Site name

Kokuz multirepubljik

Eh, šta ti je poliglosija! Življah u uverenju da suvereno vladam slavjanoturskim dijalektom višeimenog južnoslovenskog jezika sve dok prošlog vikenda u Sarajevu - u kome sam se obreo na predstavljanju Cvetićaninove hronike o Konstantinoviću - ne čuh Miljenka Jergovića kako u nekom razgovoru reče - "kokuzne zemlje".

13

Piše: Svetislav Basara

12. septembar 2017. 16:00

Ništa mi ne bi jasno, pa upitah Miljenka šta "kokuzan" znači, a Jergović mi objasni da "kokuzan" na hrvatskom znači "siromašan", a ja to odmah prevedoh na srpski kao - "gologuz".

Svi ćemo se, pretpostavljam složiti da je Srbija kokuzna i gologuza zemalja i da će - ako se ne dogodi neko bibllijsko čudo - takva zadugo i ostati, ali Srbija ne bi bila Srbija, to jest velika tajna, kada se u takvoj, gologuzoj Srbiji, ne bi pojavio višak od 5 zarez 5 miliona evra, koje je JSP Vučić velikodušno odlučio pokloniti Republici Srpskoj u svrhu izgradnje škola, obdaništa i sl. Previđajući da kao predsednik republike zakonski nije "vlastan" da raspolaže državnom kasom, a predviđajući da bi se možda mogli začuti i disonantni glasovi, Vučić je blagoizjavio da neće imati ništa protiv da, takođe kokuzna, BiH istu, pa čak i veću sumu, reciprocitetno izdvoji za izgradnju škola i obdaništa u Sandžaku.

Avaj, sa izuzetkom reakcije LJube Živkova, nikakvih disonantnih glasova nije bilo. Opozicija, koja je zbog legitimne prezidencijalne inauguracije htela da upriliči masovne demonstracije, ostala je nema pred izlivom Vučićeve svesrpske velikodušnosti o našem trošku, što kad malo razmislim, i nije čudo, jer je i današnja opozicija - dok je na čelu sa JexS-om bila vlast - zasenjivala opštenacionalnu prostotu ulažući srbijanske pare u izgradnju škole na Palama, ako se ne varam. Isti, dakle, goli Crven Ban, samo što je Vučićev "brži, jači i bolji", izvini, Borise, znam da ti je povređen muški ponos, ali ko ti je kriv kad si bio džimrija, pa si poklonio samo milion evra.

E sad, da Srbija nije ovoliko kokuzna zemlja, ne bih imao ništa protiv da za republičkosrpske škole i obdaništa izdvoji i svih pedeset i pet miliona evra, ali svi mi dobro znamo da su od srbijanskih škola i obdaništa derutniji samo srbijanski zatvori i bolnice - sa izuzetkom one dve-tri predviđene za lečenje glavešina - pa mi se učinilo (ili mi se prividelo) da je poklanjanje "viška" prekodrinskoj braći samo uvod u predizbornu kampanju za predsednika svih ujedinjenih Srbija, koja će se zahuktati odmah nakon svečanog puštanja u rad Deklaracije o opstanku nacije. Pod uslovom da - zahvaljujući deklaraciji a uprkos naporima naših državnika - opstanemo, evo slavjanoturskog imena za buduću državnu zajednicu: Kokuz Multirepubljik Srbstan.

povezane vesti

Kud dalje 2

3

Piše: Svetislav Basara

Kud dalje

11

Piše: Svetislav Basara

Parapolitičko ubistvo

29

Piše: Svetislav Basara

komentari (13)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Perica

12. septembar 2017.

Mi u kapitalizmu a država sve i svja - država gospodo - to sam vam JA. I ko će posle da reče kako nije vlastan da raspolaže državnom kasom. Nastupila je faza odumiranja države i došao vakat brže, jače i bolje komune pojedinca. On je sad "vlastan" za sve. To nam je naša demokratija dala da imamo Vučića za šakala.

kokuzna vremena

12. septembar 2017.

Nema veze književnici i ini kulturni radnici će i od "kokuzne Multirepubljike Srbstana" da naprave svetu zemlju - pa ćemo lakše preboleti posledice uznapredovalih unutrašnji dijaloga.

mića

12. septembar 2017.

Živiš ti, Base, u uverenju i da znaš srpski! Verovatno je Vuk Karadžić kriv što nije tako.

Nemanja Nema Prezime

12. septembar 2017.

More basara, čitam onu prethodnu kolumnu kako te opleo neki gospodin. Tebe i tvoju umetničku platu u Službenom glasniku. Nije baš tolko kokuzno, pomislio bi naš prostodušan i blag narod. Da daš svih 5,5 miliona evra za ujedinjenje srpske braće preko Drine sa srpskom braćom preko crven bana nisam robot

Majčica

12. septembar 2017.

Pa što Rusi nisu kanuli neku kintu Miletovom kokuznom vilajetu? Oni valjda osećaju sve Miletove boli a kokuzna sudbina raju ne sokoli?

milanče

12. septembar 2017.

Složio bih se sa Basarom da je Srbija kokuzna zemlja i da će takva još duže biti, Ali, ako se dogodi čudo biblijskih razmera pa pobedi opozicija, ne postoji reč ni u turskom ni u slavjanskom koja bi opisala jad i čemer koji bi usledili.

Trifum

12. septembar 2017.

Vučić odlučio da pokloni Republici Srpskoj 5,5 miliona evra za izgradnju škola? Ima se, može se!

Kile

12. septembar 2017.

Opozicija je ostala gluvonema na Vučićevo darivanje Republike Srpske, jer su Tadić i Đinđić sa istom još više mutili.

Cale

12. septembar 2017.

Najbolji naziv za buduću zajednicu je Kokiz Multi-mufljuz.

Srpska calling

12. septembar 2017.

Evo ja se slazem, popravite prvo svoje чkole i obdanista. А патом что будет.

Vitomir

13. septembar 2017.

E, vala, ovaj put nasem Basari se mora skinuti kapa! Uostalom, neka skida ko god koga hoce, ( gologuzi su opravdano izuzeti)...Kakva parada od figura, kakva poruka i pouka prozima ovaj maestralni tekst..Ubitacan i , k tomu, tacan! Vucko daje,preciznije otima, od bede svesrbijanske, halo, 5,5 miliona evrova za neke ljude, makar to bili i Srbi, u tudjoj, suverenoj drzavi ?! I to ce da namerava i sa svim belosvetskim Srbljima?! Ako to cuje Bec, recimo, a tu je Srbalja rilja vise no u Rvackoj, ce odma da juri put MMF-a, sa dobijeni dukati da opase Beca sa visokijem zidinama, da se brani od nase najezde, em sbog pomoc od gologuzih, em zbog sve Srbi j u jednu drzavu ...E moj Vucko, janje nase belo, kaj ti to sve treba, po bogu si brate? Ima li iko da te dade u pamet, da li makar ikog ziva na ovaj svijet ti da uvazis ? Secam se , jednom je Bas ( ili neko drugi pametan ko sto sam i sam) reko nesto kao da ce ti svet sve oprostiti osim- genijalnosti- mislim da se upravo s tim bolom, neshvacen, bori nas Predsednik svih( a pobaska ovih, kokuznih) vremena

svetlanast.

13. septembar 2017.

Vucic ne zna ono sto zna 75% gradjana koji za njega i njegovu politiku siromasenja i zaduzivanja NE GLASA. da u Srbiji mudri ljudi i domacini kazu: STO U KUCI TREBA, NI U CRKVU SE NE NOSI.Ne zna to ni nesresna opozicija koja je precutala "darezljivost" AV na racun naroda, kao i mnoge ludosti a na stetu Srbije koje radi sadasnja vlast, valjda da se ne zamere biracima.Kojim biracima?

Tanasko Gordin

13. septembar 2017.

Divan osećaj za prevod: Kokuzan=gologzan=go guzan, To proističe iz čuvenog gramatičkog pravila prelaska G.....a u K...c. Ovo pravilo je opet posledica običaja da se od G.....a često pomisli da je K...c, te viševekovne prakse da umesto da se razmnožavamo mi zaseremo! Eto lepog primera kako je jezik živ (i zdrav)