Site name

Plava kita

* Podaničkom strahu se uči od malena, pa je u tu svrhu u tabloidima lansirana horor priča za decu, omladinu i roditelje, o smrtonosnoj video igrici “Plavi kit” koja belosvetsku omladinu navodi na samosakaćenja i samoubistva, a sada je, evo, zakucala i na vrata srpskih obdaništa i škola

Ponedeljak je najgori dan za kolumniste jer se političari - to neiscrpno vrelo novindžijske inspiracije - tokom vikenda primire, povuku u topline svojih domova, privremeno prestanu da prave sranja i poslove uterivanja straha i raspirivanja osećanja poniženosti, uvređenosti i ugroženosti prepuste nedremanim državotvornim žutarama i televizijama.

11

Piše: Svetislav Basara

15. maj 2017. 16:00

Svaka sezona ima svoj strah, pa je tako doskorašnju strepnju od izumiranja ćirilice zamenila panika zbog Vokerovog “plana za ujedinjenje svih Albanaca”. Nije međutim, zanemaren ni deo populacije koju za politiku savršeno boli Crven Ban - na sve se misli “tamo gde treba” - pa je tako u okviru akcije pravovremenog i objektivnog uznemiravanja javnosti (što je u bolja vremena bilo krivično delo) u mojoj omiljenoj žutari, blicu, osvanuo naslov - “Najezda zmija”.

Da neko slučajno ne bi pomislio da se tu radi o novindžijskoj dubari, tim Blicovih novinara je srpskom narodu i senatu podastro obiman istraživački tekst u kome su, između ostalog, nabrojane sve sorte srpskih zmija, sa sve latinskim imenima, zahvaljujući čemu sam podstarost saznao (a ne znam kako sam do sad živeo bez tog saznanja) da se belouška, recimo, na latinskom kaže: natrix natrix.

Kako bog tabloidnosti i zapoveda, konsultovani su i “eksperti” koji su Blicov cenjeni publikum upozorili da - kad najezda krene, a samo što nije - na zmije nipošto “ne staju” ili da ih, sakloni Bože, pokušavaju uhvatiti, a ako se, pu, pu, daleko bilo, dogodi da neko padne kao žrtva zmijskog ujeda, tome se svatu/ici toplo preporučuje da se obrati lekaru ili farmaceutu i da primi serum.
Podaničkom strahu se uči od malena, pa je u tu svrhu u tabloidima lansirana horor priča za decu, omladinu i roditelje, o smrtonosnoj video igrici “Plavi kit” koja belosvetsku omladinu navodi na samosakaćenja i samoubistva, a sada je, evo, zakucala i na vrata srpskih obdaništa i škola. U akciju se - iako bi trebalo da postupi drugačije i da je “isključi” - uključio i MUP upozorenjem roditeljima da strogo povedu računa o tome kakve im igrice deca igraju, da bi se na kraju pokazalo da “Plavi kit “ nije nikakva igrica i da zapravo niko nema pojma o čemu se tu uopšte radi.

Sada se ponovo vraćamo na Vokerov plan. Sve nešto mislim da bi naši državotvorci - ako vaistinu žele da smrse konce Velikoj Albaniji - bili bolje uradili da, umesto što po vazdan nariču, svesrdno i svim raspoloživim sredstvima potpomognu velikoalbanske planove i pokrete jer bar mi, Srbi, znamo u kakvim govnima i u kako maloj i siromašnoj državi završavaju grandomanski, velikodžravni projekti.

povezane vesti

Kud dalje

11

Piše: Svetislav Basara

Parapolitičko ubistvo

29

Piše: Svetislav Basara

Luda i bela kuća

17

Piše: Svetislav Basara

komentari (11)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

iva

15. maj 2017.

Ja sam oduvek imala utisak da DB lansira afere nedeljom popodne, dok opsta populacija odmara uz tv posle nedeljnog rucka i pada u laku dremku.

Kikić

15. maj 2017.

E, gde su srećna vremena teladi sa tri glave, proplakalih ikona i drekavaca?

Milić

15. maj 2017.

Neki se (političari) povuku za vikend, a neki se ne povuku, nego se svađaju sa investitorima pa im ovi icepaju košulju.

cale

15. maj 2017.

Šta ga znaš, možda je strah od izumiranja ćirilice pomnožen sa odlaskom Ljilje Smajlovićke, evoluirao u strah od najezde zmija?

dipl. agronom

15. maj 2017.

Kasta Plavih sljiva je evoluirala,u kastu Plavih kita...kiteva,kako li se vec palatalizuje...

Bubašinter

15. maj 2017.

A ja mislio da je to poštapalica zlobnika za stajling premijera. Ono, kad obuče onaj plavi sako.

cale

15. maj 2017.

Ajde što ne zna kolumnista (on je stručan za staroslovenski jezik), ali zašto ne znaju lektori Danasa (ako ih ima )da posle pluskvamperfekta (bili bolje uradili) dolazi perfekt (da su potpomogli). a ne prezent (da potpomognu).

Бошко

15. maj 2017.

За Цала: нисам ни ја баш неки специјалиста, али мислим да је овде реч о ПОТЕНЦИЈАЛУ ПРОШЛОМ, не о плусквамперфекту, а он се гради се од потенцијала глагола „бити“ и радног глаголског придева: били би радили. Кад се погледа пажљивије Басова реченица, сви ти саставни делови постоје, граматички исправни: БИ БИЛИ (боље) УРАДИЛИ, значи по правилу, а после у ком времену је глагол у НОВОЈ реченици, у оквиру сложене, то нема никакве везе са правилним Басовим потенцијалом прошлим.

Ada Bojana

15. maj 2017.

Jel to ono kad je đetić objašnjavao ''''crncu'''', da je boju, čekićem, dostigao, al dužinu nikako.

mića

15. maj 2017.

Mene tata pita: Gde je plava kita? A ja tati velim: U gaćama belim.

Ilija Tomow

18. maj 2017.

Znam.To je ona društvena igra "Čija kita"!?