Site name

Neprirodna selekcija

Istini za volju i narodne glavešine su čekale u redovima, ali ne za jeftini hleb, nego u redu za džakove od naroda opljačkanih deviza, za besplatne audije i mercedese, kuće na Dedinju i ostale stvari koje vole mladi - ni toga nije bilo baš za sve, samo za najjače i najsposobnije

Danas sledi nostalgično sočinjenije u stilu emisije "Kod dva bela goluba". Ili je možda bolje reći "Kod dva usrana goluba". Ne znam! Odlučite sami!

19

Piše: Svetislav Basara

Beograd 15. jul 2017. 19:23

Elem, početkom davnih devedesetih, starogradske lole koje su se rano vraćale kući - mislim rano ujutru - često su pred pekarama naše zemlje ponosne nabasavale na velike grupe muškaraca i žena, uglavnom u poodmaklim godinama, kako u polumraku svitanja, po svakakvim kijametima, strpljivo čekaju da se otvore dveri pekarske, na bi li kupili takozvani "jeftini hleb" - ili se možda zvao "narodni", zaboravio sam - u pogledu kvaliteta i sastava (mekinje, strugotina i sl.) vrlo sličan onom kojim su liferanti-patrioti birvaktile snabdevali srpsku vojsku.

Objektivno posmatrano, ti su prizori izgledali ekstremno čemerno ( još uvek ih čuvam u kolektivnom pamćenju) ali sa tačke gledišta čekača jeftinog hleba, dakle subjektivno, to su bili dostojanstveni skupovi prkošenja "nepravednim i ničim izazvanim sankcijama". Ono, fakat, dostojanstvo je netragom nestajalo u stampedu koje bi nastajao onoga trenutka kad bi se otvorile dveri pekara, jer, pazite, "jeftinog" (ili "narodnog") hleba nije bilo dovoljno za sva gladna usta, pa su se - po principu prirodne - umal ne napisah "narodne" - selekcije (eh, taj Darvin) - korice hleba dokopavali isključivo najjači i najsposobniji.

Istini za volju i narodne glavešine su čekale u redovima, ali ne za jeftini hleb, nego u redu za džakove od naroda opljačkanih deviza, za besplatne audije i mercedese, kuće na Dedinju i ostale stvari koje vole mladi - ni toga nije bilo baš za sve, samo za najjače i najsposobnije - a bilo je i takvih glavešina, Vulin na primer, koji je, kad je Rogonja doleteo sa paprenim računom, pred vojnom komisijom u Bubanj Potoku strpljivo čekao u redu da ga upišu na spisak poginulih za otadžbinu, ali ga je komisija decidirano odbila.

A zašto, možda se pitate? Zato što se Vulin pred tom komisijom nikada nije ni pojavio, eto zašto. Pa zašto onda Vulin - možda se i to pitate - javno hvali i telali da je hteo herojski da pogine, ali da je - uprkos najboljim namerama - u tome bio sprečen iz zdravstvenih razloga? Eh, zašto! Zato što te i takve priče imaju odličnu prođu u populaciji koja je slepo poverovala - i još uvek veruje - da hleba nije imala (i nema) da jede zbog "nepravednih, ničim izazvanih sankcija" i zavere Brisela i Vatikana, a ne zbog toga što su je do kole kože opljačkali i upropastili oni zbog čijih su basnoslovnih brljotina sankcije i uvedene. A zašto... Nema kraja raznim "zašto", zato se tokom vikenda odmorite, budite srećni što ste preživeli još jednu nedelju i što su centri za socijalni rad subotom i nedeljom ne rade.

povezane vesti

Aleja rđavih savesti

23

Piše: Svetislav Basara

Kud dalje 2

8

Piše: Svetislav Basara

Kud dalje

11

Piše: Svetislav Basara

komentari (19)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Kikić

15. jul 2017.

Odavno je poznato da svako vidi i pamti ono što mu je milo, pa tako i Basara, (tih godina zvan srpski Lajoš Košut, od čega je ostalo samo lajoš): I ja sam se vraćao kući u ranim jutarnjim satima i išao u jednu pekaru (koje više nema) na Zelenom vencu, na burek tek izvađen iz pećnice i nikoga (sem sličnih meni) nisam zaticao da čeka u redu. A probao sam (i jeo) i tzv. narodni hleb koji uopšte nije bio loš i ličio ja na sadašnji hleb "Sava" Očekujem da ga opozicija koja "guta" Basarine kolumne, nazove hlebom "Savamala".

Zivcana

15. jul 2017.

5+

Neka visi Pedro

15. jul 2017.

Pedala znači! Hvala vam, šta drugo da kažem.

baka

15. jul 2017.

Blago Kikicu kada hleb Sava smatra uzorom kvaliteta. Garantujem da ga nikada ni probao nije, jer to samo lici na hleb.

Perun

16. jul 2017.

Kikiću, uporno mazohistički čitaš kolumne koje precizno i jasno seciraju uzroke svog ovog našeg jada i čemera. Istovremeno, nisi u stanju nikakvim smislenim argumentima da pobiješ kolumnistu. Očigledno je da te istina vredja, i da ti je lakše, kao i većini kod nas, da večito zabijaš glavu u pesak. Preostaje ti jedino da se prazniš negujući animozitet prema kolumnisti i njegovim tekstovima.

El Grande

16. jul 2017.

a jel se cekalo u redovima i za ambasadorska mesta, druze basara?!

NIDZO 50

16. jul 2017.

SRECA JE OVOG NARODA STO SU NABEDJENI BOGATASI SA ONIM STO JE OSTALO OD BOGATSTVA I NEKRETNINA SVI NA JEDNOM MESTU DEDINJU. KADA BUDEMO PRAVNA DRZAVA SVI CE IMATI PRILIKU DA KAZU KAKO SE OD OBICNOG GRADJANINA I STUDENTA BEZ RADNOG STAZA POSTAJE BOGATAS

Бранко Илић

16. jul 2017.

Официри, где вам је част и достојанство? Мораћете да стојите мирно пред лажовом и дезертером. Војвода Мишић је два пута отеран у пензију јер је имао официрску част, али и данас на Вест поинту уче његову стратегију. Вама " вођа" прст у око, а ви...? Срамота и за војску и за све нас.

Zemljak

16. jul 2017.

Interesantno je kako su rastegljivi kriterijumi za puštanje komentara u nadaleko poznatom i cenjenom Danasu. Lagano se puštaju kilometarski komentari, duži čak i od same kolumne, pod uslovom da sadrže izraze oduševljenja i divljenja autoru. Međutim, kritički komentari autorovih opservacija ne prolaze. Dakle, kolumnistini obožavaoci, napred, ostali stoj! E ovo ako objave, svaka čast

tarabic

16. jul 2017.

Dzaba krecenje, seljacki staljinizam nije zla kob nego vekovni srpski izbor. Mozda bi autor, kao deklarisani vernik, mogao da objasni zasto ne postoji ni jedna jedina pristojna pravoslavna drzava na svetu.

sajber

16. jul 2017.

Za manje upućene, današnja kolumna je takođe tek iver iz Basarinog serijala koji je kao sveska pod nazivom Dojave usranog pismonoše pohranjena u sefu Službenog Glasnika da čeka nestanak struje kada će svi ovi tviteri i vajberi da umuknu, a na scenu da se vrnu golubovi.

Ima izlaza - obnovimo sebe

16. jul 2017.

Basara je odličan, ali mora svaki tekst da završava sa : Bez Kralja - ne valja !!

Драган Пик-лон

16. jul 2017.

Није ми јасно сто се подиже овако дрвље и камење на Вулина?Прво је почео онај натовац са београдског Пашњака-Шутановац,који је служио војску.Мада би нам било боље свима да га је она јос први дан најурила кући!Господин Басара је сметнуо са свог(колективног) ума да је мистер Вулин 100%тренди.Он је прва лезбејка из круга двојке која је министар победоносне и професионалне армије.Ланац команде,на горе,вертикално иде цик-цак!!!

ur nebes

16. jul 2017.

Kome umesto "Kod dva bela goluba" bolje zvuci "Kod dva usrana goluba", taj bezbeli nije podvrgnut novoisceliteljskom tretmanu decemerizacije te ga valja hitno obloziti listom Danasa sa famoznom kolumnom i peci na tihoj vatri doklen mu sav cemer ne ispari.

Milica

16. jul 2017.

Danas nije bezopasno ni evocirati uspomene na neka vremena, odmah se neko nađe uvređen i pogođen. Napadoše komentatori (neki) kolegu im Kikića koji je je uporedio "narodni hleb" iz današnjeg teksta, sa opet, ovovremenim hlebom pod nazivom artikla "Sava", koji konzumira veliki broj građana (koliko vidim i ja dok pazarim u Maxiju i sl.radnjama), samo zbog cene, ne verujem da je zbog kvaliteta. Sećam se i ja tih vremena, i kažem: čovek je u pravu, to je taj kvalitet, tj. hleb naziv menja, ali ukus ostaje isti. Kakav li bi tek bio onaj koji su obećavali neki bivši i sadašnji "vadikali" za 3 dinara po vekni? Da zaključim: pozdrav za "baku" ali izgleda da Vas je stigao onaj Nemac.

Objektivno nema šta

16. jul 2017.

Stenogram intervua za ruskog ambasadora, izveštaj o saradnji sa Rusima za Amere, Kanadjanin koji uoravlja EPЅ-om (ne nisu ga kupili samo pruzeli)...bice da još kako utiču (izazvani ili neizazvani strendžeri) na sve vecu bedu gradjana Ѕrbije. Ili ne?

zv

16. jul 2017.

Eto sta ste uradili od mene, sad ja Vas prozivam jer ste s ovim tekstom (a i s mnogim drugima iz ove poslednje sveske) zakasnili dvadeset godina! Gde je bila hrabrost da se tako stvari krste onda kad ste gledali te redove? Komentari su mnogo zabavni za citanje, ali je to, ipak, pisanje generala dve decenije posle rata.

Milan

17. jul 2017.

Bravo Basara!

Adrijan Čabrić

17. jul 2017.

A gospodine Basara kako rešiti taj problem?