budućim generacijama će ostavljati otrovno nasleđe da ono " što je silom oteto, mora silom da se vrati".. Dakle , klica bolesti i samodestrukcije se seje da bi u njoj" uživali" i potomci.. Uostalom, i spisak učesnika prvog okruglog stola govori o namerama. Pravni fakultet kao leglo nacionalizma i šovinizma već godinama. Stekao se utisak da smo u nekoj Koštuničinoj 2008. gidini. Ljudi pominju nekakve unije, široke autonomije... Dakle , svesno širenje konfuzije među građanima , izmeštanje svega van realnosti, manipulacija , kupovina vremena. Ako eventualno budu uključeni u nastavku, stranke demokratskog dela opozicije , nevladine organizacije i mediji moraju da insistiraju na suštini, na istini , na činjenicama . Samo tako može da se izvuče barem nešto za dobrobit društva iz cele te predstave..Ukoliko nastupe politikantski i kalkulantski, to će biti još jedna tragična epizoda u istoriji celog tog kosovskog pitanja..

Lejla ta

02. novembar 2017.

Autorka je sasvim u pravu ,ali ja se pitam da li bi Albanci i da nije bilo Milosevica i njegove represije ,ostali da zive sa nama ili bi ipak dosanjali svoj san a to je nezavisnost.Smatram da je nakaradna i zlocinacka politika Milosevica ,samo ubrzala taj cin otcepljenja i da bi se to desilo i da je Stambolic pobedio na 8.sednici.Naravno, bilo bi to mirnije i civilizovanije ,razilazenje ,ali sam, duboko ,uverena da bi do njega doslo.

Mileta

02. novembar 2017.

@Zivica, "nemojte nam soliti pamet" koji mi ...? Albanci i njihova uloga, pocinje od momenta kada su shvatili da ih asimilacija(kulturna, ekonomska) sa gradjanima Srbije ne uzdize iznad onoga sto vec jesu vec, naprotiv, uradili su ono sto smo i mi radili protiv Turske vlasti. Jos jedna preporuka, u detaljima je sustina, vi biste to olako da presecete onako divovski GEOPOLITICKI, molim vas(i nas), manite se toga, da je ta vasa(nasa) grandiozna pamet skromno posegla i zasla upravo u te detalje suzivota sa Albancima(i ostalima) ne samo da bi Albanci pozeleli da zive u Srbiji, i sama Srbija bi se preobrazila, ali tu je taj sumanuti maco-etno-naci-klero izam i sva njegova beeeda koju i dalje podmecemo nasoj buducnosti

Zivica

03. novembar 2017.

@Mileta Albanci su imali cak i u vreme Tita status kao i svaki drugi narod u SFRJ. Porediti njihovu pobunu protiv Srbije sa pobunom Srba protiv Turske je bez malo smesno. Ptiam se kako je uopste moguce porediti te dve situacije? Srbija je bila pod Turskom okupacijom, a Albanci su imali ravnopravan status sa svim nacijama u SFRJ. Ne znam koliko godina imate, ali i za vreme Tita su Albanci pokusali da se bune i trazili Kosovo republiku. Samo sto to tada nije proslo, ali je mnogo para Titova Jugoslavija izdvajala za Kosovo i to je donekle umirivalo strasti za ujedinjenje sa Albanijom. Albanija u Srbiji vidi neprijatelja od smrti Esad pase Toptanija koji je bio veliki Srpski prijatelj. Procitajte malo istoriju pa ce te bolje razumeti celu situaciju. Upravo taj Esad pasa Toptani je bio zasluzan sto je Srpska vojska u prvom svetskom ratu bila pomagana upravo od Albanaca da prodju kroz Albaniju. Tada su Srbija i Albanija nastupale kao veliki saveznici. Nakon ubistva Toptanija, i njegovog proglasenja za izdajnika Albanije, nastupilo je nepomirljivo neprijateljstvo izmedju Srbije i Albanije. Godinu dana nakon Titove (1981) smrti su opet pocele pobune na Kosovu i bile su sve jace i pomagane sa strane. Tada Milosevic jos nije bio ni poznat. .I ne mozemo svu krivicu za rat na Kosovu pripisivati samo Milosevicu. Ko god da je bio tada na vlasti, ne bi sprecio ono sto je bilo vec doneto kao odluka. Albanci su terorisali Srpsko stanovnistvo i prisiljavali da se iseljavaju. Etnicko ciscenje Srba sa Kosova je pocelo jos za vreme TIta, ali se o tome tada nije smelo govoriti. Godinama je Azem Vlasi ismejavao Srpsku politicku scenu koliko su bili nemocni da umire Albansku naciju i da pruze adekvatnu zastitu Srpskim porodicama koje su revoltirano upadali i na skupstinske sednice trazeci konkretnu zastitu, a ne samo verbalnu podrsku. Dugo godina ni Titova ni kasnije Srpska politika nije nista konkretno uradila da se egzodus Srba zaustavi. Svi su samo pricali i obecavali, a Albanci su bili sve otvoreniji i sve brutalnij, jer su videli da nema ko da ih spreci u tome. To je iskoristio Milosevic. Zato je i bio toliko mocan sto ga je narod sa Kosova video kao nekog i kao jedinog ko zeli i ko ce zaista stati Albanskom teroru na put. Ali i Albanci su u njemu tada nasli nekog kao alibi da opravdaju javno sve ono sto su do tada radili tajno. I sada, posle svih tih desavanja, nadje se neko, ko se mozda nije ni rodio tada, pocne da drzi cas istorije o tome sta je bilo, i da drzi moralnu propoved kako je Srbija terorisala Albance i da treba da se stidimo nase uloge u tom ratu.

patologija

03. novembar 2017.

Na CNN-u i u NATO propagandistickim pafletima za vreme bombardovanja se moglo naci slojevitije i objektivnije sagledavanje dogadjaja u vezi Kosova nego u "kolumnama" S. Congradin. Smesno.

jeftina propagnada u obliku kolumne

03. novembar 2017.

Bas danas je osudjena grupa albanskih terorista u Makedoniji i to uglavnom na dozivotne kazne Prilikom izricanja presude uzvikivali su "uck" i pevali albanske naci pesme. Posto u Makedoniji nije bilo Milosevica ni zlih Srba, da li je Snezana Congradin u stanju da objasni zasto su u Makedoniji Albanci napali drzavu sa ciljem da ponove scenario sa Kosova odnosno da i na teritoriji Makedonije instaliraju svoju etncki cistu albansku paradrzavu? Bice da je istina u vezi Kosova ipak malo slozenija i manje crno-bela od onoga sta Snezana Congradin, NATO i albanski sovinisti tako uporno zele da proture.

palanka

03. novembar 2017.

@Mileta Izigravanje advokata albanskih sovinista i stokholmski sindrom, tako tipicno za "gradjansku elitu" u Srbiji.

re:

03. novembar 2017.

Isto tako, priznanje i legalizacija albanske "drzave kosova" bez da se Albanci i njihovi simpatizeri koji su cesto veci albanski nacosi od samih albanskih nacosa ne suoce sa sopstvenim ponasanjem i politikom, sa metodama koje su koristili kako bi albanizovali Kosovo, sa tim koliko su Srba i ostalih ubili, proterali, opljackali na tom putu kako od 1999. godine tako i za vreme saveznistva sa fasistima i nacistima, za vreme turske okupacije ili za vreme Tita,, koliko su tudje kulturne bastine unistili ili prisvojili, tudjih kuca zauzeli, ko i kakvi su ih u tome predvodili, koga i kakve su potplacivali i imali za saveznike... Bez svega toga to novo drustvo na Kosovu nece moci ici napred, nece se doprineti stabilizaciji regiona ni suzivotu sa drugima, bez toga sledi dalje velikoalbansko izivljavanje u Makedoniji, na jugu Srbije i u Grckoj, dalje jacanje velikoalbanskih mitova i ubedjenosti u sopstvenu velicinu i begresnost, vecito izigravanje nevine zrtve koja ima pravo da "ispravlja nepravde" itd.

ze.

03. novembar 2017.

Trebalo bi povesti razgovor i o odgovornosti onih koji nekriticki, jednostrano i tendenciozna zastupaju velikoalbanske teze i koji lobiraju i spinuju u korist nacionalisticke "drzave kosova". Sta je sa odgovornoscu onih koji sa neverovatnom licemernoscu preskacu da spomenu odgovornost Albanaca i albanskog nacionalizma i sovinizma za ono sta se desavalo i sta se i dalje desava na Kosovu ili u Makedoiji ili u samoj Albaniji, koji negiraju albanske zlocine, ne vide etnicko ciscenje koje su izvrsili Albanci, amnestiraju albanski nacionalizam i zlocine, ne traze da se uhapse i kazne albanski zlocinci nego ih jos i velicaju.

Revolucionar u penziji

03. novembar 2017.

Sto rece jedan,proslo je vreme srama a doslo je vreme tihog prdeza.al I dalje smrdi kao I onog glasnog devedesetih.vreme je za provetravanje,svaka cast novinarki na hrabrosti I Danasu na borbi za cistu svest.