Site name

Samoubistvo mladića S. S.

Osamnaestogodišnji S. S. obesio se u nedelju. Nije više mogao da podnosi siromaštvo u kojem je s majkom proveo svih svojih osamnaest godina u bačkom selu kraj Tise.

48

Piše: Zlatko Paković

02. septembar 2016. 16:00

Otišao je do reke i u šumarku, na topoli, ostavio sav jad tih svojih osamnaest leta i svu prazninu vere u robovsku nadu da će veći deo svog predstojećeg života provesti dostojanstveno. Ovaj tek opunolećeni dečak nije imao snage da se sveti društvu koje ni najmanje nije briga za njega. Jedino što je mogao jeste da to društvo tiho uguši u sebi, skinuvši sam sebe sa sopstvenog vrata.
Sudeći po njegovom imenu i prema predsmrtnom postupku njegovog, pre više od jedne decenije upokojenog, oca, S. S. je kršten u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, čiji je hram u tom bačkom selu, mađarskog imena, posvećen Svetom Savi, i kulturno je dobro u neobaroknom stilu, staro dvesta godina.

Ne znam hoće li sveštenik održati opelo nad telesnim ostacima u kojima je nekad boravio, teskobno, mladi život osamnaestogodišnjaka koji je ime poneo po prvom hrišćanskom mučeniku. Crkveni tipik to zabranjuje - opelo onima koji su sebi oduzeli život. Ali, nije danas retkost da se sveštenici, suočeni sa rastom samoubistava, naročito među mladim svetom, ogluše o ovu drevnu zabranu. Možda će se, dakle, i nad mrtvim S. S. začuti onaj poj za oprost njegovoj duši, koja je, inače, bila sto puta nevinija od same te molitve za upokojenje. Toj i takvoj odluci crkvenih starešina možda doprinese i predsmrtna odluka oca ovog dečaka koji se u nedelju obesio, a danas mu je sahrana.

NJegov je otac svoje imanje i kuću poklonio Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Srpska pravoslavna crkva, pak, nije čekala s prisvajanjem ovog "dobra", makar dok dečak poodraste. Delovala je po slovu svetovnog zakona i uzela ono što joj po njemu pripada, a po volji jednog očigledno sumasišavšeg čoveka, koji svojom odlukom svoje dete ostavlja bez krova nad glavom. SPC na ovo darovanje nije odgovorila darežljivo, recimo, vodeći računa o budućnosti dečaka čiji joj je otac darovao kuću i imanje, darujući tuđi dar - oduzet od deteta.

Stoga, S. S, koji je ime dobio po prvomučeniku, sa svojom majkom, koja se zove onako kako se zvala i majka Isusova, odrastao je u zapuštenoj kući majčinih roditelja, u kojoj svih tih njegovih osamnaest godina nije bilo struje.

Majka i sin primali su socijalnu pomoć od koje se da živeti dan-dva (pa nek je i deset!). Malo ojačavši, sin je počeo da radi kao sezonski nadničar. Ali, ako i ima potrebe za nadničarem, nema danas više tog bačkog paora koji bi mogao i da ga plati.

Prošle godine, dečak je morao da napusti treći razred ugostiteljske škole, jer nije imao čime da plaća mesečnu kartu za autobus - od svog sela do Bečeja i nazad. Kad je mati Marija kod predsednika opštine išla da moli za stipendiju, kako bi njen sin nastavio školovanje, išla je i molila uzalud. Dečak se obesio u nedelju, na Veliku Gospojinu, i danas mu je sahrana.
Ne znam hoće li se danas nad tim lešom mladića S. S. prolomiti iz sveštenikovih usta Psalam 90, "Koji živi u pomoći Višnjega", i Psalam 118, "Blaženi su neporočni", i hoće li se zatim čuti tropar: "Sabor svetih pronađe izvor života", sa, doista muzički dirljivim, eolskim pripevom autoritarnog stiha: "Blagosloven si, Gospode, nauči me naredbama Tvojim", jer ne znam hoće li crkveno starešinstvo bačkog sela odobriti takozvano bogosluženje, hoće li, naime, u vidu pozitivnog odgovora, samoubistvo sasvim mladoga S. S. proglasiti počinjenim u stanju umne poremećenosti.
U svakom slučaju, znam da su oni koji o ovome odlučuju, pa kako god da odluče, saučesnici u osamnaestogodišnjem ubijanju čoveka S. S. koji je tek počeo da živi. Razlika je samo u tome da li će biti prisutni na njegovoj sahrani, ili neće biti prisutni. Razlika je samo u načinu na koji će obeležiti ovo svoje krunsko saučesništvo: ćutanjem ili pojanjem.

I znam još nešto, kad sledećeg juna meseca povedem svoju decu na Tisu da je posmatramo dok cveta - dok se iz nje rađaju rojevi tiskih cvetova upravo da umru - spomenućemo se hrabrosti mladića koji se obesio da bi nam svima jasno stavio do duše gde je mesto mladosti i nevinosti u Srbiji danas, koje su joj namenile njene institucije najvišeg ugleda: Vlada i Crkva.
Mladić, gotovo dečak, popeo je, u nedelju, na jednu topolu na obali Tise jedan uništen, sprečen život, ne pristajući više na laž imitacije života. O granu je okačio sebe kao živu zastavu naše domovine.

O Srbijo, bleda majko!/ Kako uprljana sediš/ Međ narodima!/ Među ukaljanima/ Padaš u oči.
Laka ti zemlja, Stefane S, tiski cvete!

komentari (48)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

DRAGICA KLJAJIĆ

02. septembar 2016.

SRAM BILO SPC

pojanje sa stidom

02. septembar 2016.

ne zna se čija uloga u životu sirotog dečaka je pogubnija i sramnija, države/društva ili crkve. pitanje na mestu je, da li će nakon strašnog kraja, bilo koga peći savest

Saučešće

02. septembar 2016.

Šta reći a ne progutati gorčinu. Sramota je kuda ide ovaj svet - upozorava nas tiski cvet. Laka mu zemlja.

Marko Djurovic

02. septembar 2016.

Koji je smisao ovog teksta? Kakve crkva ima veze sa ovim nesrecnim dogadjajem? Od kada je crkva srpska institucija i to jos najviseg ranga? Ovde je, na zalost, iskoriscen jedan tragican dogadjaj da se autor teksta obracuna sa nekim svojim "protivnicima".

Bojan

02. septembar 2016.

Crkva i vlast su kao po pravilu saucesnici u gotovom svim nesrecama koje su zasle nasim prostorima. Pokoj dusi decaku.

Nenad P.

02. septembar 2016.

Otac pok. decaka je poklonio svoje imanje Crkvi da bi sebicno kupio sebi mesto u carstvu nebeskom a stvorio je jedino pakao iza sebe

Kikić

02. septembar 2016.

Čisto sumnjam da će neki sveštenik da održi opelo pomenutom mladiću. Crkva će verovatno da zauzme stav kako je mladić bio lud kao i njegov otac.

Civil

02. septembar 2016.

Nema podele na nacije i religije. Samo na bogate i siromašne. Rat koji traje večno. Ovaj dečko je samo još jedna njegova žrtva

Pantelija

02. septembar 2016.

"Operativci beogradskog centra Bezbednosno informativne agencije uhapsili su danas u Beogradu hrvatskog špijuna" - Zato nema Joska da komentariše.

Milan

02. septembar 2016.

Koliko ce jos ovakvih slucajeva biti da bi se drzava ukljucila u ovako strasne probleme?!Alo ljudi bese nam se deca !!!Jel interesuje ovo nekoga?Pa dokle vise ovo je strasnoo?!!!

Tara

02. septembar 2016.

Bolesna sam od ovog danas. Veliko hvala autoru teksta i Danasu što su učinili da se čuje ova strašna istina...

Murke

02. septembar 2016.

Da li je moguce da ovde niko ne krivi oca decaka, koji nije njemu ostavio kucu nego nekom drugom?!

Slobodouman

02. septembar 2016.

Primetio sam da ste jedan od retkih medija koji je objavio ovu vest. Ostali su, izgleda, opsednuti referendumom o tome kada će biti karneval u Republici Srpskoj i koju će kravatu da stavi Dodik, ko će iz srpske vlade da se ljubi sa kim iz hrvatske i spinovima o tobožnjim hrvatskim špijunima. Zapravo, ovo je najvažnija vest i mesto joj je na svim naslovnim stranama. Dok se podižu crkve i pričaju koještarije o susednim narodima ljudski životi prolaze, a neki se i tragično završavaju. Vreme je da se crkva oporezuje i da se ukinu sva davanja ovoj jezivoj instituciji...

Neverbi Toma

02. septembar 2016.

Zanima me da li je otac dečaka završio u raju ili u paklu zbog svojih postupaka

Marija Filipović

02. septembar 2016.

Brate............Užas

tarabic

03. septembar 2016.

Vlada i SPC samo podizu narod kakav im odgovara, tako to ide vec dvesta godina, ocigledno vecina Srba vise voli da se valja u blatu nego da se potrude da zive kao ljudi, a seseljoidna vlada je ostvarenje svih vlaznih snova blatnjavih stvorenja...

Nina Marić

03. septembar 2016.

Mora se uraditi socijalna karta, mora se znati koliko ovakvih porodica ima u Srbiji. Mora se izdvojiti dovoljna suma novca iz budžeta da se pomogne svim ljudima koji su u sličnoj situaciji. To je naš novac i mi treba da odlučujemo na šta će se trošiti. Krajnje je vreme da dignemo glas. Sramno je što se niko iz vlade nije oglasio po ovom pitanju. To vam govori koliko ih je briga za narod, za male ljude. Ako i ovo prođe ni mi nismo bolji od njih.Treba da imamo predstavnike građana u vladi koji će zastupati interese svih građana, političari to svakako nisu.

Saša.

03. septembar 2016.

Hvala za ovu vest. Drugi sajtovi uglavnom pisu o tzv.vip osobama i sl.temama. Tako propustamo zivotne muke i neprilike velikog dela stanovnika Srbije. Ovo je tragicno sto se desilo i tako bolno, prebolno. I bas u vreme letnjih odmora dok svestenici SPC lete avionima za Tivat da se ne bi mucili automobilima ili nedaobog autobusima i odsedaju u hotelima na plazama. Zahvaljujuci upravo zaludjenosti ovakvih oceva koji im ostsvise sve da bi zaradili nekakav zivot vecni. Obmana za narod. Zarada za svestenstvo. Nadam se da je nesrecni momak sahranjen uz opelo kad vec pre tragicnog čina nijedan svestenik nije nasao za shodno da porazgovara s njim i mozda otkrije nameru ili pomogne da mu se zivotni uslovi poboljsaju. Nemaju vremena. Letovanja ih cekaju dok neko nema struje.

Uhh...

03. septembar 2016.

Na sta lupate te minuse maloumnici? Na istinu?? Nego sta nego su svi krivi za to, i odredjeni predstavnici crkve i odredjeni predstavnici drzave! Na sta lupate minuse smradovi bezosecajni?? Jedan mladi zivot se ugasio iz nemoci i ocaja, a vu sedite kuci i lupate po internetu minuse i gluposti.. Slepi kod ociju svi! Pu!

MIsko

03. septembar 2016.

Nije moguće da je pored žive majke i sina kao punopravnih naslednicka sva imovina pripala bilo kome drugom. Sve se dalo sporiti

Veljko

03. septembar 2016.

drzavo i spc, kako vas bre nije Sramota!

Vladislav Jovanović

03. septembar 2016.

Au, Zlatko ne da si napisao. Iako povod nije za pohvalu, nikako, ovo je ono pravo, gotovo umetničko, novinarstvo. A malom neka je večni pokoj, i da mu upalimo sveću sutra u nedelju.

Ivan

03. septembar 2016.

Ljudi jedva prezivljavali a vi pricate o sudskim sporovima koji traju u nedogled,i to protiv SPC !!!

@Uhh...

03. septembar 2016.

Lupaju minuseve jer u partijsko-birokratskoj drzavi gde je skoro milion ljudi na budzetu ne sme da se sazna da neko umire od ocajanja. Da mnogi lagano umiru od ocajanja. Zato lupaju minuseve oni koji ne osecaju tudju muku niti zele da priznaju da ta muka postoji sto je jos gore.

мр Предраг М.Вулетић

03. septembar 2016.

Нек да Бог мир души Стефановој. Не нападајте Цркву.Ја кад сретнем свештеника, пољубим му руку.Деси се некад да неку повуче руку.Ја му онда кажем да не љубим руку њему, него институцији коју представља. Ја често немам новца, али нисам сиромашан.Сиромаштво је стање духа.

miki

03. septembar 2016.

Crkvu treba zabraniti. To je lopovsko udruzenje koje siri lazi i neistine i uzima novac od ljudi obmanjujuci ih.

Kontra

03. septembar 2016.

Tuga do neba, jadan mladić. To što je u Srbiji, moglo je biti i u Bosni, hvala na ovakvim vijestima - nekako se čovjek malo okrene i pogleda svijet malo drukčijim očima.

braca

03. septembar 2016.

Sve mi možemo da prokomentarisemo, i o čemu imamo i o čemu nemamo pojma. Svašta.

...

03. septembar 2016.

Posle sličnog događaja ceo Tunis se pobunio. Srbija, izgleda zemlja bez duše.

Sabina

03. septembar 2016.

Pa šta je ta majka radila svih ovih 18 godina???? Otac umro, žao mi je , dešava se i takva tuga da jedan roditelj umre, ali onda onaj drugi mora da potegne i preko granica svojih mogućnosti. I nije sramota tražiti pomoć kad je potrebna, naročito za rođeno dete. Ako se baš niko nije odazvao na majčine molbe, kazniti bagru. Ali ako je majka imala za cigare ( što je vrlo moguće), a ništa za dete nije preduzela - onda ništa više nije važno u ovom grozomornom svetu.

iva

03. septembar 2016.

Ni Robert Breson to ne bi mogao da smisli.

dzoni dzoni

03. septembar 2016.

U to ime, ziveo kapitalizam i neoliberalizam!

роб

03. septembar 2016.

О томе мора да одлучи Владика. Ако сад знате да пишете, а могли сте о томе писати и пре, свештенику, Патријарху, па и свим осталим Владикама. Да је неко то урадио барем би се проблем са кућом решио, али то не би било потпуно решење. Са друге стране, световне власти су овериле уговор о поклону и тиме рекле да је дароватељ здрав и при чистој свести. Ми смо ипак склони да одмах јавно нападамо и на погрешан начин "решавамо" проблеме. И, гле чуда, одмах је нападнута цела СПЦ.

Trifke

03. septembar 2016.

@Neverni Toma Dečakov otac je završio u stomaku crva koji ne prave pitanje oko poštenja njihove hrane.

tisa

03. septembar 2016.

Nije sve tako kako napisase novinari,nije poklonio otac,vec njegova sestra,koja ga je nadzivela.Inace nije priznao decu nije nikad rekao da su njegova.Stefanu neka je laka crna zemlja srce me boli.

Desa

03. septembar 2016.

Strašno je što ljudi nastave sa svojom večerom posle ove vesti i svko čudo za tri dana ... pašće u zaborav, kao i žena iz Sokobanje koja je iz očaja ubila ćerku i sebe ... Samoubistva su svakodnevna pojava . Pod pritiskom tegobnog života oni najhrabriji ili najslabiji , presude sebi ... a ko će ga znati koja sila natera čoveka da ubije sebe ... koja količina teskobe, jada , bede , očaja , nedostatka vere u sutra , otuđenost , samoća .. O ovakvim drastičnim slučajevima čitamo u novinama - a šta je sa hiljadama živih na ivici da urade to isto .. Koliko ljudi na ovim prostorima opseda misao o takvom kraju tj prekraćivanju muka i ovog dugogodišnjeg mrcvarenja koje nije život .. nestalo je radosti i smeha sa lica ljudi ... Postali smo zombiji. Političare baš briga za ovo jer je za nih to samo statistički podatak . Da je morala, obraza i ljudskosti svi bi trebali da vrate poslanička i odbornička mesta i da se dalje biraju samo ljudi do 30 godina, pa šta god da naprave biće bolje nego ovi što nas lažu od kad je nestalo Jugoslavije.,.. realno.. na stranu sve izanđale rečenice jugonostalgije , ovo društvo je ozbiljno bolesno, trulo i odumire .. nikad neće biti bolje jer je sistem isti već dvajes i kusur godina koliko nam obećavaju promene ... Greota za ovo dete , otac mu je bio moron koji mu je oteo od usta da narani debele guske ... sram da ih bude , da ih sram bude kad su uzeli taj prokleti poklon .. Zadužbine obično daju ljudi koji nemaju nikog svog ..a ovaj nije imao ni mozga ni srca .

Milan Misic

03. septembar 2016.

Ovaj tekst je obicna pateticna glupost. Niko nista u ovom drustvu ne radi da se sprece ovakve stvari i ovaj Pakovic je danas napisao ovaj tekst, sad kad se decak obesio. Ovaj tekst bi kao trebalo da bude poetican, i zaboravice i za dva meseca kako se zvao ovaj decak. Verovatno je odgovornost i na ocu ovog decaka i mozda na crkvi. A gde je celokupno drustvo i komsije, i institucije i sve ostalo... Ovo nije jedini slucaj, koliko ljudi i dece zivi u ocaju i bedi i nikoga nije briga... pa ni tog Pakovica. Sve je ovo odvratno licemerje svih nas

Divljanović Vlada

03. septembar 2016.

Bravo za tekst,naročito za poslednja dva pasusa Stefane laka ti zemlja-počivaj u nekom boljem svetu od ovog našeg bezdušnog...

Miloš

03. septembar 2016.

Bog je jedno. Crkva je drugo. Crkva je sekta. Naučite da razlikujete bezgrešnog Boga od poročnih popova - ljudi - lopova. Skačete ovde u odbranu ubica, na dan sahrane žrtve. Crkva je sekta. Najgora. Tamo ima svega sem Boga.

Nikola Boksan

04. septembar 2016.

Žao mi je ovog mladića, neka mu je pokoj duši ,a strašno je da od društva tj. države nie dobio ništa puno malih ljudi ima ovakve probleme ,vlast to ne priznaje

sused

04. septembar 2016.

Sad svako sve zna,te otac je kriv,pa crkva je kriva...nemogu da verujem,jos ce smrt ovog deteta biti politicka greska.Ne treba lupati gluposti,istina je daleko od ovoga sto mnogi od vas pisu.Drzava je kriva ima los socijalni program,daje pomoc deci koja najcesce ne idu u skole,romima naprimer.U Molu je dosta uticajna napredna stranka,malo mesto svi se znaju,sto nisu uradili nesto.Ja se osecam krivim,sto nisam pomogao,nisam imucan,nisam politicki aktivan,ne krecem se mnogo,dusa me boli sto nisam znao da mu treba pomoc.Bilo je onih koji su znali i precutali na njihovu dusu greh.Ruzno je vredjati crkvu,vredjati mrtvog coveka,greh je a neznate mnogo o tome sta je istina.

Ivan Milovanović

04. septembar 2016.

Pogledam komentare i zaprepastim se! Da li je realno da su angažovani botovi da i na ovakve vesti podržavaju očigledne krivce i kroz pluseve i minuse očigledno staju na stranu nečega što opet očigledno radi na štetu običnih smrtnika? Pomolite se za dušu dečaka i ponekad se zapitajte u kakvom je stanju vaša. Stefane, neka ti je večna slava i spokojan povratak Bogu!

elena

04. septembar 2016.

Grcala sam od bola i nemoci..srama sto zivim ovde na tlu gde ljudski pa ni deciji zivot nije svetinja.. Sram ih bilo sve..Od oca, preko prepodobne debele ugojene alave crkve..do opštine i države generalno..sram ih biloo hiljadu puta i jadna je ona zemlja gde deca moraju da nadničare i život im se svodi na kako preživeti sutra.gde je njegovo detinjstvo. .dečje brige,mladalački snovi. .ma detinjstvo dostojno svakog mladog bica..sram nas bilo sve..I biće dok god ne promenimo ovakvo stanje stvari pokrenemo akciju za osnovno pravo svakog deteta..Pravo da ima detinjstvo dostojno svakog ljudskog bića! !! Počivaju u miru drago dete..oslobođen ove patnje koju si nazivao život Slava mu

Ufff

04. septembar 2016.

Nadam se da uzivate u svojim dzipovima popovi. Da smo pametni, sve bi trebalo da vam uzmemo i damo onima kojima je potrebno. Bas me zanima koliko bi vas propovedalo veru kad bi morali da zivite onako kao pravi hriscani - skromno i siromasno.

goran s.

04. septembar 2016.

fascinantan je broj "minusa" u komentarima. raja ne razume da vođa i njegovi botovi time kažu "prepišite nam kuće i vešajte se svi do jednoga, da ostanu samo naši, samo verne, podguzne sluge gospodara"

Milan V.

04. septembar 2016.

Ne poznajem autora teksta, ali njegovo pisanije mi govori da da je nesrećni dečak ipak dobio opelo vrednije od onoga koje bi obavile desetine starešina SPC. Unapred zahvaljujem negativnim komentarima, uz poruku- imaćete i vi decu. I ocu ovoga dečaka je nekada dobro išlo, kao što vi mislite da ide vama. Mislite o tome.

@Milan V.

04. septembar 2016.

"Ne poznajem autora teksta ... " kako si ti srećan čovek.

SLOBODAN MARKOV

05. septembar 2016.

Prema kanonima SPC samoubice nemaju pravo na opelo.! Nažalost otac je najveći krivac za ovozemaljsku sudbinu svog deteta.!