Fusnote

Aleksej Kišjuhas

Sociolog iz Novog Sada. Docent na Filozofskom fakultetu u spomenutom gradu. Redovni kolumnista Danasa od 2006. godine.

Streljanje Zrenjanina

Prvo su menjali nazive ulica, a sada menjaju i nazive čitavih gradova. Jer, nacionalističke organizacije i "istaknuti" pojedinci iz Zrenjanina nastoje da Zrenjanin više ne bude - Zrenjanin.

Botovi u nama

U filozofiji postoji jedan krajnje zanimljiv problem ili zagonetka koja se zove "Problem drugih umova".

Kako je Darvin ubio dušu?

Pre neki dan bio je Darvindan. Naime, svakog 12. februara, od početka 20. veka, mnogi naučnici, istraživači, humanisti, skeptici, pa i bezbožnici i ateisti, posve međunarodno obeležavaju "Darvinov dan", odnosno rođendan izvesnog Čarlsa Roberta Darvina.

Događanje Vučića

Dok se krajem osamdesetih Srbiji "dogodio narod", sada se "narodu" dogodio Vučić. Jer, u (sada već kultnom) Lapljem Selu kod Prištine, Aleksandar Vučić je šest sati razgovarao sa građanima Kosova o njihovim konkretnim problemima.

Muškarci koji mrze žene

Bauk seksualnog zlostavljanja kruži Holivudom. U oktobru prošle godine, ugledni i izuzetni filmski producent Harvi Vajnstin je (najzad) razotkriven i kao seksualni predator i silovatelj.

Lažne vesti?

Tridesetog oktobra 1938. godine, američki radio CBS emitovao je izvesnu radio dramu "Invazija s Marsa".

Zašto da budemo srećni?

Vreme je praznika, pa ljudi sebi, jedni drugima i unaokolo priželjkuju - sreću. Dobro, ima tu i zdravlja i ljubavi i novca, ali sreća je neizostavna. Uostalom, čestita se i želi upravo "srećna" Nova godina.

Planirana zastarelost

Najstarija aktivna sijalica na svetu nalazi se u jednoj garaži u izvesnom Livermoru u Kaliforniji, i dotična neprekidno gori i rasipa svetlost unaokolo već više od 115 godina.

Užas, horor, haos i tamo dole

"EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO: ISIS napada Beograd!", "NA TAČIJEVOM SPISKU ZA HAPŠENJE BAR 300 SRBA! Nastavlja se strašno albansko nasilje na Kosovu i Metohiji!", "BEOGRADSKI PAR IZ PAKLA: Sipali ljudima drogu u piće, pa ih pljačkali i SILOVALI",

Katarza

Katarza označava "čišćenje" ili "pročišćenje" čoveka koji posmatra određeno umetničko delo, a pre svega tragediju ili dramu.

Naši antivakcinaši

Zašto je antivakcinacijski pokret i/ili kult toliko popularan i uspešan? Zbog čega, nasuprot i uprkos hrpetini dokaza da vakcine spašavaju živote novorođenčadi, dece, omladine i ljudi, toliko obrazovanog i inače suvislog sveta ipak odbija vakcinaciju?
Prva Poslednja