Site name

99

* Usporavanje evropske integracije "Zapadnog Balkana" proističe upravo iz otpora novoj jugoslovenskoj integraciji

Danas je 99 godina od nastanka prve Jugoslavije.

1

Piše: Nikola Samardžić

01. decembar 2017. 14:15

99

Sve je više reminiscencija i na 29. novembar. Poštovanje oba datuma ne podrazumeva da su monarhistička i republikanska Jugoslavija u totalnoj koliziji. Ali samo racionalni pogledi u budućnost mogu učiniti da protok vremena izgladi kontroverze. Potreba za Jugoslavijom prevazilazi sve ideologije prošlosti, koje u budućnosti ionako nemaju upotrebnu vrednost. Činjenica da su i prva i druga Jugoslavija težile izgradnji novog društva, integrisanog sinergijom sličnosti i razlika, obesmišljava vezivanje jugoslovenstva za bilo koju političku isključivost. Budućnost obavezuje na toleranciju, integraciju i zajedničku odbranu od stranih agresora i domaćih izdajnika. Pravo da svako raspolaže svojim intimnim pravom na bilo koju Jugoslaviju, prvu, drugu ili treću, legitimno je bez obzira na marginalno mesto u mainstream-u njene negacije. Na odsustvo ljudskosti i kreativnosti u svakoj od dezintegrativnih, antijugoslovenskih ideologija opominje i tragičan, šekspirovski svršetak duge i mučne hronike Haškog suda. Možda još uvek nije dovoljno očigledno, da su se tamo ispisivale ne samo biografije zločinaca koji su rasturali Jugoslaviju, nego i njihovih svedoka i branilaca koji su svoji iskazima saučestvovali u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, i medija i politika u kojima su zločinci imali podršku. Neuspeh u izricanju pojedinih presuda ne podrazumeva negaciju krivice i odgovornosti.

U Hrvatskoj su u pravu oni koji Jugoslaviju vezuju za nasilni unitarizam, komunistički teror, progon Rimokatoličke crkve i emigrantske opozicije, ili za ulogu JNA. KOS Hrvatsku i dalje drži pod delimičnom okupacijom, njegovi pipci, zahvaljujući i porodičnim vezama, i dalje su duboko u politikama, društvu i institucijama. Ali je jugoslovenska ideja bila i hrvatska. Dezintegracija Jugoslavije dezintegrisala je i Bosnu, mada je ona stekla nezavisnost upravo u procesu dezintegracije. U toku tridesetogodišnje kuknjave, Srbija nije dokazala da je u stanju da se nakon agresije protiv suseda i ubijanja Jugoslavije brže i uspešnije razvija, kako je na to, između redova, pozivao tekst Akademijinog memoranduma. Slovenija i Crna Gora su najdalje odmakle u promenama, ali su nesporno utilitarne njihove spone sa ostatkom jugoslovenskog prostora. Na pitanja Kosova i Makedonije, ili odnosa sa Albanijom, najracionalniji odgovori pozivaju na razmatranje jugoslovenskog i evropskog konteksta višeslojne integracije.

Usporavanje evropske integracije "Zapadnog Balkana" proističe upravo iz otpora novoj jugoslovenskoj integraciji. Briselska administracija nakon Soluna 2003. nije se pokazala doraslom, ne samo u odnosu na postjugoslovenske nacionalizme, korupciju i kriminal. Dopustila je da Rusija, Kina i Turska postanu novi činioci regionalnog, potencijalno i evropskog nereda. Lokalni projekti s nelegitimnim antidemokratskim partnerima (energetika, infrastruktura, mediji, kvislinške političke organizacije) nastali su iz ekonomske iznudice, ali i institucijalnih i političkih deficita. Dolazak novog američkog ambasadora u Skoplje ne abolira Jugoslovene od obaveze da zaštite svoj politički suverenitet, slobode i demokratiju. Sećanje na jugoslovenske staljiniste (1948, podrška Miloševiću i njegovim epigonima), ili kinesku ulogu u Albaniji, već dugo je paradigmatično.

povezane vesti

Lordovska Srbija

4

Piše: Nikola Samardžić

Male boginje i 24 privatizacije

3

Piše: Nikola Samardžić

Haki

3

Piše: Nikola Samardžić

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Tom Sojer

01. decembar 2017.

Svaka čast, g. Samardžiću. Vaše štivo je možda malo preteško za prosečnu funkcionalnu pismenost naše nam Srbijice, ali bi, valjda, bilo dovoljno uputno da nam naš Vožd i ovi oko njega stave prst na čelo. Međutim, neće on stići da ovo pročita, već šestu godinu priča bajke narodu. A narod, kao narod. Čeka srećan kraj priče, nije važno koliko će priča potrajati.