Site name

Holivudgejt

* Podrazumevalo se da filmske bandigazde, recimo, polažu "pravo prve noći" početnica, neretko i početnika

Holivud je oduvek bio poprište sukoba nabreklih ljudskih sujeta, okvir za žestoke skandale, koji su neretko bili naslonjeni na čisti kriminal.

2

Piše: Duško Bogdanović

07. novembar 2017. 15:30

Holivudgejt

Budući da je "Sveta šuma", maltene već čitavo stoleće, prostor na kojem vladaju nepisani zakoni, onakvi kakvi su ih sebi propisali prebogati ljudi, božanski popularni, cenjeni i voljeni do poslednjeg budžaka ove planete, najveći broj prestupa nije okončan sudskim presudama, a samo retki akteri završavali su u zatvoru.

Ako bi ponešto od vrućih holivudskih događanja i procurilo u javnost, okončano je, eventualno, na stranicama za to profilisanih tabloida, ili u emisijama trećerazrednih televizijskih stanica. Zapravo najčešće, tek kao sočni tračeraji i urbane legende, prepričavane po lokalima Beverli Hilsa.

Zloupotrebe moći i uticaja filmskih magnata, najvećih reditelja, producenata i najpopularnijih glumaca deo su holivudskog folklora. Podrazumevalo se da filmske bandigazde, recimo, polažu "pravo prve noći" početnica, neretko i početnika, koji su u Holivudu sledili svoje snove o uspehu, slavi i, naravski, novcu. Daril Zanuk, jedan od najvećih, imao je na svom radnom stolu u čistom zlatu izliven otisak sopstvenenog falusa, kao, valjda, preporuku. Manijak!

Malo je onih, seksualno iskorišćavanih ili zlostavljanih, koji su se odvažili i usudili da svoje turobne, tragične priče podele sa javnošću. Jer, znalo se - po još jednom od nepisanih holivudskih zakona - takvima je sledila surova osveta, koja je bila najkraći put u anonimnost i zaborav. Zlostavljači su se, po pravilu, na razne načine izvlačili i nastavljali svoje odvratne rabote.

Poslednjih nedelja, američki mediji vrište od neverovatnih priča uzbunjivača, direktnih žrtava holivudskih seksualnih predatora. Prvo je nekoliko poznatih američkih glumica za zlostavljanje optužilo Harvija Vajnstina, jednog od najvećih i najuspešnijih producenata. Potom se javio mladić kojeg je glumac Kevin Spejsi svojevremeno silovao. Stigle su i optužbe za seksualna uznemiravanja na adresu reditelja Breta Ratnera i DŽejmsa Tobaka, pa glumaca Stivena Sigala i Dastina Hofmana.

"Holivudgejt", kako se klupko ubrzano odmotava, priča je bez kraja. Mediji imaju ključnu ulogu. Žestoke posledice kreću. Vajnstina čeka hapšenje, proteran je iz firme i oteran iz porodice. Spejsi se leči kod psihijatra, a producenti serije "Kuća od karata" prekinuli su snimanje finalne sezone zbog "nastalih okolnosti". Ostali ili tiho demantuju, ili još ćute.

Nadam se da će se zaraza priznanja i priziv savesti uskoro pojaviti i u našim medijima, budući da je opšte mesto i konstantna priča da i neki srpski reditelji, ili ljudi od uticaja u filmu i teatru, smatraju da im je pravo, štaviše i obaveza, da od mladih glumica (i glumaca), uz talenat i profesionalno umeće, dobiju i ponešto "u naturi".

Jedva čekam da čujem ko će prvi povući nogu i, imenom i prezimenom, prozvati one bednike, koji manjak šarma, muškosti ili privlačnosti, nadomeštaju okolnošću da su u prilici da odlučuju o tuđim sudbinama.

povezane vesti

Nula dva

0

Piše: Duško Bogdanović

TV razgovor

14

Piše: Duško Bogdanović

Starci na udarcu

4

Piše: Duško Bogdanović

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Vidim

07. novembar 2017.

Vodim pomenut je i Dastin Hofman koji je startovao neku no name glumicu pre trideset godina na snimanju.I kao filmadzije su izmislile sex zlostavljanje o kom se prica..Toga je bilo od kad je sveta i veka, u svim sferama,a u Holivudu je to na ex jer je koncentracija moci velika,a umisljenih buducih zvezda spremnih na sve milion.A posle trideset godina kad naprave karijeru ili kad je ona na zalasku se sete... I uloga pojedinih roditelja je imala udeo u pricama o usponu po svaku cenu....

Ajajaj

07. novembar 2017.

Postovani novinaru, ne bi bilo zgoreg da se malo podsetite engleskog jezika. Preveli ste "Hollywood" kao "Svetu sumu", sto nikako ne stoji. "Sveto" se na engleskom kaze "holy". Rec iz imena americkog grada, "Holly", znaci - zelenika (vrsta drveta. Sinonim: bozikovina). Znaci, "prevod" bi bio: "Suma zelenike" = "zelenik".