Fusnote

Aleksej Kišjuhas

Sociolog iz Novog Sada. Docent na Filozofskom fakultetu u spomenutom gradu. Redovni kolumnista Danasa od 2006. godine.

Fusnote o nacionalizmu

Za hirurški preciznu i minucioznu analizu sociokulturnog miljea u Srbiji valja potražiti - DŽordža Orvela. I to ne alegorijsku "Životinjsku farmu" ili "1984", iako u društvu imamo podosta svinja, ovaca i "jednakijih" individua, baš kao i prinude, represije i nadzora.

Društvene mreže i revolucija

Zamislimo da je Volter imao nalog na Fejsbuku. Da su enciklopedisti Dalamber i Didro pisali blogove. Ili pak pravili edukativne video-klipove kao popularni "jutjuberi" sa mnoštvom "pretplatnika" ("sabskrajbera").

Klima je kapitalizam

Crno i toplo nam se piše. Sudeći po najnovijem izveštaju Međuvladinog panela o klimatskim promenama Ujedinjenih nacija, ostalo nam je još oko 12 godina pre nego što sve ode dođavola.

Kupovina će spasiti svet

Nakon što se propisno (i svesno?) obrukao sa onom reklamom o niskoj i jeftinoj ženi i visokom i kvalitetnom muškarcu kao "savršenom paru", trgovački lanac "Lidl" je u Srbiji dobio reklamu o kakvoj je mogao samo vlažno da sanja.

Cena života

Koliko košta ljudski život? Da li možemo prikačiti nalepnicu sa cenom i barkodom na ljudsko biće?

Cena budućnosti

Kada je britanski istraživač Džejms Kuk stigao na Uskršnje ostrvo u Polineziji 1774. godine, imao je šta da vidi.

Zapad je sasvim dobro

Drage Fusnote, šta je tačno taj "zamrznuti konflikt" sa Kosovom? Leševi Albanaca prevoženi po hladnjačama kao zamrznuto ljudsko meso možda?

Evo rešenja za Kosovo!

Rešenje za Kosovo postoji, ali treba malo pročačkati po naučnim časopisima. Zato, dragi čitaoče i još draža čitateljko, samo malo strpljenja, i ovo će rešenje biti predstavljeno i sažvakano u ovoj kolumni.

Kosovska salveta

Preko oko 27 godina, u martu 1991., a u lovačkom i turističkom mestašcetu Karađorđevo u Vojvodini, sastaju se Slobodan Milošević i Franjo Tuđman. Zvanično, razgovarali su o "rešavanju jugoslovenske krize".
Prva Poslednja