Site name

Toster i tabu

Šta je tabu? Evo šta o tome kaže Wikipedija, to vrelo neiscrpne mudrosti. "U nekim zajednicama tabu predstavlja običajne norme koje se ni po koju cenu ne smeju prekršiti." Wikipedija, doduše, eksplicitno ne kaže, ali daje naslutiti da u slučaju "prekršaja" tabua sledi težak degenek.

11

Piše: Svetislav Basara

06. decembar 2017. 16:22

Toster i tabu

Wikipedija takođe ne kaže - možda da se ne bi zamerila čuvarima političke korektnosti, a možda i ne zna - da je u zajednicama u kojima se određene norme, to jest tabui, "ni po koju cenu ne smeju prekršiti", sve druge norme dozvoljeno kršiti do mile volje.

Stavite sada prst na čelo, porazmislite malo, pa sami izvucite zaključak da li bi se Srbija mogla svrstati u čemerni commonwealth "zajednica" u kojima se "izvesne norme" nipošto ne smeju, a sve druge slobodno mogu kršiti, a mi prelazimo na temu naše današnje kolumne - demistifikaciju tabua srpske opozicije, koja će u podfamoznom komentatorluku i krugovima dvojke zacelo biti pročitana kao uvod u naručenu satanizaciju (možda i egzekuciju) goloruke opozicije i završiti u Paramaribuu, gde će moja malenkost predati akreditive Desiju Buterse-u, predsedniku Republike Surinam.

Krenimo od početka. Istorija nas uči - to jest džaba kreči - da srpske vlasti (svih boja) uopšte (osim malčice pro forma) ne počivaju na ustavu i zakonima, nego na sistemu totema - umal ne napisah tostera - i tabua "koji se nipošto ne smeju prekršiti" ( koje, razumljivo, ne smem ni pomenuti) a koje srpske vlasti - sve udarnički kršeći ustav, zakone i norme - neodustajno "brane", ako treba i do poslednje kapi (tuđe) krvi.

Jel" mi ova bila k"a vladikina, a ? Ako jeste, krenimo dalje, zapitajmo se - u čemu je tajna uspeha srpskih tabu-politika (svih boja), koje su po svim racionalnim parametrima drljave, neuspešne, nasilne, a vrlo često opasne po život? Da se ne bih - bar ne u današnjem nastavku - upuštao u rasvetljavanje mračnih dubina paganskih i animističkih slojeva ljudske psihe - najplodnijeg tla za takve "politike" - ograničiću se na površinu.

Sledi, dakle, "površinsko" pitanje: ima li u Srbiji alternative, ima li kakvog otpora tabu politikama? E sad, kako kad i kako gde. U vremenima u kojima srpske tabu vlasti raznoraznim marifetlucima odnekud isprose zalihe rane i džebane i u kojima kapom i šakom dele stanove i svinjske polutke, otpor je zanemarljiv, ali kad vlasti prekardaše - kao što su to učinile devedesetih (i mnogo puta pre toga) - u delu srpskog građanstva i seljaštva uzavre junačka krv predaka, digne se kuka i motika, bude tu povuci-potegni, ali se tabu vlasti na kraju (privremeno) strmopizde u ropotarnicu istorije. A šta potom biva, o tome se zbog isticanja karaktera obavestite u sutrašnjem broju.

povezane vesti

Kud dalje

11

Piše: Svetislav Basara

Parapolitičko ubistvo

29

Piše: Svetislav Basara

Luda i bela kuća

17

Piše: Svetislav Basara

komentari (11)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

"Totem na baterije"

06. decembar 2017.

A ja naivan mislio da je tabu: Bata, ATP Maja, kum nije dugme, diplome, briselski okvir, sloboda medija i institucija........

Hercegovac na molitvi

06. decembar 2017.

Druže Bas ne odstupaj zbog opozicije ni za pedalj nego cepaj tu seljačku logiku seljačke pozicije i opozicije ko svinja mastan džak do poslednjeg atoma snage kad ti vec bog takvog sazda! Živ bio druže!

Nick

06. decembar 2017.

Molim, bez ljutnje: 1) VLADIKA - VLADICI - VLADIČIN. 2) U delu srpskog građanstva i seljaštva UZAVRI junačka krv predaka

harizma vožda

06. decembar 2017.

Au, sunce ti ljubim! Ta neće valjda združena opozicija da "iz''''ede ocu" koji je sada u trenutnoj ulozi Ace Srbina? Pa ko će onda od sinova opozicije da zameni glavnog glumca u ulozi vođe, da rod rođeni - braća budu zadovoljni a ovce na broju?.

El Grande

06. decembar 2017.

Drug, hronicno bez karaktera, tzv basara, pisac, novinar a bogami i kolumnista pise (vise puta) wikipedija! Ako je na jengleskom onda je wikipedia, dakle bez j, a ako je docim na srBskom onda je vikipedija, posto u srBskom jeziku ne postoji slovo w! Toliko o pismenosti, coveka koji se ionako ponosi time da skoro nista nije citao nego ''''prelistavao''''.. Sto se ostalog tice, bice u komentaru na sutrasnju ''''kolumnu''''.

Kikić

06. decembar 2017.

U svojoj knjizi "Totem i tabu" Frojd opisuje kako su u nekoj davnašnjoj zajednici sinovi ubili oca tiranina, zatim mu podigli spomenik i proglasili ubistvo oca za tabu. Vlažni san srpske opozicije liči na ovaj pradogađaj: da se nađe junak koji će da smaklne Vučića, pa makar mu (ne junaku, nego Vučiću) posle podigli spomenik.

Pera

06. decembar 2017.

Pa g. Basara izgleda da dobro gađaš. Da nije tako ne bi se silni zaljubljenici u podrepak osećali prozvano ...

Smorko

07. decembar 2017.

Wikipedija jeste ispravno na starocrkvenom surinamskom.

Vasa

07. decembar 2017.

U ovom slučaju pojam tabua na naškom, je najskuplja srpska reč. E ta reč jeste skupa i nema cenu taman svi nestali kako nam i sledi.

Lik

07. decembar 2017.

Ako ništa drugo a ono volim Basove textove (jel može sa x?) zbog, za mene novih "književnih" izraza!. Danas je to "strmopizdio", alal ti ćufte.

Elitista iz Kruga Dvojke

07. decembar 2017.

Nezgodan neki komentarluk, samo ispravljaju silne pravopisne greske kolumniste. Mozda bi bilo bolje da se kolumnista odlucio za neke krace forme, recimo aforizme kao Brana Crncevic, sto rece onaj ''''El Grande''''. Ali za to ipak treba imati talenta.