Site name

Vučiću, organizatoru

Otuda su "nespontani" postizborni omladinski protesti pojava neizbežno, takoreći po sili fizičkih zakona prouzrokovana dirigovanom nespontanošću psihodelične, na momente i psihotične, predizborne kampanje.

Hteo bih da današnjom kolumnom gospodaru Vučiću skrenem pažnju da je - bar za domaću javnost - i sam podlegao opsenama vlastite propagandne mašinerije, koja srpski narod i senat danima ubeđuje da su protestujući mladići i devojke "izdajnici", "plaćenici Zapada"...

18

Piše: Svetislav Basara

17. april 2017. 16:00

... "produžena ruka snaga poraženih na prezidencijalnim "izborima" - i proče budalaštine iz mračne radionice DJ Vučićevića i Pinkovog trusta pohovanih malih mozgova.

Gospodar Vučić će se, pretpostavljam, najpre prijatno iznenaditi kad pročita - ili kad mu dežurni seiz prepriča kolumnu - da se moja malenkost u potpunosti slaže sa SNS-om i DJV-om u "oceni" da protesti srpske omladine uopšte nisu spontani i da zaista imaju organizatora "iz senke", ali će se zdravo uzibretiti kada mu se prenese da moja malenkost smatra da je organizator protesta - ma koliko mu oni nemili bili - lično on, Aleksandar Vučić.

Da bih bar donekle pojasnio ovu senzacionalnu teoriju zavere, podsetiću vas na - u Famoznom često citiranog - Pola Virilioa i njegovu teoriju koja otprilike kaže da kad izmisliš (i napraviš) neku tehničku skalameriju koja ti donosi korist - avion ili železnicu, recimo - istovremeno si - a da to nisi ni sanjao, kamoli nameravao - izmislio i avionske i železničke nesreće.

Slično se događa i u tehnologiji vlasti. Ako neki ambiciozni dilber - u našem slučaju Vučić - naumi da hiperorganizacijom i turbopropagandom ostvari neki politički cilj, u tom naumu ponajčešće i uspe, ali istovremeno (i neizbežno) "organizuje" i pojave koje mu nisu po volji, a koje ponekad - pu, pu, daleko bilo - odnesu više žrtava nego avionske i železničke nesreće.

Otuda su "nespontani" postizborni omladinski protesti pojava neizbežno, takoreći po sili fizičkih zakona prouzrokovana dirigovanom nespontanošću psihodelične, na momente i psihotične, predizborne kampanje. Vučić bi - kad bi hteo, mada sumnjam da hoće - iz tekućih protesta mogao da izvuče nekoliko dušekorisnih i društvenopoleznih pouka, na prvom mestu pouku da je svaki pokušaj uspostavljanja apsolutne kontrole nad realnošću zalaženje u domen Božijih ingerencija i da svi takvi pokušaji po pravilu loše završavaju.

Ali za razliku od Miloševića, Vučić uspeva da - bar pred javnošću - kontroliše nervozu i nelagodu izazvanu uličnom bujicom nezadovoljnika koji ne samo da izmiču njegovoj kontroli, nego pokazuju neskrivenu nameru da mu vide leđa. Izgleda, štaviše, da je čak malčice "spustio loptu" i da se nešto ređe pojavljuje u javnosti, mada ja zbog sve učestalijeg negledanja televizora baš i nisam kompetentan da to ustvrdim, iako ostajem pri tvrdnji da je Vučić pravi organizator protesta i da je, štaviše - osim što ih je (nenamerno) organizovao - "protestantima" smislio i parolu. Jer da u onom pivničkom spotu nije pustio ono "Vučiću, pederu", ne bi sada slušao "Vučiću, Šrederu".

povezane vesti

Državotvorna jaruga

20

Piše: Svetislav Basara

Ugao paralakse

17

Piše: Svetislav Basara

Rugoba šegačenja

11

Piše: Svetislav Basara

komentari (18)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Stevan Mišković

17. april 2017.

Ma bravo Bas. Pogodio si "u sridu"...

cale

17. april 2017.

Ječi na jugu, ječi na severu: Vučiću Šrederu, Vučiću Šrederu.

Master Yoda

17. april 2017.

Ko razume, shvatice .

Neka, JA ću.

17. april 2017.

A koliko juče je obećao patrjarhu, da ne mora ništa da brine, jerbo će ON sve preuzeti na SEBE tako da patrijarh ne mora da zebe oko ingerencija. Gospodar će sve preuzeti na Sebe da niko ne nahebe. Baš je duševan i pun razumevanja naš gospodar ne znam što mu onda tepaju -ajatolah. Biće da je iz milošte.

šloser

17. april 2017.

Kontroliše nervozu? Kako ne, malo zabrinjava što je nastupila, (ničim izazvana), nestašica kvaka u postizbirnom Beogradu. Biće da je zbog promaje - same kvake ispadaju.

kaja

17. april 2017.

Hajde mi gosn Basara pojasni sta smo mi koji smo glasali u vecem broju Vucica?Kako nas definisete?

natalija

17. april 2017.

Kako stvari stoje "Danas" će ukinuti "famozno", zašto? Poslala više komentara na razne tekstove i šta bi? Ništa, nisu obajvljeni, zašto? Nisam podržavala demonstrante. Samo se objavljuju oni koji HVALE iste. E sad zamisli da mi Mićun i & promovišu demonstrante, bio na vlasti i nije ništa uradio. Od 16 lidera DOS za lustraciju i 6 otobar 2000. g. bili samo njih 2 (Đinđić. Čanak)...Nije bilo lustracije (nisu razdvojene 3 grane vlasti + mediji kao četvrta grana vlasti...), sad kuku-lele, šta da se radi, njihovi "dizgini" zapale u ruke preobučenih radikala (a o SPS da i ne govorimo). To je kao i u košrarci bila klasična greška u "koracima". ... Zašto sam protiv demonstracija? Zato što su i sve predhodne bile ZLOUPOTREBLJENE od strane "članova bibilioteke" (crveno-crne koalicije, petokraka-krst) tj. od ekstremnih levičara i ekstremnih desničara, zajedničko im je: mrze Zapadno građansko društvo, mrze kapitalizam, mrze individualizam, ljube kolektivizam, anitiglobalizam, anarhizam, putinizam, unisonost, jednoumlje...."javlja" mi se da će tako proći i ovi demonstranti....

Moj dilbere...

17. april 2017.

Autoritarna taština je konačno zadovoljena. Zadovoljstvo je neopisivo, što i mi, sultana za trku imamo...

Данко Б. Марин

17. april 2017.

Сликан са :-) Смучићем , мењају свест ,,Novi magazin"- старе дрКаџије! :)

Mali Perica

17. april 2017.

Čika Base, vi ste iskustvom bogat čovek, pa rekoh, da vas pitam: da li je turski narod isto tako napredan kao naš ili kaskaju za nama?

zahebant

17. april 2017.

Ja kao učesnik najsvetijih demonstracija 9. Marta i ostalih kasnijih, nikako ne mogu da se složim sa anarhističkim i komunističkim parolama na istim ,ma koliko ne podržavao gosp. diktatora i njegovu burazersku kliku. Smatram da su većina učesnika potomci Slobnih glasača, ispranog mozga, koji danas imaju neku svoju miks ideologiju ( zapad je kriv za sve, puu nato, ne treba nam uredjenje Beograda, imamo diplomice obezbedite nam posao, lepe smo i seksi, vratite samoupravljanje i sl. zapravo su ograničeni kao i svoji roditelji) Manjini se izvinjavam, jer znam da ima časnih izuzetaka koji opravdano protestuju.

Botovi vriste u Danasu

18. april 2017.

Koliko zabrinutih botovs sto im nema komentara, ksko se opravdati seficama botovskih brigada. Da je novac koji baca ns beskorisnr botove invedtirao u privredu, ne bi mu ni trebali papagaji. Narod bi vecinom bio zadovoljan.

Max Weber

18. april 2017.

Dzaba krecenje, on nije vaspitan na Sekspiru nego na stadionu.

Мiloš J. Kosovac

18. april 2017.

Ko do sada nije shvatio, znači da nema problema, a ko je protiv pobune, taj je krivac. I jedni i drugi su mala manjina u Srbiji. Koliko je Vučić nedorastao za ulogu(e) do kojih se dokopao daću citat kako on reaguje na proteste, a kako je reagovao Josip Broz, za koga je Vučić uobrazio da ga se seti u Mostaru, sintagmom. "Bravar nije bio glup". Bio sam učesnik demonstracija 1968. na koje je Tito reaogavo i ovom izjavamo:"To je odraz NAŠIH SLABOSTI koje su se nagomilale, koje MI danas moramo rešavati, a ne kriviti neke uticaje iz vana". Dok Vučić kaže:"Šta god radili, NE DAM im da rasture Srbiju". Nebi tako rekao ni Staljin, iako je bio težak paranoik. Čak i Rimski cezari su bili pristojni pa su upotrebljavali tkzv. naduveni prular "Mi", jer su poštovali Senat i Vojsku. Osim ludog Nerona koji je zapalio Rim. Dok se A. Vučić ponaša kao da ova država nema drugih institucija osim predsednika Vlade Aleksandra Vučića i predsednika države Vučića Aleksandra. Zlo je već napisano i Njemu i nama.

Kude e sfinga?

18. april 2017.

''''''''Sultan Tajpi'''''''' na nedavno održanim izborima u Turskoj je dozvolio više medijske slobode i ravnopravnosti opoziciji nego naš proevropski nastrojeni premijer. Tu nešto debelo ne štima. Kanda Tajip i nije toliki sultan, kao što se priča.

Neša

18. april 2017.

Teško vreme za botove! Valja kucati, kucati... Gospodara braniti, braniti...

Jordan Tresoglavić

18. april 2017.

I Erdogan je upozoravao javnost na mogući srpski scenario. Nisu mu verovali , zato sad ima proteste liberalnog sveta. U pravu je Bas! Sad kad se napravi transverzala Beograd - Stambol preko Sofije, za sve će biti kriv organizator.

limun žut

18. april 2017.

Šta, zar Erdogan da ima(institucionalno) veća ovlašćenja od našeg predsednika!? To ne dolazi u obzir. Ne, ne! Aleksandre, sine Mitre, deder, očešljaj der taj Ustav, i pokaži svima da nema veće malenkosti na evroazijskom tepihu od Tvoje. Dobro, de, spram veličine zemlje. Bar u nečemu da budemo veliki, najveći....