Zlatko Paković

Pozorišni reditelj, pisac i novinar. Stalni kolumnista i pozorišni kritičar dnevnog lista Danas.

Matija Bećković nagrađuje Željka Mitrovića u devet varijacija (3) 1
21.04.2023. 17:00

Matija Bećković nagrađuje Željka Mitrovića u devet varijacija (3)

Treći deo kolumne „Matija Bećković nagrađuje Željka Mitrovića u devet varijacija“ obreo se pred pitanjem kojim Drugi deo kolumne „Matija Bećković nagrađuje Željka Mitrovića u devet varijacija“ pita Prvi deo: „I šta sad? Svi mogu da me pročitaju na sajtu lista Danas, zajedno s tobom, Prvi moj delu, uprkos tome što si tvrdio da neću proći kroz cenzuru koju ni ti nisi bio prošao!
Matija Bećković nagrađuje Željka Mitrovića u devet varijacija (2) 2
14.04.2023. 17:00

Matija Bećković nagrađuje Željka Mitrovića u devet varijacija (2)

Drugi deo kolumne „Matija Bećković nagrađuje Željka Mitrovića u devet varijacija“ pita prvi deo kolumne „Matija Bećković nagrađuje Željka Mitrovića u devet varijacija“: „Kako misliš da ću se ja pojaviti na sajtu lista Danas kad se ti nisi tamo pojavio; kako misliš da ću ja danas proći kroz cenzuru koju ti u Danasu juče nisi prošao? Kad nosim tvoje ime, imam isto poreklo i delim tvoje iskustvo, zar je moguće da ću izbeći tvoju sudbinu?“
Matija Bećković nagrađuje Željka Mitrovića u devet varijacija 3
07.04.2023. 17:00

Matija Bećković nagrađuje Željka Mitrovića u devet varijacija

U nagradnoj kategoriji „Najplemenitiji podvig godine“, u organizaciji „Večernjih novosti“ pod rukovodstvom Milorada Vučelića, akademik Matija Bećković, predsednik žirija za dodelu ove nagrade, uručio ju je Željku Mitroviću, vlasniku kompanije „Pink“ i njenih plemenitih derivata.
Najstrašnija priča 4
31.03.2023. 17:00

Najstrašnija priča

Mesec mart posvetili smo strašnim pričama iz života filmskih junaka, modelovanima prema stvarnosti. Ispitajmo, na kraju, priču o traumi porodičnih odnosa! Kao što postoji prirodna trauma rođenja, postoji i neizbežna socijalna i psihološka trauma porodičnih odnosa, stvar je samo u tome da ona ne uzrokuje sociopatsko ponašanje.
Strašne priče (4) 5
24.03.2023. 17:00

Strašne priče (4)

Nema strašnijih priča od onih sa društvenog dna i o onima koji tamo strašno pripadaju po rođenju, po ubogom nasleđu ili strmoglavim padom – dobrom menadžerskom odlukom u lancu socijalne nejednakosti. Ipak, ove tuđe gladi neretko hrane industriju zabave u ovoj verigi. Ona je obećanje potlačenima i savest moćnima. Kako lažno obećanje, tako i lažna savest. A od lažne savesti nema većeg pakla.
Strašne priče (3) 6
17.03.2023. 17:00

Strašne priče (3)

Koliko se, u ova dva i po milenijuma, promenilo osećanje za lepo i uzbudljivo kod evropskog (i američkog) gledaoca dramskog spektakla, koliko su se promenile njegove strasti i svetonazori, njegova etika i estetika, volja i želje, dobro se vidi ukoliko se uporede poetička pravila nove evropske (i američke) dramaturgije i, naročito, novog Holivuda, sa poetičkim pravilima starogrčkih tragičara, kako ih je protumačio pronicljivi duh vrsnog gledaoca i još boljeg čitaoca tragedija, duh Aristotela, učitelja Aleksandra Makedonskog. U ovom poređenju, u oči najpre padaju tri sasvim oprečne stvari.
Strašne priče (2) 7
10.03.2023. 17:00

Strašne priče (2)

Lik grofice Eržebet Batori, mađarske plemkinje koja je bujala krajem šesnaestog i početkom sedamnaestog veka, nacionalna istorija smešta u galeriju najozloglašenijih masovnih ubica, na dušu joj stavljajući smrt više od šest stotina nevinih maloletnica.
Strašne priče (1) 8
03.03.2023. 17:00

Strašne priče (1)

Trideset je godina od atomske katastrofe koja je zadesila svet. Trideset je godina otkad jedan čovek uporno grabi ka zapadu, kako bi jedini preostali primerak Biblije predao u prave ruke.
88. rođendan Danila Kiša 9
24.02.2023. 17:00

88. rođendan Danila Kiša

Već 34 godine teku rođendani Danila Kiša bez Danila Kiša. Veliki pisac je opravdano i prepametno odsutan. Našem jeziku podario je ne samo remek-delo umetničke dokumentarističke proze, po prosedeu fikcionalno, nego i svetsku knjigu, dakle, knjigu bez koje se nigde u svetu ne može govoriti o književnosti druge polovine dvadesetog veka a da ona, ta knjiga pripovedaka, „Grobnica za Borisa Davidoviča“, iz tog govora bude izostavljena.
Slavoj Žižek na TV Happy, sirovi materijal 10
17.02.2023. 17:00

Slavoj Žižek na TV Happy, sirovi materijal

ASISTENTKINJA VODITELJA: Ne, to nema nikakve veze s našim privatnim odnosima. Tebi je važno da ti dominiraš, ti si jebeni muškarac, koji ne priznaje televizijsku emisiju ako je muškarac ne vodi. VODITELJ: A na kojim to svetskim kanalima drukčije postupaju. ASISTENTKINJA VODITELJA: Pa upravo će ta promena jednog dana ući u anale! SLAVOJ ŽIŽEK I was never able to […]
Horor (4) 11
10.02.2023. 17:00

Horor (4)

Najzad, evo i jednog književnog remek-dela horor žanra, koje je više puta predočeno i na filmu, katkad bolje, katkad gore. Filmska verzija iz sad već daleke 1994. godine, bila je veoma dobra: „Meri Šeli: Frankenštajn“ (Mary Shelley’s Frankenstein), u režiji Keneta Brane, po scenariju Stef Ledi, dakako, prema romanu Meri Šeli; uloge su igrali: Robert de Niro, Kenet Brana, Tom Halsi, Helen Bonem Karter.
Horor (3) 12
03.02.2023. 17:00

Horor (3)

Kad je lik glavnog junaka čudovištan, odnosno nakazan, kad u sebi spaja protivrečne naravi – udvaja motivaciju i želje – onda zaplet romana ili filma može biti sasvim jednostavan.
Horor (2) 13
27.01.2023. 17:00

Horor (2)

Kad govorimo o osećanju užasa, o hororu koji nas spopada pred iznenađujućim događajima, pojavama ili pomislima, moramo imati u vidu da je, kako kaže Blez Paskal, reč o užasavanju pred večnim mûkom, večnom tišinom beskrajnih prostora. Dakle, osećanje ovog horora (horror vacui) specifično je ljudsko osećanje, a ne instinkt koji je zajednički čoveku i životinjama (verovatno i biljkama).
Horor (1) 14
20.01.2023. 17:00

Horor (1)

Uzmimo za primer rimejk istoimenog filma Ričarda Donera iz 1976, “Predskazanje” (The Omen) Džona Mura, iz godine 2006. Svojom fabulom, dakako užasavajućom, on najbolje pokazuje tok i cilj savremenog horor žanra, koji problem zla sve manje vidi kao posledicu društvenog strukturnog (strukturišućeg) nasilja, a sve više kao posledicu genetskog nasleđa i razumu nedokučive predodređenosti.
U čast trilera 15
13.01.2023. 17:00

U čast trilera

Spletom nepredvidljivih okolnosti, život lako i brzo može da ispadne iz zgloba svog dobro uhodanog toka, iz ruku čoveka koji misli da ga je zauzdao ili zagrlio.

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.