Site name

Bacili i kalendar

Znaju li i poštuju li bacili, koke, streptokoke... kalendar, a inspekcije - pravopis? Ovo dvodelno pitanje na prvi pogled izgleda, ako ne besmisleno, ono "štosno", zafrkantski.

2

Piše: Božidar Andrejić

22. oktobar 2017. 19:00

Foto: Predrag Mitić

Međutim, naročito u vezi s prvim delom, godinama razvijam jednu ciničnu "teoriju" u vezi s rokovima trajanja koji se utiskuju (odveć često veoma sitnim slovcima) na etiketama raznih proizvoda.

Ta mala pakost cinizma najčešće je namenjena onim čistuncima i prekardašiocima što preterano "picajzliraju" sa oznakama trajanja. Do te mere da bacaju i ne koriste proizvode, zavisno od vrste, i koji dan pre datuma sa etikete. A, inače, primetili ste, takvi proizvodi su strašan mamac za trgovačke lance i najčešće oni zaslužuju da se u hipermarketima stave na počasna mesta u akcijama sniženja cena. Za tranzicijsku sirotinju ili specijalne popuste za penzionere.

Dakle, zafrkavao sam te pedantne pitanjem - a kako bacili i bakterije znaju tačno datume sa etiketa i znaju li uopšte za vremenske zone, julijanske i gregorijanske datumare...

Kad li, ovih dana - što reko B. Andrejić u ulozi profesionalnog pedagoga za mlađe žurnaliste - "pade mi sekira u sektor", odnosno u temu ovog kolumnićka. Takoreći iz prve i po ruke saznam kako je tržišna li, sanitarna li inspekcija, naložila jednoj radnji (lanac ne reklamiram, a i znam gazdu, i da nije cicija ne bi platio reklamu Danasu - ne dozvoljava vrhovna vlast) da povuče proizvod na kome piše: UPOTREBLJIVO: 2016. i 2017.

Smatra, dakle, inspekcija da je ovako napisan rok nejasan, da treba da piše upotrebljivo do 31. 12. 2017. Neće da se bakće inspekcija sa pravopisnim pravilima o rednim brojevima, koji su redni ako su sa tačkom na kraju. Dakle, "osporeno" uputstvo se čita: "upotrebljivo dve hiljade šesnaeste i dve hiljade sedamnaeste godine". Jok, sprovodioci zakona 'oće baš da piše do 31. decembra, iako je i taj prednovogodišnji dan obuhvaćen i osporenom formulacijom.

Druga je stvar što će svaki savestan proizvođač - ima li takvih?! - i u jednom i u drugom slučaju, poštujući zakon, blagovremeno da povuče eventualno neprodate proizvode i pre dana dočeka Nove. Da ne rizikuje ni inspektore ni slučaj da bacili ipak znaju za kalendar kao što inspektori ne mare za pravopis.

Kao i sve sitnice, i ova deluje baš kao sitnica. Ali, zamisli li se ta sitnica kao lupa, uveličavajuće staklo i pogleda li se kroz njega, videće se i mnoge daleko krupnije anomalije koje jesu po zakonu, ali nisu po logici. Plus - rđav jezik kojim su pisani dovodi do zabluda i nejasnoća. I, eto još jedne definicije: jezik prava je kažu precizan. Ali može (li) da bude i - precizno glup!?

O tome ćemo nekom drugom prilikom, možda već sledećom. Dotle, da se zabavimo - onaj pompezni ulagivački zakon o legalizaciji se zove Zakon o ozakonjenju objekata. Čorba o čorbi...

povezane vesti

Žaba u lancima

3

Piše: Božidar Andrejić

Otrov u bunaru

4

Piše: Božidar Andrejić

(Pretežno) srpski Bog

2

Piše: Božidar Andrejić

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dragan

23. oktobar 2017.

Moj mali doprinos ovoj problematici: vec sam dobrih 5-6 puta kupio robu koja nije bila za upotrebu, mada je bila oho-ho u zvanicno deklarisanom roku. Sto samo dokazuje da je stvarnost "malcice" kompleksnija od one uproscene slike "kako mali Mikica zamislja". Izmedju ostalog, tu su i uslovi u kojima je roba prethodno bila, a koje naravno, ne znamo. Znaci, takvi slucajevi su normalni i to bi trebalo da se zna.

Nenad Horvat

23. oktobar 2017.

Rok vaznosti se generalno formira metodom dokazivanja da je proizvod ispravan u odredjenom periodu. On predstavlja tvrdnju proizvodjaca da ce proizvod biti upotrebljiv do oznacenog datuma UZ POSTOVANJE USLOVA CUVANJA. Veoma cesto se desava da su proizvodi upotrebljivi i znatno duze od propisanog roka, ali zakon propisuje da se rok navede (stariji ce se setiti konzervi gde je stajalo "rok upotrebe: neogranicen", toga sada vise nema). Ipak, navedeni rok trajanja je, osim uslova cuvanja, podlozan i statistickoj gresci, jer je metod ispitivanja statisticki u nacelu - nemoguce je napraviti 100% ispravan proizvod, verovatnoca da nesto ne bude u redu uvek postoji.