Site name

RTS

Pljuvati po RTS-u jeste postalo opšte mesto bez obzira o čemu se radi. Bilo da se radi o programu ili zaposlenima. Dovoljno je pomenuti RTS i „hejt“ kreće.

6

Piše: Peđa Popović

02. oktobar 2017. 20:25

Tako je i ovih par dana kada se saznalo da su novi članovi upravnog odbora RTS-a novinar Zoran Panović i reklo bi se čovek bez zanimanja - Nebojša Krstić.

I dok razumem ljutnju, bes i šta sve ne, da bivši savetnik predsednika Borisa Tadića, samozvani marketinški stručnjak i što je najvažnije čovek bez morala dolazi na važno i dobro plaćeno mesto u RTS-u, dotle ne razumem „blanko hejt“ i prema Panoviću.

Nije ovde u pitanju samo lik i delo bivšeg glodura Danas-a, već to što pomenuti „blanko hejt“ i diskreditacija dolazi prema svemu što stiže sa nacionalne televizije, koja se stavlja neretko u ravan sa Pink-om, Happy-jem i sličnim jahačima apokalipse.

Bez obzira šta mislili o informativnom programu i koliko god ga zasluženo kritikovali, ovu televiziju čini još dosta toga što je potrebno sabrati i doneti mišljenje. Pre svega radi se o kulturno-naučno-obrazovnom programu. Svako ko je zaista gledao programe RTS morao je da primeti značajan kvalitativan pomak u ovom segmentu. Sve su brojnije emisije u kojima se govori, izveštava, problematizuje dosta toga što bi se moglo podvesti pod kulturu ali i daleko širi društveni kontekst. Svedoci smo novih emisija u produkciji RTS, dovođenju novih, stručnih ljudi, emitovanju novih stranih programa.

Tu su Kulturni centar, Čas anatomije, Art trileri, TV Teatar, Čitanje knjiga, Savremeni svetski pisci…

Takođe, osim RTS 2, tu je i sve bolji program kanala kulture, odnosno RTS 3. Upravo je trojka nedavno realizovala 24 časovni prenos predstave “Olimp” na otvaranju Bitefa. Majstorska režija ovog nesvakidašnjeg događaja samo je odraz kvaliteta, posvećenosti i znanja, a ne samo političke podobnosti.

Zbog tog prenosa Srbija je makar na dan-dva kao glavnu duštvenu temu imala kulturu, pozorište, Bitef. Budimo objektivni i setimo se kada se to poslednji put desilo, a znamo svi da to nema veze samo sa velikim brojem obnaženih tela u predstavi, jer golotinju možemo da vidimo gde poželimo.

Gore navedeno je upravo ono što nam je godinama nedostajalo u carstvu sela i baba koje se češljaju, čiča Draža i beskrajnih repriza prastarih serija i zbog čega sada ima više smisla plaćati pretplatu.

Program koji je miljama daleko od Pinka, Happy-ja i sličnih Grand mutacija. Šta više, nije uporedivo.

Konstantno negirati kompletan RTS program, pogotovo u poslednjih godinu-dve deluje po malo naivno, zlonamerno i nepošteno…

A to što branim RTS je i meni neobično, čudno, pa  možda i neverovatno.

Ali takav je život. 

 

povezane vesti

Bili Cvetko i Bajloni

3

Piše: Peđa Popović

SNS i elita

16

Piše: Peđa Popović

Vekovni uticaj Kleopatre na SPC

9

Piše: Peđa Popović

komentari (6)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

ko da više...

02. oktobar 2017.

Nebojša Krstić je po vokaciji doktor, specijalista radiolog, markentigom se bavi iz "hobija" a u ideološkom spektru JE slobodan strelac.

Del Boy

02. oktobar 2017.

Beokult, Metropolis, Vidik, Čitanje pozorišta, Bunt... Sve je to na Drugom. Nije RTS samo 1. program.

VP

02. oktobar 2017.

Nije čudno. Kad razgovaram sa raznim ljudima čuje samo ono što gledaju na raznim televizijama i to interpretiraju kao svoje milšljenje. Koja je normalna emisija prikazivana u normalno vreme? Filmovi se prekidaju rellamama. Inostrane televizine prlazuju reklame mnogo kraće a mnogo više različitih proizvoda. Treći program je dobar ali nedostupan na satelitskoj tv.

Repriza

02. oktobar 2017.

RTS prvo treba da mi vrati "Opstanak" i Dejvida Belamija, pa da razmišljam ima li progresa u programskoj šemi. I da više ne repriziraju u "prajm tajmu", (hiljaditi put), domaće serije za zaglupljivanje populusa.

vesnarajko

02. oktobar 2017.

Slazem sea pohvalama RTS-u ,a narocito RTS 3 ,godinama odlican,sve bolji i RTS 2.

Boris Malinović

03. oktobar 2017.

Ko je ikada osporavao kulturno-obrazovni sadržaj RTS-a mada bi i to moglo da se problematizuje. Svedoci smo da je ukinuta emisija "Vidik" koja je bila jedina zaista značajna TV emisija u srpskom etru, gde su gostovali ozbiljni mislioci i problematizovali najaktuelnije teme. Zašto hejt prema RTS-u nije blanko? Mi plaćamo taj javni servis da bismo imali priliku da čujemo različita politička gledišta a jeste li gledali poslednji "Upitnik" kada je Olivera Jovićević rekla predsedniku ""Ne, meni se baš sviđa što ste aktivni!" ? Meni je taj razgovor više izgledao kao talačka kriza nego kao politička emisija, bilo je tužno. Što se tiče "blanko" hejta prema Panoviću ja ga nemam ali mi je žao tog čoveka jer volim njegove tekstove. Sećam se da sam bio zgranut njegovim učestvovanjem u emisiji "Sučeljavanje" na RTV-u tokom predsedničke kampanje. Ko je Panović da sučeljava mišljenja sa predsedničkim kandidatom? Mogao je da govori sve suprotno (iako i nije govorio sve suprotno) u odnosu na Vučića, mogao je imati i isto vremena kao i Vučić (iako je imao 5 puta manje vremena) ali sama činjenica da je pristao da učestvuje u toj emisiji je davanje legitimiteta Vučiću. To je sad po svoj prilici došlo na naplatu!