Prodor u XXI vek

Nikola Samardžić

Istoričar, profesor Odeljenja Filozofskog fakulteta u Beogradu. Objavio je knjige: Francuska i Turska, Karlo V, Istorija Španije, Identitet Španije, Drugi XX vek, Kulturna istorija Beograda, XVIII vek (s Mirjanom Roter-Blagojević). Kourednik je zbornika The Peace of Passarowitz, 1718, Purdue University Press, 2011. Glavni je urednik časopisa LimesPlus i Acta Historiae Medicinae.

Budućnost prošlosti Foresta Gampa

Odlasku Borisa DŽonsona prethodilo je novo trovanje ruskim agensom. (Incident upućuje na kolateralnu terorističku aktivnost, budući da su žrtve slučajne.) Ta forestgampovska poluličnost nanela je ogromnu štetu britanskim i evropskim, time i srpskim interesima.

Koza i kupus

Neki genije iz provladinih novina je u jednoj od dežurnih bljuvaonica tipa Marić-Sarapa tvrdio kako Putin raspolaže tehnologijom koja rasteruje oblake, i otud kiše kod nas, a na prvenstvu sunce.

Latinka Perović, 1968. i komentari (II)

U potrebi da se vratim na intervju Latinke Perović crnogorskoj televiziji Prva, u emisiji Živa istina Darka Šukovića, ponavljam da su mediji u Srbiji otvoreni gotovo isključivo kvislinškoj proruskoj propagandi, a javnost uskraćena legitimnih debata o prošlosti i budućnosti.

Bidža-Badža-Budža

Nakon tromesečnih protesta, Zoran Đinđić je na mitingu 9. marta 1997. najavio kako više neće vladati Bidža-Badža-Budža, da je Beograd, s gradovima otetim od zločinačkog režima, pripao legitimnim demokratskim koalicijama.

Kad krene rat

U svega godinu i po nakon petooktobarskog prevrata donete su odluke, i obavljeni poslovi, kojima je zatvoreno prethodno vreme.

Živi zid

Samit EU u Sofiji potvrdio je krizu evropskog političkog liderstva i odsustvo strateške vizije. "Integracija Zapadnog Balkana" je bezbednosni prioritet, ne samo opšte konceptualni.

Moskovski dani

Tito je 1968. ispravno postupio kad se oglušio o zahteve demonstranata koji su pozivali na rušenje privrednih reformi i resovjetizaciju Jugoslavije.

Kosovizacija i opozicija

Po "zakonu leba i masti" (lokalna verzija Marfijevog), taksija niotkud kad ga nema. Beogradska taksi služba je samo jedan od primera nefunkcionalnosti svake državne regulacije.

1948. i 2018.

Ishod predsedničkih izbora možda je poslednje veliko iskušenje Crne Gore: evropsko opredeljenje, NATO članstvo, susedski odnosi. Bez obzira na razmere Crne Gore, njena politika prelivaće se u Srbiju.
Prva Poslednja