Prodor u XXI vek

Nikola Samardžić

Istoričar, profesor Odeljenja Filozofskog fakulteta u Beogradu. Objavio je knjige: Francuska i Turska, Karlo V, Istorija Španije, Identitet Španije, Drugi XX vek, Kulturna istorija Beograda, XVIII vek (s Mirjanom Roter-Blagojević). Kourednik je zbornika The Peace of Passarowitz, 1718, Purdue University Press, 2011. Glavni je urednik časopisa LimesPlus i Acta Historiae Medicinae.

Rubikova kocka

Jugoslovenska kriza narušava političko jedinstvo i verodostojnost EU. Balkan se iz evropskih centara vekovima unazad posmatra s prezirom i odbacivanjem, ali je EU najslabija upravo na periferijama kad nije u stanju da uredi svoje neposredno okruženje.

Rat bez rata

Jedna od osnovnih uloga države je briga o javnom zdravlju. Kolaps sistema javnog zdravlja očekivano je kolabirao nakon izbora.

Slom institucija

Predsednica vlade Ana Brnabić formacijski je najodgovornija za nezakonito i koruptivno preuzimanje nadležnosti institucija nezavisnih od izvršne vlasti, za izazivanje nereda i govor mržnje u javnosti, za zaoštravanje političke retorike.

Pandemija, Pojas i put

Projekat NR Kine Pojas i put ušao je u političku fazu. Prethodna, ekonomska faza, odvijala se u nizu netransparentnih investicija, od Pireja do Baltika, i političke korupcije.

Poslednje vreme

Kina je iskoristila pandemiju, za koju je najodgovornija, za hibridni rat protiv EU, ali od EU nisu stizali konkretni odgovori.

Dilema oporavka

U međunarodnim odnosima otvoriće se novi izazovi koji su posledica pomirljivosti demokratija u odnosu na diktature u minule dve decenije.
PrvaPoslednja