Site name

@KRLE22

* Moja malenkost se blagovremeno okanula starog srpskog zanata crno-belog gledanja na ljude, stvari i pojave i zaludnih pokušaja rekonstrukcije prošlosti

Da se počem Dr Agan Papić - jedna od ličnosti koje su bitno uticale na beogradski Novi talas i dobri duh osamdesetih, uopšte - nije davnih dana zaintačio da uredništvu "Vidika" dokaže da je pomoću samo nekoliko fotografija i slogana od trojice anonimnih momaka...

21

Piše: Svetislav Basara

13. decembar 2017. 16:00

@KRLE22

... od kojih je, nota bene, samo jedan, Vlada Divljan, znao da svira - moguće prekonoć napraviti rok zvezde, danas bi naš naslovni junak, @krle22, bio Dr Krstić, ugledni specijalista interne, recimo, medicine ili - po meni još bolje - ginekologije. Bliža mu je ta oblast srcu, ako razumete šta hoću da kažem.

Budući da je - za razliku od svega ostalog u Srbiji - Dr Aganov umetnički eksperiment uspeo, Krle je stasao najpre u rok zvezdu, potom u Tadićevog državnog čoveka u činu koleškog asesora, da bi u najrecentnijoj fazi svog dijalektičkog razvoja postao kolumnista moje omiljene žutare, Blica, Vučićev najugledniji i najgrlatiji propagandista i paradržavni čovek bez presedana i portfelja.

Sad se od mene verovatno očekuje da počnem udarati kamenom o kamen i bogoraditi - ah, DrAgane, DrAgane, ruka ti se osušila, dabogda ti objektiv nikona mrena prekrila - ali ništa od toga jer se moja malenkost blagovremeno okanula starog srpskog zanata crno-belog gledanja na ljude, stvari i pojave i zaludnih pokušaja rekonstrukcije prošlosti, sledstveno čemu redovno i bez ibretenija čitam Krletova Blitz krieg sočinenija i na osnovu tih čtenija zaključujem da je Žkrle često u pravu.

Ali nekako polovično. U pravu je, recimo, kada danas (12. 12) tvrdi da u Srbiji postoji čitava jedna kasta profesionalnih nezadovoljnika koji smisao svojih života pronalaze u žučnoj kritici (neporecivog inače) besmisla ovdašnjih režima (svih boja), takođe je u pravu kad kaže da večiti kritičari dupetom ne mrdaju da bi zemlju Srbiju presazdali u skladu sa njihovim visokim standardima, ali nije u pravu što mudro prećutkuje da ni Tadić ranije ni Vučić sada ni u snu nisu pomišljali da "večnim kritičarima" pruže šansu da dokažu da nisu lenjivci i kritizeri "na prazno".

Zašto, brate @krle, Boris Tadić nije vaktile (kad već Vučić danas neće) Teofila Pančića - koji ti baš kida živce i na koga si se žestoko ispizmio - postavio za, recimo, glodura Politike? Da li je to zato što je Tadić onda - a Vučić sada - očekivao da Teofil doprinese modernizaciji zemlje tako što će lepiti plakate DS-a /SNS-a ili dodavati špriceve za vakcinaciju kokošaka. Ili je to zato što je Tadić onda (a Vučić sada) imao više seljačko-političke računice da pred domaćom i (naročito) stranom javnošću palamudi o evropskom putu Srbije, a da u stvarnosti prednost daje dupeuvlakačima, tutumracima, lopužama i prevarantima. Vita jela zelen bor, čekam brzi odgovor.

povezane vesti

Aleja rđavih savesti

18

Piše: Svetislav Basara

Kud dalje 2

8

Piše: Svetislav Basara

Kud dalje

11

Piše: Svetislav Basara

komentari (21)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

idol

13. decembar 2017.

Dr Krstić je radiolog mada bi mu u skladu sa urođenim afinitetima više pristajalo da bude proktolog. Tu bi njegova ekstravaganto skliska pojava došla do punog izražaja, "ako razumete šta hoću da kažem".

Joker

13. decembar 2017.

Odgovor je vec stigao, Krle kaze postuje sto si ga pohvalio. Izgleda nije procitao tekst do kraja ili nije shvatio pretposlednju recenicu.

Logan

13. decembar 2017.

Ovako bi trebala da izgleda novinarska polemika, i sasvim mi se dopada izbor sagovornika, mislim da bi T.P. bio suvišan i da je nezainteresovan. Basara i Krsić imaju dovoljno zajedničkih tačaka da budu interesantni i dovoljno razmimoilaženja u mišljenju da sukob učine zanimljivim. Očekujem prepisku samo ne znam u kojim novinama.

Skorpion47

13. decembar 2017.

E, moj Base! Pa ko se prvi kamenom bacio na svoje? Ako me sećanje služi, ti. Trebalo bi ti malo obraza da najpre to priznaš, pa onda pišeš o Krletu. Seti se koliko puta si Koštunicu, Popovića i šta ja znam koga uzeo na zub. Naravno, posle ambasadorske funkcije na koju su te oni poslali. Dakle, sedi dole, jedan!

scoby

13. decembar 2017.

Velika je steta sto braca Rvati nisu prepoznali Krletov doktorski potencijal, kad je onomad glumio dotura Luidjija na Visu. Ne bismo sada mogli da "uzivamo" u njegovim preletackim lupinzima...

Castello

13. decembar 2017.

Ma nije Krle toliko glup koliko se pravi. Zna on zasto Teofil i njemu slicni nisu, niti ce biti urednici bilo cega drzavnog. Kao sto zna i sta treba raditi i kakav biti ako to hoces postati, te se ovakvim tekstovima samokandiduje.

Milić

13. decembar 2017.

Stvarno, zašto Tadić nije svojevremeno postavio Teofila Pančića, recimo, za glodura Politike? Ako ništa drugo, čovek ima visinu.

Jasna Simonovic

13. decembar 2017.

Kako je ružno šegačiti se sa specijalizacijama medicine...

Kikić

13. decembar 2017.

Može biti da Krletov animozitet prema Teofilu (verovatno i obratno), vuče korene iz prošlosti, tj. iz animoziteta njihovih prezimenjaka Nikole i Josifa.

DrAgana

13. decembar 2017.

Vođe su iste kao narod, šta god da narod znači, a znači i to da taj narod želi da izopšti svakog ko nije sklon nasilju, ruganju, lebu bez motike, vlasti, manipulaciji. Srbija je kao onaj Čehovljev Paviljon broj ?. Kome društvo, šta god to bilo, presudi, tome nema spasa. Krle je talentovan da bude društvo, ni Divljan nije preživeo. Svi mi koji se sklanjamo ne bismo li preživeli srpsko društvo, onaj njegov deo oko nas, nismo i nećemo preživeti. Ne, ne proričen, ja to znam.

Ana

14. decembar 2017.

Zamena teza. Nigde se javnom kritikom ne dolazi na kritikovane pozicije. Pozicije moći sa kojih se nešto može uraditi niko ne poklanja. (Kada je Tramp kritikovao Obamu na tw neko mu je dobacio:"zašto ti ne postaneš predsednik pa to ne sprovedeš? ". I tako je Trampu sinula ideja. Nije mu Obama poklonio šansu, tip je materijalizovao suludu i naizgled nemoguću ideju nekim svojim veštinama. -e te veštine je najteže steći i dežurni kritičari ih nemaju) . Generalno, ljudi su slabi na području materijalizacije ideja. Nevezano za Krletov tekst, istina je da je najlakše biti general posle bitke, biti pametan u teorijskim osvrtima. A stalna kritika bez ikakve konkrerne promene generiše ogromnu negativnu energiju.

dulence

14. decembar 2017.

"kasta profesionalnih nezadovoljnika koji smisao svojih života pronalaze u žučnoj kritici (neporecivog inače) besmisla ovdašnjih režima (svih boja)" Ovo je verovatno najtacniji opis danasnje ''''slobodoumne elite'''' iz kruga dvojke na celu sa autorom teksta i zahvlajujem mu se na iskrenosti,mada je pokusao da se opere kada je shvatio sta je napisao dodavanjem onog kolorita u zagradi na kraju.

Vitomir

14. decembar 2017.

Sanjam kao viri iz krcme Basova smrknuta glava, iz nje dim, u nju crnjak..Ulazim: Junace ko potopi galije? -Cuti, onaj Skorpion 74 mi krv pije, na muku mi priseda, ne da mi da zaboravim te godine: Zakon o udruzenom zajednickom radu, pa djumbuse oko Predloga za razmisljamnje, pa Njihovo lijepo proljece, pa Bosna..-Bas, stani, nije taj 74 vego Skorpiojon 47! -Ma more li to bit''''?- Mere, Isusa mi. E fala vi ko rodjenom bratu, sto mi skinu muku s ledja. Jer, 47. je skroz druga pesma: tek cemo reci Staljinu"Ne", Petogodisnjem planu "Da", kao i Sestogodisnjem planu da se rodim u cvetu livada( nije bas ispalo tako ali ipak je bila jedna od basti).. Elem , sad drzim da ni Skorpioni nisu ko sto se prica..- Eto, vidis, moze se sa narodom, samo samo lepim... Nego, Bas ako moze jos samo jedno, za nasg jarana Skorpiona: Daj, imas veze, napravi coveku jednu lepu diplomatsku vecericu, sa balom, prinesi i nako zenskinje, ali sa malo jaci punac, da i njega pogura, namesti mu da objavu i koju knjigu, mozes ti, budi mu drug, uvek te po tome spominje.. mozda ga to pati, pomozi, da i on malko lizne meda iz zivota ...Cun se ljuljnu, ptica prhnu, ode sanak pusti...

iva

14. decembar 2017.

Kakav bezobrazluk tvrditi da je Divljan, autenticni umetnik kalibra o kakvom Basara moze samo da sanja, produkt nekakve PR zajebancije. Nek Basara poslusa Odbranu pa nek opet procita ovo svoje pisanije pa da javi da li je propao u zemlju.

pravda za borisa vucica

14. decembar 2017.

Ko da se sa pozicija liberalne, kakve takve (tiraz ne laze) ali elite (minulim radom 91/00 potvrdjene) , samourusi u uzaludnom pokusaju da podigne nivo cak ne ni nesto preterano popularne iako populistickije Politike? Rendovstina! Rekli bi ogorceniji ali Teofilo je ipak covek vremena za sva vremena (uz svu sluzbouljudnost :)) i ne treba ga okultirati u takve glodurske infouniverzume pa cak ni sa sve Velikim Blekom i Rodnijem na ispomoc. Tadic je cenim eto nekad imao razumevanja barem za to da ako neko nesto nece da moze da nece. Cenim da se ni Vucic u tome bitno ne razlikuje. Ko da se mlati sa ovima sto nece kada ne zna kako da na kraj izadje i sa svima onima sto hoce? Za to treba imati drzavnicku ambicioznost. Sta bi bilo da je Fantastik kiseli band iz Barajeva a ne Sombora ili Bjesovi da su sa Burme a ne iz Upper Milanovtsa, Luna La Strada iz Ovce ili sa Vracara, Onomatopeja ideja sa Mecavnika a Disciplina sa Ovcara i Kablara? Ne znam ali Krle je BG i to je BG takav kakav je. Ili Idoli ili Piloti ili trubaci.

Predrag Rendulic

14. decembar 2017.

Krstic bi bio savrsen sagovornik na temu: Kako sa izrazito skromnim intellektualnim kapacitetom i do beskonacnosti rastegljivim moralom , materijalno profitirati prodavajuci nista za velike pare. PS. Ako bilo koje ljudsko bice iz milijardu razloga nije srecno uvek postoji bar jedan razlog da budete srecni, niste N.Krstic, a to je preduslov da budete covek!

Мiloš J. Kosovac

14. decembar 2017.

G-din. Krstić najubedljivije potvrđuje istinu koju je napisao Marijo Vargas LJosa: "Politika nije za čistunce, ona je za ljudsko biće u najgorem smislu reči”. Mada treba priznati, takvi kao Ksrtić su jebači, dok su kritičari posmatrači. No, zar treba žaliti nas posmatrače ako znamo i ovo:Politika je kao razvratna žena, majstorije zna a dušu ne miluje. Uzaludno je sažaljevati nekoga koji nije u stanju da živi kako je Andre Žid rekao: “Svako pruža svoju granu kuda može. Mističnu granu dugujemo najčešće gušenju. Pobeći se može jednino uvis.” Nije visina ako se sa nje može lako pasti u ambis. Iz ambisa mogu se ispuziti samo insekti i niže vrste od njih. Čujeteli kako zapomažu Tadić i Jeremić?

Zlopamtilo

14. decembar 2017.

Dr Krleta najlakše zamišljam kao specijalistu za kolonoskopiju, šta više ako treba on će biti i kolonoskop !

Miloš

14. decembar 2017.

Razlika izmedju Tadića i Vučića je samo u tome što je Tadić toliko bio zaljubljen u sebe da nekada i nije primećivao kada mu se neki tutumrak uvuče u prkno, dok Vučić sve radi sa umišljajem i okuplja, smišljeno, bagru oko sebe pošto njih može lako da kontroliše i da ucenjuje. Pogledajte samo ko su mu najbliži saradnici... ili su blago retardirani: Slina, Selaković, Gašić, Đurić.... ili su krajnje mutni likovi poput: Malog, Čovića, Karića, Vulina, Željka Mitrovića, Lončara....

pravda za nece

14. decembar 2017.

Nevezano za one koji nece. Cenim da je pitanje postojanja razlike između Borisa i Vucica zapravo pitanje da li je Vucic lojalniji prema svojim lojalistima? Personalno, nem pojma, to se vidi tek kada u politici dodje vreme i za odgovornost a odgovornost u domacoj politici (iako retko) kad dodje na red, dodje tek kada ste opozicija. Vucic ne moze biti nelojalniji od Tadica ali da li ce biti lojalniji to je vec pitanje za one koji hoce. Nevezano sto Tadic bas i nije imao puno lojalista.

Nebojša Gojnić

14. decembar 2017.

Sva sreća da nemem TV uređaj pa ni ne znam o čemo ovaj čovek govori. Ko je taj Aganov? Jel stvarno dokor? A i taj Tadić, od nekud ga se sećam ali nisam siguran odakle. Mora da je bila neka druga zemlja.