Site name

News kanali

* Svi kanali imaju i veoma aktivne naloge na fejsbuku, tviteru i još nekoj društvenoj mreži, pa se ona misao da je "svet postao globalno selo" obistinila

Globalna medijska scena postaje sve zanimljivija. Kanali koji emituju samo vesti sve su brojniji. Namenjeni su, naravno, globalnoj publici odnosno celom svetu.

1

Piše: Vladimir Matković

09. novembar 2017. 16:30

News kanali

Za globalne igrače kao što su BBC, CNN, Aljazeera, Russia Today znaju svi. Sav program koji proizvode može se videti na njihovim veb sajtovima ili aplikacijama za Apple ili Android uređaje, pa svako sam može da vidi šta i kako rade. Na globalnom medijskom tržištu probio se i Dojče Vele (DW), ali i francuski France 24 koji je pre nekoliko nedelja pokrenuo, pored programa na francuskom, engleskom i arapskom koji već postoje, i program na španskom jeziku za Latinsku Ameriku.

Velika ponuda kanala vesti koja se pojavila u poslednjih nekoliko godina govori o tome koliko se priroda sveta u kome živimo promenila. Globalizacija, koja ima svoje bezuslovne pristalice, ali i vatrene protivnike, donela je sa sobom promene koje će se tek odraziti na naše živote. Na koje i kakve načine - to ćemo već videti. Ako se tome doda i činjenica da svi kanali imaju veoma aktivne naloge na fejsbuku, tviteru i još nekoj društvenoj mreži, onda se ona misao da je "svet postao globalno selo" zaista obistinila. Svi hoće da se njihov pogled na svetske događaje, društvene i političke procese vidi, svi nastoje da prosečnog gledaoca koji se ne odvaja od TV-a obaveste o svom viđenju stvarnosti. Veliki igrači to rade odavno, ali ima i onih manjih koje ne treba zanemariti. Tako recimo izraelski privatni kanal i24news emituje program na engleskom i francuskom (www.i24news.tv). Oni imaju interesantan pogled na Bliski istok iz izraelske perspektive odnosno svih sfera tamošnjeg demokratskog društva i, koliko sam mogao da vidim, prema vlastima znaju da budu veoma kritični. Tu je i kineski državni CCTV(www.cctv.com) koji je, recimo, veoma gledan u Africi. Emituju program na engleskom, francuskom, arapskom, tibetanskom, mongolskom, ruskom, španskom i još nekoliko jezika. Tu je i japanska platforma tamošnjeg javnog servisa na osamnaest jezika NHK World (www3.nhk.or.jp/nhkworld/). Tu, pored vesti i političkih sadržaja, može da se pronađe mnoštvo informacija o istoriji i kulturi ove Carevine, ali i početni kurs japanskog koji je prilagođen za strance. Isti slučaj je i sa iranskom platformom Sahar TV koja ima program na bosanskom jeziku (balkan.sahartv.ir). Imaju između ostalog zanimljive serije i filmove sa titlovima na ovom jeziku.

 

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

baka

09. novembar 2017.

Svako jutro gledam CNN, Euronews, BBC i DW. Zalosna je cinjenica da vesti ustvari traju 10 minuta. A jos zalosnija da su sve ISTE! Malo se razlikuje CNN, jer su vise okrenuti Americi. Ponavljaju ih ceo bogovetni dan, uz nepodnosljivo mnogo reklama. Sportske vesti su duze od politickih, a neka desavanja su namerno preskocena. Od samih vesti mnogo interesantniji su prilozi i intervjui.