Site name

Crevni flor

* Iako u Srbiji ima odličnu prođu, samouverena i pompezna tupoumnosti ima i slabu tačku a to je da se - ispoljavajući se - istovremeno i razotkriva u svoj svojoj moralnoj i intelektualnoj bedi

"Oprosti što ti zemaljski sagreši stvor/ Kajan ti ljubim prečiste skute/ Santa Ljiljana Della Salute." I pročaja...

12

Piše: Svetislav Basara

16. maj 2017. 16:00

Gornji stihovi - izuzimajući ono "Ljiljana" - citat su iz pesme Laze Kostića, a posvećeni su Ljilji Smajlovićki, bivšoj glodurki najstarijeg dnevnog lista na Balkanu na koju sam godinama - uprkos slutnji da će brzo osvanuti dan kada ću je od blata praviti - osipao tovare drvlja i kamenja. Za LJiljinog vakta Politika se ako ništa drugo bar štampala u Politikinoj rotaciji, od njenog odlaska naovamo, najstariji dnevni list se izgleda štampa u najmoćnijem srpskom dupetu, pa otuda uopšte nije čudo što su se po njenim stranicama raspisali antropomorfni organizmi koji se u fantastičnoj verziji Darvinove evolucione lestvice nalaze na granici između sisara i crevne flore.

Školski primer takvog organizama - nazovimo ga stručno Crevni Flor - svakako je stara/nova zvezda Politikine škole ratnog huškanja i rodoljubivog proseravanja, Goran Kozić, faktotum koji se u svojoj jučerašnjoj kolumni osvrnuo na "aferu Torta u lice Anrija Levog". Da se on pita - piše Crevni Flor - on bi Anrija Levog gađao zaleđenom tortom, a meni intuicija došaptava da Kozić nikada, nikoga i nipošto ne bi gađao tortom, jer on za to naprosto nema muda, što ne znači da je s raskida da druge nahuška na nasilničke "rodoljubive" akcije.

Pročitavši naslov pomenutog tekstualnog isprtka, čovek bi pomislio da je Kozićev proser posvećen raskrinkavanju Anrija Levog, ali to uopšte nije slučaj, Anri Levi je tu poslužio samo kao povod da Crevni Flor prospe kantu svojih mentalnih govana na glave čitavog niza ličnosti sa "domaće scene", počev od Gorana Markovića, preko Voje Brajovića, Sergeja Trifunovića i ostalih persona dramatis - koje Kozić "ne može očima da vidi - zaključno sa santa Ljljanom della Salute i (viđi vraga) Stanislavom Pak, koja se drznula da nešto lane protiv Vučića.

Iako u Srbiji ima odličnu prođu, samouverena i pompezna tupoumnosti ima i slabu tačku a to je da se - ispoljavajući se - istovremeno i razotkriva u svoj svojoj moralnoj i intelektualnoj bedi. Evo lepog primera: Godine 2008 sedeo sam - ispoveda se Crevni Flor - na balkonu Sava centra s celom žutom vrhuškom, a odakle mi nepodobnom karta - ne znam!" Ako ne zna koza, zna rog, to jest ja. Kartu je tvrd vam stojim (besplatno, naravno) dobio na portirnici nekog žutog dupeta nižeg ranga, a na balkonu je sedeo "s celom žutom vrhuškom" zato što mu je manir da sedi u blizini svih srpskih vrhuški ne bi li im se u pogodnom momentu uvukao u dupe. E sad, da je u ono vreme u Politici pisao neki "žuti" Kozić, bezbeli bi "žutoj vrhuški" savetovao da Kozića baci sa balkona. Ili bolje - u kantu za smeće.

povezane vesti

Aleja rđavih savesti

23

Piše: Svetislav Basara

Kud dalje 2

8

Piše: Svetislav Basara

Kud dalje

11

Piše: Svetislav Basara

komentari (12)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Zanat najstariji

16. maj 2017.

Dok gospar ne itne kosku triba režat. Av, av, av..... i zalajat pokatkad...

Milić

16. maj 2017.

Ako je Kozić Crevni Flor, onda je Ljilja Smajlovićka Crevna Florami.

cale

16. maj 2017.

Što se tiče Stanislave Pak, ona može da savetuje odlazećeg predsednika Tomu Nikolića još samo po pitanju pakovanja.

Kosta

16. maj 2017.

Bas dave ovakvi tekstovi.

natalija

16. maj 2017.

E, pa Bas, Kozić (Dmitrovići, Baletićke i &) su samo najavljivači budućih događaja, evo večeras je na RTS Dačić dokazao da nije bilo ničega u Račku (a i šire na Kosovu, YU) od 1990-1998 Sloba, MIra i Kozići bili majke Tereza, pa Zapad napao najmiroljubiviju zemlju na planeti Zemlju (zlikovci jedni). Nego Bas do još ima slobodnih medija da ja njemu poručim: Račak je laž? Laži Zapada? Možete ovaj nesrećni narod u Srbiji da lažete (očito) do sudnjega dana. Vama je super, slupali ste celu Srbiju načisto ali da ne bi odgovarali sproveli ste (posle ubistva Đinđića - a on vam je trebao da bi Zapad odrešio kesu) apsolutnu debilizaciju naše zemlje (doveli ste je na nivo Laze Lazarevića). Ali što je odavno rekao Miroslav Krleža:"upali ste u zamku sopstvene pameti"! Polako, svako od građana Srbije će biti (to se uveliko događa već 17 g) KOLATERALNA ŠTETA nečijeg ludila (necivilizovanog ponašanja), od toga nema zaštite, podjednako pogađa i sirotinju raju ali i bilo koga iz vlast...

Živko Petković

17. maj 2017.

E ,Kosta,Kosta,pa ko te tera da čitaš ,ono što ne razumeš?

Siniša Škarica

17. maj 2017.

Od analnog speleologa se može dobiti čir. On je kao helio bakterija, a za nju potoji antibiotik koji je uništava.

Milos

17. maj 2017.

Procitao sam tekst u Politici - sramotno! Ton i jezik su na nivou "Informera" ili vec bliske necenzurisane novine za sedenje koje su se prodavale onomad na stadionima. Basara je verovatno jedini koji moze da odgovori u istom tonu ali sa vise stila ako je spustanje u kanalizaciju nacin da se komunicira. Od G.Kozica nista novo, vrlo prost i nesrecan novinar.

Stari Đinđičevac

17. maj 2017.

Slatko se nasmejah i tvrd vam stojim za 5-6 meseci Politika će doživeti sudbinu Novosti. Kako se.u, tako će da jedu.

Doktor

17. maj 2017.

Bas, jedna jedina meta na koju se udara ovde u Srbiji,u zvanicnoj Srbiji, nisu ni pomenuti u tvom tekstu, ni Djindjic, ni zuti, ni NATO ,ni ovaj ni onaj... Upamti jednom zauvek, meta je moderno drustvo!!! Iz prostog razloga jer se do budzetskog vimena ne dolazi na nacin na koji se dolazi ovde!!!

Zemljak

17. maj 2017.

Po čemu se razlikuje rečnik pomenutog Kozića i ovdašnjeg beskompromisnog kolumniste? Ni po čemu. Zašto se kolumnista Danasa obraća drugima ili ih napada svojim osebujnim rečnikom uvreda (npr. bosanska prdara) ali se ipak zgražava kada to rade i drugi, kao Kozić? Zašto kolumnista prigovara Koziću (od čijeg se teksta i meni povraća) da se koristi Levijem da bi napao nekog drugog (u ovom slučaju Markovića), kada to kolumnista radi na dnevnoj bazi u svojoj ličnoj proseravaonici? Ako je neko rodonačelnik stila klozetskih metafora, crevnih flora i fauna, crvenbanisanja i sličnih jezičkih konstrukcija, onda je to sigurno ovdašnji famozni kolumnista. Zašto kolumnista daje sebi za pravo da u svojoj kolumni piše o drugima koje "ne može očima da vidi" (vidi pod Ćosić, Vukadinović, Smajlović, Kusturica, Bećković, itd...) a to isto spočitava Koziću? E, stvarno, ovo ako objave, svaka čast.....

kocazvoca

18. maj 2017.

Bre, Bas, sve lošije pišeš! Pa ovo je čisto proseravanje. Izgleda da talenat potrošiš na knjige.