Fusnote

Aleksej Kišjuhas

Sociolog iz Novog Sada. Docent na Filozofskom fakultetu u spomenutom gradu. Redovni kolumnista Danasa od 2006. godine.

Zapuštena Srbija

"Beda je hijerarhijska, smog je demokratski", kultno je napisao nemački sociolog Ulrih Bek u studiji "Društvo rizika" iz 1986. godine.

Rad ili znanje?

"Voleo bih kada bismo mi, čuvajući našu pravoslavnu veru, prihvatili bar deo one evropske protestantske etike o kojoj je govorio Veber, a koja je nosilac kapitalističkog sistema. Na toj etici počiva uspon Nemačke...", pisao je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u autorskom tekstu za "Informer" povodom nove 2013. godine.

Na Zapad po farmerke

Zašto mnogi mladi, ali i više ne tako mladi ljudi, danas napuštaju Srbiju? I zašto tada mahom odlaze u šatro dekadentne, hladne, neprijateljske i mrske države Zapada?

Mir božićni!

Postoji jedna fantastična anegdota iz Španskog rata za nezavisnost (1807-1814), ratnog sukoba Španaca i Britanaca sproću Napoleona.

Naše mračno doba

Živimo u dobu raspojasane antinauke. Hiljade dece iznova oboleva od malih boginja zbog antinaučnog i zaveraškog delovanja protivnika vakcinacije.

Sva naša primirja

Verovatno nema praznika koji ispravnije reflektuje trenutnu društvenu situaciju od Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Uzbuna fašizma

Dok fašisti dobijaju nazive ulica, antifašisti dobijaju krivično gonjenje. Krenimo redom, jer povampireni događaji nakon Noći veštica svakodnevno sustizaše jedni druge.

Tezga ili život

Zamislimo jedno potpuno slobodno tržište na - nebu. Da putničkim avionom može da pilotira svako kome to padne na pamet ili tvrdi da, majke mu, ume da upravlja vazduhoplovom?
PrvaPoslednja