BLOG UŽIVO: RIK - 61,84 odsto građana za promenu Ustava, NE zaokružilo 37,10 odsto 1Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Građani Srbije danas su se izjašnjavali na referendumu da li su za ili protiv promene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa. Pitanje koje se nalazilo pred građanima glasi „Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava“, a oni su odgovarali sa „da“ ili „ne“.

23.55 Na pitanje novinara da li je u redu da umesto RIK-a rezultate referenduma saopštava jedna stranka, odnosno predsednik te stranke, Vladimir Dimitrijević, predsednik RIK-a, rekao je da ne treba kvalifikovati taj organ „zbog nerazumevanja materije” i da su to potpuno različite stvari.

23.53 Prema podacima opozicionih stranaka, a na osnovu 67 odsto obrađenog referendumskog materijala, kako je za Danas saopštio Avram Ilić, predstavnik Zdrave Srbije, većina Užičana se izjasnila protiv promena Ustava Srbije.

23.37 Prilikom obraćanja nakon završetka glasanja o referendumu, lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je da je ovo prvi put da je vlast samu sebe razvlastila, te da je rok za podnošenje prijava o nepravilnostima prilikom glasanja 48 časova.

23.36 Više od 90 odsto građana Novog Pazara izašlih na današnji referendum glasalo je za promene Ustava u oblasti pravosuđa, rezultat je do sada obrađenih glasačkih mesta u tom gradu.

23.33 Policija privela Martina Bežinarevića, kopredsednika pokreta #1od5miliona, jer je odbio da ličnu kartu policijskom službeniku u civilu nakon ulaska u hol RIKa, iz kog fizički izbačeni od strane obezbeđenja.

23.27 „Jedva sam ubedio roditelje da glasaju za promene Ustava. Lakše je govoriti na referendum protiv nego za“, rekao je Aleksandar Vučić.

23.25 Prema preliminarnim podacima Republičke izborne komisije, za ustavne promene u Srbiji glasalo 61,84 odsto građana, dok je NE zaokružilo 37,10 odsto birača.

23.15 Lider Dveri Bosko Obradovic pozvao je na Tviteru građane na protest sutra u 18 sati ispred zgrade Republicke izborne komisije zbog odbrane rezultata na referendumu.

23.03 Na osnovu 98 odsto obrađenog uzorka, “za” potvrđivanje Akta o izmenama Ustava Republike Srbije na referendumu je glasalo 57,4 odsto građana upisanih u birački spisak, dok je “protiv” glasalo 41,6 odsto, saopštila je Posmatračka misija Crte. Na glasanje na referendumu izašlo je 29,6 odsto građana upisanih u birački spisak.

22.45 Kladovljani su glasali za promenu Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe. Danas je na referendum, prema preliminarnim rezultatima, izašlo 31,2 odsto upisanih birača, pri čemu je 70,1 odsto njih glasalo za promenu.

22.41 Stanovnici majdanpečke opštine danas izašli na referendum o promeni Ustava, većinom su glasali za promene. Prema preliminarnim rezultatima, 62,09 odsto danas izašlih na glasačka mesta kao odgovor na referendumsko pitanje zaokružilo je „da“.

22-35 Kako kažu iz pokreta Ne davimo Beograd, građani Beograda danas su na referendumu rekli „ne“ režimu Srpske napredne stranke i odbacili štetne promene Ustava.

22.30 RIK, CRTA i CeSID još ne saopštavaju prve preliminarne rezultate referenduma, ali ni izlaznost.

22.21 U kragujevačkom selu Duleni na referendumsko izjašnjavanje danas je izašlo je 74,66 odsto birača.

22.18 Preliminarni rezultati pokazuju da su se građani Srbije na referendumu izjasnili da su za promene Ustava u oblasti pravosuđa, saopštio je predsednik Aleksanda Vučić. Prema njegovim rečima, za „ne“ je glasalo 39,52 odsto.

21.57 Gradska izborna komisija večeras, do 21 čas, nije saopštila kolika je izlaznost u Užicu na današnjem referendumu za promenu Ustava Srbije.

21.45 Na biračkom mestu 88 u Zemunu „OŠ Boško Palkovljević Pinki“ došlo je do incidenta kada kontroloru koji je na tom biračkom mestu ispred Nove stranke kontrolori SNS-a, a nakon toga i policajci nisu dozvolili da unese primedbu u zapisnik, na šta ima pravo, saznaje Danas u Novoj stranci. Na licu mesta su i pripadnici policije.

21.44 Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, za naš list kaže da je razloga mnogo za nisku izlaznost a da je zajedničko za sve njih da ljudi ne žele da podrže Vučićeve igrarije sa Ustavom.

21.40 Demokratska stranka (DS) ocenila je da je referendum o doživeo krah i da su organizatori ovog igrokaza danas doživeli težak poraz.

21.25 Najveću odgovornost za slab odziv građana na referendumu o ustavnim promenama ima vlast, saglasne su Vesna Rakić Vodinelić i Nataša Vučković, uz ocenu da je i materija o kojoj se radi „daleka za građane i izgleda komplikovano“.

21.20 U 21. veku, sa tako malom izlaznošću i samo dve opcije koje su mogle biti zaokružene, nezvanični rezultati mogu biti poznati pre ponoći. A svako saopštavanje konačnog rezultata referenduma koje se ne bi dogodilo sutra, uveliko baca senku na ceo proces glasanja, kaže za Danas Bojan Pajtić.

21.15 Biljana Đorđević, članica Malog veća pokreta Ne davimo Beograd, za Danas kaže da je današnji referendum kruna lošeg ustavotvornog procesa.

21.00 Pravnik Milan Antonijević za Danas kaže da ga ne čudi izlaznost oko 30 odsto, koliko se očekuje da će biti.

20.59 Prema nezvaničnim podacima, koje su objavile opozicione stranke u Zrenjaninu koje su imale svoje kontrolore na referendumu, na birališta u ovom gradu danas je izašlo 33,65 odsto upisanih birača. Prema tim podacia, u Zrenjaninu je najviše građana glasalo protiv promene Ustava, dok su sela glasala za njegovu izmenu.

20.51 Ispred Republičke izborne komisije (RIK) u toku je protest dvadesetak članova i aktivista Pokreta #1od5miliona. Oni su tu kako bi, prema rečima kopredsednika ovog pokreta Martina Bežinarevića, ukazali na brojne nepravilnosti na biračkim mestima.

BLOG UŽIVO: RIK - 61,84 odsto građana za promenu Ustava, NE zaokružilo 37,10 odsto 2
Foto: Vojin Radovanović

20.42 Do zatvaranja 31 glasačkog mesta u opštini Bosilegrad glasalo je oko 55 procenata od 7.381 građana, a taj procenat mogao bi u konačnim rezultatima da bude i veći, ali to ćemo znati kasno večeras, rekao je za Danas Miodrag Jakimov, predsednik OIK u Bosilegradu.

20.40 Lider Dveri Boško Obradović na svom tviter nalogu objavio je nezvanične rezultate glasanja na nekoliko biračkih mesta u Čačku. On je naveo biračka mesta na kojima je, prema njegovim saznanjima, pobedila opcija „NE“.

20.33 Glasačka mesta su zatvorena u 20 časova, a prema podacima Gradske izborne komisije, u Subotici je na referendum izašlo 24,8 odsto građana koji imaju pravo glasa.

20.17 Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID) objavio je da su njegovi posmatrači obišli do sada 320 biračkih mesta i da su nastavili, tokom referendumskog glasanja da uočavaju prethodno uočene nepravilnosti. CESID je ranije naveo da su to „javno glasanje, lošija organizacija glasanja i nisko poštovanje mera zaštite od kovida“.

20.00 Zatvorena birališta, prvi preliminarni podaci očekuju se nakon 22 sata.

19.59 Na referendum o izmenama Ustava u delu o pravosuđu do 19 časova izašlo je 27,6 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je Posmatračka misije Crte. Poređenja radi, na parlamentarnim izborima 21. juna 2020. godine, do 19 časova na glasanje je izašlo 45,5 odsto birača.

19.58 Među brojnim građanima koji su prilikom izlaska na glasanje o referendumu imali probleme sa biračkim spiskom, našla se i glumica Jelena Stupljanin, koja je morala da se vrati kući, pronađe sebe na linku biračkog spiska i odveze se na staru adresu boravišta kako bi glasala.

19.44 Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević ističe će prvi preliminarni rezultati referenduma biti poznati nakon 22 sata, a krajnji rok za saopštavanje konačnih rezultata glasanja na referendumu je petak do 20 sati, odnosno za šest dana.

19.36 Vranje nije u reprezentativnom uzorku RIK i mi nemamo nikakve podatke za javnost o izlaznosti na današnjem referendumu. Neke podatke imaćemo tek posle 23 sata – rekao je za Danas Stole Ilić, predsednik GIK u Vranju.

19.29 Na više biračkih mesta u Novom Pazaru izlaznost na referendumu je više od 20 odsto.

19.23 Prema poslednjem preseku Gradske izborne komisije, u Subotici je na referendum do 19 časova izašlo 23,5 odsto građana koji imaju pravo glasa.

19.20 Do 18 časova izlaznost Užičana na referendum je 21,74 odsto.

19.15 Prema podacima Republičke izborne komisije, na teritoriji Srbije do 18 sati glasalo je 25,25 odsto birača. Izlaznost u Vojvodini je 28,63 odsto. U Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 24,59. U istočnoj i južnoj Srbiji do 18 sati glasalo je 23,39 odsto građana, dok je izkaznost u Beogradu 22,88 odsto.

19.03 Kako Danas saznaje u Izbornoj komisiji opštine Majdanpek, na glasačka mesta je do 18 sati izašlo 27,8 odsto upisanih birača. U birački spisak upisano je 15.324 glasača, a jutros u 7 časova otvoreno je 41 glasačko mesto.

19.00 Do 18 časova, u Novom Sadu glasalo je 28.1 odsto birača, saopštila je Gradska izborna komisija, dok je na teritoriji Vojvodine do 16 časova glasalo 22.5 odsto upisanih birača.

18.58 U Čačku je do 18 sati na referendumu za promene Ustava Srbije u oblasti pravosudja glasalo 25,81 odsto upisanih birača, rečeno je agenciji Beta u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK).

18.52 Do 18 sati u Pirotu je na referendumu o ustavnim promenama glasalo je više od 20 osto od ukupnog broja upisanih birača, izjavio je predsednik Gradske izborne komisije Jovan Milenković.

18.45 U Gornjem Milanovcu je do 18 sati glasalo 26,6 odsto upisanih birača na referendumu o promenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

18.42 Ni do 18 sati na glasačkom mestu 10 u selu Končulj nijedan građanin nije iskoristio pravo da se izjasni o referendumskom pitanju. Na mestu 55 u Domu kulture u centru Bujanovca gladalo je 12,1 procenat građana – izjavio je za Danas, Faruš Isljami, predsednik OIK u Bujanovcu.

Na jednom od dva reprezentativna glasačka mesta, određena od RIK, zabeležen je u poslednja dva sata procentualni rast od 2,10 odsto izašlih građana.

18.35 Do 18 sati izlaznost na 12 reprezentativnih biračkih mesta u Kragujevcu bila je 19,18 odsto. Najveća izlaznost do 18 sati bila je kao i u toku dana na biračkom mestu 23 u MZ Palilula u školi „Moma Stanojlović” gde je glasalo 22,93 odsto građana. Na drugom mestu po izlaznosti do 18 sati je biračko mesto broj 84 u MZ Ždraljica (u Domu kulture) gde je na referendum izašlo 21,79 odsto glasača.

BLOG UŽIVO: RIK - 61,84 odsto građana za promenu Ustava, NE zaokružilo 37,10 odsto 3
Foto: Zoran Mišić

18.31 Kako saopštava Gradska izborna komisija, do 18 sati u Kikindi je na referendumu o ustavnim promenama glasalo 29 odsto upisanih birača.

18.30 Prema poslednjem preseku Gradske izborne komisije, u Subotici je na referendum do 18 časova izašlo 21,5 odsto građana koji imaju pravo glasa.

18.22 Do 18 sati na 31 glasačkom mestu u pograničnoj Opštini Bosilegrad na referendum je izašlo blizu 40 procenata od 7.381 birača sa pravom glasa – izjavio je za Danas Miodrag Jakimov, predsednik OIK. On je izneo i procenu da bi izlaznost u ovoj opštini do zatvaranja glasačkih mesta mogla da „bude i još veća“.

18.00 Prema informacijama sa glasačkih mesta, u Prokuplju je do 16 sati na referendum izašlo oko 15 odsto upisanih glasača. Kako je saopšteno iz Izborne komisije, zbog neregularnosti i nedostatka izvoda iz biračkog spiska zatvoreno je biračko mesto broj 72 u selu Bublica.

17.50 Novinaru Danas još jednom potvrđeno u Gradskoj izbornoj komisiji da Zrenjanin nema broj izašlih birača. Kako je navedeno, RIK će saopštiti tu cifru.

17.40 Gradonačelnik Čačka Milun Todorović glasao je danas na referendumu za promene Ustava u oblasti pravosuđa, na biračkom mestu u Osnovnom sudu u tom gradu.

17.20 O referendumskom pitanju za promenu Ustava Srbije, u Užicu se do 16 časova izjasilo 17.15 odsto upisanih u birački spisak, a o eventualnim prigovorima odlučivaće RIK.

17.18 Na referendumu za ustavne promene Srbije do 16 sati glasalo je 20.06 odsto od ukupono upisanih birača. Izlaznost u regionu Beograda je 13,9 odsto, izjavio je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević na konferenciji u RIK.

17.15 Na skoro 30 odsto glasačkih mesta prilikom otvaranja nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora, što ukazuje na nedovoljnu pripremljenost organa za sprovođenje izbora, kažu iz CRTE.

17.10 CRTA ocenjuje da je u prvom delu dana bio loš kvalitet spovođenja procesa glasanja na Referendum, koji se ogleda u nepravilnoj pripremi glasačkih mesta (na 8 odsto GM) i povredi procedura za glasanje van glasačkog mesta (6 odsto GM).

17.09 Do 16 sati u Pirotu glasalo preko 16 odsto upisanih birača, izjavio je predsednik Gradske izborne komisije Jovan Milenković. „S obzirom na epidemiološku situaciju i hladno vreme, odziv glasača je dobar do sada, ali tek očekujemo veću izlaznost do zatvaranja birališta u 20 sati“, rekao je Milenković, dodajući da očekuju izlaznost birača u Pirotu  preko 30 posto.

17.04 Izlaznost na referendum u Užicu je mala, a glasači koji su izašli na biračka mesta nisu posebno raspoloženi za razgovor o tome da li i kakve promene u Srbiji očekuju nakon referendumskog dana.

17.00 Srđan Nogo, bivši narodni poslanik, razbio je glasačku kutiju, nakon što je u nju ubacio svoj glasački listić, na biračkom mestu 35, opština Savski venac. Kako je potvrđeno portalu Nova.rs on je priveden i određeno mu je zadržavanje do 48 sati.

16.56 U Nišu je do 16 časova na referendumu o ustavnim promenama glasalo  18 odsto upisanih birača, kaže za Danas Ljiljana Berić, predsednica podkomisije Republičke izborne komisije za Niš.

Ona dodaje da je prema posljednjem preseku na birališta najviše Nišlija izašlo u opštini Medijana(19,4 odsto) , a najmanje u Crvenom krstu -17,3 odsto. U ostale tri gradske opštine izlaznost je nešto niža od proseka u Nišu.

16.55 Do 16 časova na više biračkih mesta u Novom Pazaru izlaznost građana je oko 20 odsto. Kako saopštavaju predsednici odbora biračkih mesta sve protiče po protokolu, a grđanima su na ulazima ponuđena dezinfekciona sredstva i maske.

16.50 Do 16 sati na biračkom mestu broj 39. u zgradi kragujevačkog Suda na referendum je izašao 231 građanin sa glasačkim pravom koje u ovoj izbornoj jedinici ima 1.455 Kragujevčana. Građani koji izlaze na referendum smatraju da trebaju da se izjasne o važnim stvarima kako „sutra ne bi bilo da se sve dogodilo bez naše pažnje”.

16.45 Glas za ustavne promene dali su stranački prvaci i narodni poslanici iz Novog Pazara. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i član Predsedništva SNS Mirsad Đerlek, glasao je na biračkom mestu u novopazarskoj Muzičkoj školi.

16.30 U Kragujevcu do 16 sati na 12 oglednih biračkih mesta izlaznost je bila 15,46 odsto. Najveća izlaznost zabeležena na biračkom mestu 23 u MZ Palilula OŠ „Moma Stanojlović“, gde je glasalo 20,14 odsto od upisanih 1256 glasača.

16.28 Do 16 sati od 42.199 građana Opštine Preševo na 38 glasačkih mesta referendumski se izjasnilo njih oko sedam stotina, izjavio je za Danas Ćenan Kamberi, predsednik OIK u Preševu, navodeći da do sada nije bilo prijava o nepravilnosti kao i da se maksimalno poštuju propisane epidemiološke mere na svim glasačkim mestima.

16.19 Do 16 sati u Opštini Bosilegrad na referendum je izašlo oko 30 odsto od ukupno 7.381 građanina sa pravom glasa – izjavio je za Danas Miodrag Jakimov, predsednik OIK u Bosilegradu, najavljujući “ još veću izlaznost tokom popodneva i večeri“.

16.15 Do 16 sati ni jedan građanin nije se izjasnio na referendumu na glasačkom mestu 10 u selu Končulj u bujanovačkoj opštini, dok je procenat  građana koji su to učinili na glasačkom mestu 55 u Domu kulture 10,2 odsto što je u odnosu na prethodni presek od 14 sati uvećanje za oko 2,5 odsto – rekao je za Danas Faruš Haljimi, predsednik OIK u Bujanovcu.

16.10 Prema poslednjem preseku Gradske izborne komisije, u Subotici je na referendum do 16 časova izašlo 17 odsto građana koji imaju pravo glasa. Do sada nije bilo prijavljenih nepravilnosti, a iz Gradske izborne komisije očekuju da se u poslednjim satima održavanja referenduma izlaznost poveća.

16.07 Na referendumu o ustavnim promenama danas su glasali i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić.

16.04 Od 98 biračkih mesta, gde se građani izjašnjavaju za promenu Ustava na području Novog Pazara, na osam glasaju građani šest kosovskih opština za ustavne promene. Za glasače iz Peći, Prizrena, Orahovca, Istoka, Kule i Gore određena su biračka mesta uz administrativnu liniju sa Kosovom. Većina ih je u selima na padinama Rogozne.

15.58 Gradonačelnik Bora Aleksandra Milikićpozvao građane da izađu na referendum, do 13 časova glasalo 12,49 odsto upisanih birača. U birački spisak je upisano 40.973 glasača, a svih 47 glasačkih mesta na teritoriji grada otvoreno je na vreme i izjašnjavanje građana na referendum odvija se bez problema i neregularnosti.

15.55 U opštini Knić do 15 sati izašlo je 16,6 odsto upisanih birača, potvrdio je za DanasSaša Milošević, predsednik Opštinske izborne komisije Kić.

15.31 Izlaznost na referendumu o promeni Ustava Srbije danas do 14 sati bila je 14,99 odsto odsto, saopšteno je na trećoj konferenciji za novinare Republičke izborne komisije (RIK).

15.27 Osim građana Užica, koji se izjašnjavaju o promeni Ustava Srbije na 88 biračkih mesta, tu priliku imaju i zatvorenici u Okružnom zatvoru u Užicu. U zgradi zatvora, koja se nalazi u centru grada, otvoreno je jedno glasačko mesto.

15.15 Građani su se danas o promeni Ustava u oblasti pravosuđa izjašnjavali i na glasačkom mestu broj 27, u jednoj od učionica beogradske Druge ekonomske škole, u zgradi koju dele ova srednja škola i Fakultet bezbednosti.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Marija Obradovic (@marija_obradovickv)

Upravo na tom biračkom mestu u ulici Gospodara Vučića, svoj glasački listić u izbornu kutiju ubacila je ministarska za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović koja je „potapšala“ kutiju.

15.07 Od 778 upisanih glasača, na biračkom mestu broj 59, u Narodnoj biblioteci Užiceza sada je glasalo 146, rekao je za Danas predsednik biračkog mesta, Vidoje Drndarević.

BLOG UŽIVO: RIK - 61,84 odsto građana za promenu Ustava, NE zaokružilo 37,10 odsto 4
Foto: Ana Milosevic

On je potvrdio da glasanje protiče regularno i dodao da su imali jednu prijavu za glasanje van biračkog mesta, što je urađeno po unapred postavljenim pravilima.

15.05 Prema poslednjem preseku Gradske izborne komisije, u Subotici je na referendum do 15 časova izašlo 14,6 odsto građana koji imaju pravo glasa. Referendumski dan u Subotici za sad protiče bez nepravilnosti, kazali su za Danas iz Gradske izborne komisije.

15.01 Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ocenio je danas da će Referendum sigurno proći, ali da se tim ustavnim promenama ništa neće promeniti.

14.59 U Užicu je do 14 časova na glasanje o ustavnim promena izašlo 13,66 odsto građana sa pravom glasa. To su podaci koje je Gradska izborna komisije prikupila sa šest reprezentativnih glasačkih mesta. U izbrornoj komisiji kažu da, do sada, nema pritužbi na regularnost referendumske procedure.

14.56 Saobraćaj u smeru ka Trgu Nikole Pašića, zbog protesta pokreta Dostojni Srbije, blokiran. Par stotina građana se okupilo ispred Skupštine.

14.48 Dobrica Veselinović, član Malog veća pokreta Ne davimo Beograd za Danas kaže da jako zabrinjava činjenica da zbog lošeg Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi praktično ne postoji kontrola referendumskog procesa.

14.55 Nišu je do 14 časova na referendum o ustavnim promenama izašlo 14 odsto upusanih birača, kaže za Danas Ljiljana Berić, predsednica podkomisije Republičke izborne komisije za Niš. Berić kaže da glasanje protiče regularno i da na tok glasanja nema primedbi. Ona dodaje da je izlaznost ravnomerna u svih pet gradskih opština.

14.41 Do 14 časova u Novom Sadu izašlo 16,77 odsto birača, saopštila je Gradska izborna komisija. U Vojvodini je do 12 sati glasalo 11.7 odsto birača.

14.37 U više srpskih sredina na Kosovu danas su održani protesti zbog odluke prištinskih vlasti da ne dozvole glasanje na referendumu za promene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

14.30 Do 14 sati  izlaznost na referendumu u Kragujevcu je 11,64 posto. Najveća izlaznost, do tada bila je na biračkom mestu 23 u MZ Palilula u školi „Moma Stanojlović” gde je izašlo 14,33 posto od upisanih 1.256 glasača.

14.20 Do 14 sati na glasačkom mestu broj 10 u Končulju na glasanje nije izašao ni jedan građanin, dok je procenat građana koji su se izjasnili na referendumsko pitanje na glasakom mestu 55 Dom kulture iznosio 7,7 odsto – izjavio je za Danas Faruš Isljami predsednik OIK u Bujanovcu.

14.15 Do 14 sati u Opštini Bosilegrad na 31 glasačkom mestu svoje pravo za izjašnjavanje na referendumu iskoristilo je 18,6 odsto građana od ukupno 7.381 – izjavio je za Danas Miodrag Jakimov, predsednik OIK u Bosilegradu.

14.12 Do 13 sati u Pirotu je na referendumu za ustavne promene glasalo oko 15 posto od ukupnog broja upisanih birača, izjavio je  predsednik Gradske izborne komisije Jovan Milenković. „Glasanje se odvija bez ikakvih problema na biračkim mestima u gradu i selima“, rekao je Milenković. U Pirotu je jutros u 7 sati otvoreno svih  86 glasačkih mesta a  upisano je  46.282 glasača.

14.09 Prema podacima iz OIK u Vranju na osam glasačkih mesta u Vranju gde je omogućeno referendumsko izjašnjavanje za gradjane Vitine, Gnjilana, Kosovske Kamenice i Novog Brda do sada je u manjim i većim grupama glasalo oko dve stotine gradjana Kosovskog pomoravlja.

14.05 Prema poslednjem preseku Gradske izborne komisije, u Subotici je na referendum do 14 časova izašlo 12,7 odsto upisanih birača. Referendumski dan, kako navode za Danas iz Gradske izborne komisije, protiče bez neregularnosti.

14.04 Predstavnici Ne davimo Beograd obišli su glasačka mesta u Raškoj na kojima je omogućeno glasanje građanima sa severa Kosova, rečeno nam je u ovom pokretu.

13.58 Do 13 časova na glasanje na Referendumu izašlo 12 odsto glasača, saopštila je CRTA.


13.55 Na većim biračkim mesetima u Novom Pazaru, kao što su broj 62 i 63 u OŠ „Stefan Nemanja“ i 74 u Multimedijalnom centru, izlaznost građana je zadovoljavajuća, kažu sa tih mesta.

13.52 U Novom Pazaru za izmenu Ustava glasali Osnivač vladajuće Sandžačke demokratske partije (SDP) i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić i novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac.

BLOG UŽIVO: RIK - 61,84 odsto građana za promenu Ustava, NE zaokružilo 37,10 odsto 5
Rasim Ljajić, referendum Foto: Senad Župljanin

13.47 Na osnovu podataka sa dva reprezentativna glasačka mesta koje prati Izborna komisija u Bujanovcu do 12 sati na biračkom mestu broj 10 u Končulju nije glasao ni jedan građanin, dok je taj procenat za glasačko mesto 55 u Domu kulture iznosio 5,44 odsto – saopštio je za Danas, Faruš Isljami predsednik OIK u Bujanovcu.

13.45 Glasanje na referendumu o ustavnim promenama protiče mirno, bez krupnih incidenata, a ponavljaju se prethodno uočene nepravilnosti, poput proceduralnih grešaka u radu glasačkih odbora i loše organizacije glasačkih mesta, kao i nepoštovanja mera zaštite od kovida, saopštio je danas Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID).

13.43 Prema podacima Republičke izborne komisije, na teritoriji Šumadije i Zapadne Srbije do 12 sati glasalo je 7,74 odsto građana upisanih u birački spisak.

13.40 Izlaznost na referendumu o ustavnim promenama danas do podne bila je 8,9 odsto, saopšteno je na drugoj konferenciji za novinare Republičke izborne komisije (RIK).

13. 39 U majdanpečkoj opštini je do 12 časova na referendum izašlo 14,4 odsto upisanih birača. U birački spisak upisano je 16.324 glasača, a otvoreno je 41 glasačko mesto na nepromenjim lokacijama.

13.36 Više od stotinu građana okupilo se na protestu ispred Skupštine u organizaciji pokreta Dostojni Srbije Dušana Dunđera. Kažu da su se okupili zbog današnjeg referenduma.

13.31 Za glasanje van glasačkih mesta u Užicu se prijavilo 325 građana. Njima će se omogućiti da se izjasne na referendumu u njihovim domovima.

BLOG UŽIVO: RIK - 61,84 odsto građana za promenu Ustava, NE zaokružilo 37,10 odsto 9
Foto Nenad Kovačević

Milka Protić, predsednica Gradske izborne komisije, rekla je za Danas da se od tog broja, Izbornoj  komisiji prijavilo 100, a glasačkim odborima dodatnih 225 građana koji su bolesni, stariji ili teško pokretljivi.

13.28  Za oko 330.000 Novosađana otvoreno je 208 glasačkih mesta na referendumu o promenama Ustava. Na većini biračkih mesta nema gužvi, niti redova. U pokušaju da fotografijom ilustrujemo kako se odvija izjašnjavanje na referendumu, na biračkom mestu broj 52 članovi biračkog odbora to nisu dozvolili ističući da je snimanje zabranjeno.

13.26 Na 60 biračkih mesta na teritoriji Grada Kikinde do 12 sati na referendum o ustavnim promenama izašlo je 10,3 odsto upisanih birača.

13.20 Predsednik Mađarskog pokreta i odbornik Pokreta građanske Subotice, Ferenc Ševenj glasao je na biračkom mestu 68 u Osnovnoj školi “Miroslav Antić” na Paliću. On je rekao da je glasao protiv ustavnih promena.

13.15 Prema poslednjem preseku Gradske izborne komisije, u Subotici je na referendum do 13 časova izašlo 10,6 odsto upisanih birača. Za sada nema prijavljenih neregularnosti na glasačkim mestima, a iz Gradske izborne komisije očekuju da će u popodnevnim i večernjim časovima građani izađi u nešto većem broju na referendum.

13.10 Na referendumu o ustavnim promenama glasali su danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministar odbrane Nebojša Stefanović, narodni poslanik Dragan Marković Palma i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Nebojša Stefanović (@nebojsastefanovic)

13:05 Na referendumu o ustavnim izmenama danas do 12 časova u Nišu je izašlo 7,87 odsto upisanih birača, kaže Ljiljana Berić, predsednica podkomisije RIK-za Niš. Ona kaže da glasanje u ovom gradu protiče regularno.

13.03 Po preseku u 12 sati izlaznost u Kragujevcu je 6,44 odsto. Najveća izlaznost zabeležena je na biračkom mestu 84 Ždraljica, gde je upisano 895 birača, a glasalo 77 upisanih glasača, odnosno 8,6 odsto.

13.00 U Aranđelovcu je, prema pisanju nekih lokalnih medija, prilikom otvaranja biračkih mesta jutros u 7 sati, zabeleženo par propusta. Sva biračka mesta nisu imala grejanje, ali se nisu pojavili ni svi članovi biračkih odbora. Tokom prepodneva ove nepravilnosti su otklonjene, rekao je Negoslav Petronijević, sekretar OIK Aranđelovac, a prenose lokalni mediji.

12.55 Na biračkom mestu broj 38 u školi „Radoje Domanović” glasao je predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović. Po Petrašinoviću ovim referendumom sprečava se upliv politike u izbor sudija i uvodi stalnost sudijske funkcije, kao i veća samostalnost sudskih i tužilačkih organa.

12.49 U sedam opština Pčinjskog okruga sva glasačka mesta otvorena su na vreme i, prema podacima iz Izbornih komisija, glasanje se odvija bez problema uz, za sada, „mali odziv građana“.

12.40 U Zrenjaninu nije moguće dobiti podatke o izlaznosti birača na referendum. Kako je  Danasu rečeno u Gardskoj izbornoj komisiji, RIK je odredio osam biračkih mesta za ceo Zrenjanin kao uzorak za referendumsko izjašnjavanje.

Za svako to biralište komisija će posebno dostavljati RIK-u samo podatke o broju izašlih birača ali ne i procente. Zrenjaninci glasaju na 70 birališta,  od čega se 39 nalazi u samom gradu, dok su ostala biračka mesta u naseljenim mestima  na području grada Zrenjanina.

12.30 Deo opozicije, umesto glasanja na referendumu za izmenu Ustava Srbije, odlučilo se na protestnu šetnju u znak sećanja na Olivera Ivanovića.

12.25 U Pirotu je jutros u 7 sati otvoreno svih  86 glasačkih mesta, a upisano je  46.282 glasača. Sekretar Gradske izborne komisije Irena Kostić izjavila je za Danas da se glasanje na referendumu za ustavne promene na području Grada Pirot odvija bez problema.

BLOG UŽIVO: RIK - 61,84 odsto građana za promenu Ustava, NE zaokružilo 37,10 odsto 12
Foto Z.Panić

„Glasanje do podneva na svim biračkim mestima u Pirotu je bilo bez ikakvih problema“, rekla je Kostićeva.

12.20 Na biračkom mestu broj 12 u Kragujevačkoj osnovnoj školi „Jovan Popović“ do 11 sati izašlo oko 30 od ukupno 1.017 upisanih birača. U Kragujevcu, na biračkom mestu broj 13 gde pravo glasa ima 1.151 birača do 11 časova glasalo je  26-oro.

Predsednik biračkog odbora, Bojan Radovanović kaže da nije zadovoljani zlaznošću građana, posebno mladih. U osnovnoj školi „Svetozar Marković“ glasala je i funkcionerka Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić Dejanović.

12.10 Izlaznost građana na referendum u Subotici do 12 časova iznosi oko devet odsto, rekli su za Danas iz Gradske izborne komisije. Glasanje protiče bez problema i bez većih gužvi na glasačkim mestima, a do sada nisu zabeležene neregularnosti.

12.15 Do 12 časova u Užicu, kako je za Danas rekla Milka Protić, predsednica izborne komisije, odziv referendumu je 7,02 odsto. Ona je dodala da za sada izjašnjavanje protiče u skladu sa zakonom.

12.10 U opštini Knić do 12 sati izašlo je oko 7 odsto od ukupnog broja upisanih birača, potvrdio je za Danas, Saša Milošević predsednik Opštinske izborne komisije.

12.08 Na glasačkom mestu broj 45 u centru Užica, u sedištu Udruženja penzionera, od 897 upisanih u birački spisak, glasalo je njih oko 11 odsto.

BLOG UŽIVO: RIK - 61,84 odsto građana za promenu Ustava, NE zaokružilo 37,10 odsto 13
Foto: Nenad Kovačević

Predrag Danilović, predsednik tig biračkog odbora, kazao je za Danas da referendumsko izjašnjavanje „protiče regularno i da se poštuju protivepidemijske mere“.  „Istovremeno, na glasačkom mestu, mogu da budu tri osobe“, kazao je za Danas Danilović.

12.04 Do deset sati na glasačkom mestu u selu Končulj u bujanovačkoj nije glasao ni jedan građanin, dok je na biračkom mestu u Domu kulture na referendum izašlo oko tri procenta građana, potvrdio je za Danas Faruš Isljami, predsednik OIK u Bujanovcu, gde su sva glasačka mesta otvorena na vreme.

12.00 Ministri Maja Popović, Siniša Mali, Marija Obradović, Tomislav Momirović i Darija Kisić Tepavčević glasali su danas na referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa i pozvali građane da izađu i glasaju.

11.56 Dopisniku Danasa u Novom Sadu nije dozvoljeno da snimi kako se odvija glasanje na referendumu. Na biračkom mestu na pitanje da li može da snimi ilustraciju za novine, članovi biračkog odbora odgovorili su da je to zabranjeno. Na pitanje od kada to važi, odgovorili su – oduvek.

11.50 Posmatraška misija Crte saopštila je da je do 10 časova na referendum izašlo ukupno 3,8 odsto građana upisanih u birački spisak. Posmatrači Crte uočili su da na značajnom broju glasačkih mesta – skoro 30 odsto, na otvaranju nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora.

Ova zapažanja mogu se povezati sa ranijom izjavom predsednika Narodne skupštine Srbije Ivice Dačića da „postoje velike poteškoće u organizovanju referenduma“ zbog trenutne epidemiolođke situacije jer se „zbog zaražavanja koronavirusom stalno menjaju sastavi biračkih odbora“.

11.50 Niške Dveri su saopštile da je policija od nekih njihovih članova u biračkim odborima uzimala podatke, a da su drugi bili „udaljavani iz biračkih odbora i bili izloženi verbalnom pritisku“.

11.50 Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević objavio je na svom Instagram nalogu da je glasao na referendumu. On je na toj društvenoj mreži poručio da je referendum „praznik demokratije, i još jednom pozvao Novosađane da izađu na glasanje. 

11.48 Republička izborna komisija odlučila je da podatke o izlaznosti na referendumu objavi u 11, 13, 15, 17, 19 časova umesto u 10, pa na svakia dva sata, saopštili su iz Informativne službe Grada Kragujevca. Nema informacije koji će raspored objavljivanja preseka izlaznosti poštovati kragujevački GIK.

11.29 Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sa suprugom Maricom, glasao je u 11 sati na biračkom mestu broj 12. u školi „Jovan Popović”. Dašić je u svojoj izjavi medijima poručio da očekuje da referendum uspe i pozvao Kragujevčane da izađu na njega.

BLOG UŽIVO: RIK - 61,84 odsto građana za promenu Ustava, NE zaokružilo 37,10 odsto 14
Foto: Z. Mišić

11.16 Prema podacima opštinske Izborne komisije u majdanpečkoj opštini je do 11 časova glasalo 8,6 odsto upisanih birača. Nedostaju podaci sa tri glasačka mesta. Glasanje o referendumskom pitanju odvija se bez problema i bez prijavljenih nepravilnosti.

11.15 U Nišu je do 10 časova na referendum o ustavnim promenama izašlo tri odsto upisanih birača, kaže za Danas Ljiljana Berić, predsednica podkomisije RIK za Niš. Izlaznost je utvrđena na osnovu broja glasova na 20 tipičnih biračkih mesta, na kojima je glasao 771 građanin. Niš ima 176 biračkih mesta.

11.15 Na referendum u Subotici je do 11 časova izašlo osam odsto građana koji imaju pravo glasa, rekli su za Danas iz Gradske izborne komisije. Referendumski dan za sada protiče bez incidenata, a na glasačkim mestima nisu zabeležene nepravilnosti.

11.12 U opštini Bosilegrad do 10 sati na 31 glasačkom mestu na referendum je izašlo šest odsto od 7.381 građanina sa pravom glasa, saopštio je za Danas Miodrag Jakimov, predsednik OIK.

11.02 Na šest biračkih mesta koja u toku referendumskog dana prati Gradska izborna komisija u Užicu, do 10 časova glasala su 144 građanina, odnosno 2,91 odsto.

10.59 Na 12 referentnih biračkih mesta u Kragujevcu od ukupno 168 plus jedno u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, glasalo je samo 2,8 odsto upisanih birača.

10.57 Za sada mala izlaznost u Novom Sadu. Prema podacima gradske izborne komisije, do 10.15 časova na teritoriji grada Novog Sada glasalo je svega 4.21 odsto glasača, na 14 referentnih glasačkih mesta. Iz GIK-a su ponovili da je svih 208 glasačkih mesta otvoreno na vreme, te da pravo glasa ima 332.055 građana.

10.56 Odlukom RIK podaci o izlaznosti na referendum u sedam opština Pčinjskog  pratiće se u opštinama Bujanovac i Nosilegrad, pa se mi u Vranju nećemo oglašavati sa tim podacima, rekao je za Danas Stojan Ilić, predsednik Gradske izborne komisije.

10.50 Na teritoriji grada Novog Pazara, glasanje za ustavne promene, počelo je na vreme.

10.47 Građani Vitine, Gnjilana, Kosovske Kamenice i Novog Brda, u Vranju će moći da glasaju na osam glasačkih mesta, rekao je za Danas predsednik GIK Stojan Ilić, a njihov dolazak je u isključivoj nadležnosti predsednika matičnih opština.

10.46 Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović glasala je na biračkom mestu broj 27 u Drugoj ekonomskoj školi (Gospodara Vučića 50).

10.12 Glasanje u Vranju odvija se regularno, a jedino Gradska izborna komisija, po rečima njenog predsednika Stojana Ilića, nema kontakte sa tri glasačka odbora u selima Stari glog, Koćura i Oštra glava.

10.10 Predsednik Skupštine grada Subotice, Balint Pastor, objavio je na svom zvaničnom Fejsbuk profilu da je danas glasao „DA“ na referendumu i pozvao građane da učine isto.

10.10 U kragujevačkim prigradskim naseljima nije zabeležen veći odziv birača u ranim jutarnjim satima. U prva tri sata u proseku je na svako pojedinačno biračko mesto izašlo po 10 do 15 glasača.

BLOG UŽIVO: RIK - 61,84 odsto građana za promenu Ustava, NE zaokružilo 37,10 odsto 15
Foto: Grad Kragujevac

10.00 Prva 3 sata glasanja protiču mirno, uz uočene nepravilnosti o kojima je izvestio CeSID, čiji su mobilni timovi na terenu u 23 lokalne samouprave širom Srbije i prikupljaju informacije o kvalitetu referendumskog dana.

Kako je izvestio CeSID, među uočenim nepravilnostima su: „proceduralne greške u radu glasačkih odbora; nepoštovanje mera zaštite od Covid-19; javno i porodično glasanje; vođenje paralelne evidencije glasača na jednom biračkom mestu“.

Prema navodima CeSID-a, paralelna evidencija glasača koji su izašli na glasanje uočena je na glasačkom mestu broj 17 u Zrenjaninu.

10.00 Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić glasao je na biračkom mestu 12, u A.D. „Željezničar“ u Subotici, zajedno sa suprugom. On je pozvao građane Subotice da izađu na referendum u što većem broju i glasaju za nezavisno pravosuđe.

9.57 Svih 207 glasačkih mesta u Novom Sadu otvorena su jutros na vreme. Pravo glasa u Novom Sadu ima 335.400 građana. Glasanje za sada protiče bez većih gužvi.

9.56 Na glasačkom mestu broj 70 u Gradskom kulturnom centru u Užicu do 9.30 časova na referendumsko pitanje je svoj odgovor dalo dvadesetak glasača. Biračko mesto je otvoreno na vreme, a prvi glasač došao je oko 8 časova. Do sada nije bilo nikakvih neregularnosti, rekla je za Danas zamenica predsednika Biračkog odbora Katarina Vasiljković.

BLOG UŽIVO: RIK - 61,84 odsto građana za promenu Ustava, NE zaokružilo 37,10 odsto 16
Foto: Ana Milošević

9.45 Građani predvođeni Srpskom listom okupili se danas ispred Tehničke škole u Kosovskoj Mitrovici u znak protesta zbog odluke Prištine da zabrani održavanje referenduma o promeni Ustava Srbije u delu pravosuđa.

9.40 Predsednica Vlade Ana Brnabić glasala je danas na referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa. Brnabić je glasala na biračkom mestu u Školi za dizajn u beogradskom naselju Dedinje.

9.37 Predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) i zamenik predsednika Opštine Preševo Ragmi Mustafa rekao je za Danas „da Albanci iz Preševa neće danas glasati na referendumu“, kojim se kako je rekao „uvodi nova cenzura u srpsko pravosuđe“.

9.34 Na glasačkom mestu broj 15 u Medicinskoj školi u Kragujevcu do 9 sati izašlo je samo devetoro ljudi. Po rečima Ane Nikolić, predsednice biračkog odbora na ovom glasačkom mestu odziv jeste slab ali je još uvek prerano da se daju bilo kakve procene.

9.27 Na biračkom mestu 94, u kragujevačkog naselju Petrovac, do 9 sati glasalo je desetak građana. „Biračko mesto je otvoreno na vreme, odbor je u punom sastavu“, rekao je za Danas Saša Ranković, zamenik predsednika biračkog odbora.

BLOG UŽIVO: RIK - 61,84 odsto građana za promenu Ustava, NE zaokružilo 37,10 odsto 17
Foto: Gorica Gligorijević

9:10 Predsednica podkomisije RIK-a u Nišu Ljiljana Berić kazala za Danas da su akreditacije RIK-a za izveštavanje sa biračkih mesta propisane, ali da će podkomisije nastojati da se i medijima koji ih nisu pribavili „izađe u susret“.

9.04 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić glasao je danas na referendumu na biračkom mestu u dečjem vrtiću „Tesla – nauka za život“, na Novom Beogradu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

9.00 Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Nenad Ivanišević, glasao je na biračkom mestu 35, u ambulanti Doma zdravlja u Subotici. On je pozvao sve građane da iskoriste svoje pravo i glasaju za nezavisno pravosuđe.

8.32 Za glasanje van mesta glasanja do sada se u Kragujevcu prijavilo 45 glasača. Pravo da se prijave za ovakav vid glasanja na referendumu građani mogu da ostvare do 11 časova prijavom na telefone 034/ 306 124 i 034/ 331 961.

8.31 Na 41 biračkom mestu u opštini Majdanpek danas će se o referendumskom pitanju izjašnjavati 16.324 glasača. Sva glasačka mesta otvorena su na vreme, jutros u 7 časova, potvrdili su Danasu u Izbornoj komisiji opštine Majdanpek.

08:30 U Nišu pojedini novinari nisu mogli da uđu i izveštavaju sa biračkog mesta jer su predsednici biračkih odbora od njih tražili akreditaciju RIK-a. Predsednica biračkog odbora na biračkom mestu broj 14 u Vatrogasnom domu nije dozvolila ulazak novinarki Danasa, niti je želela da da izjavu, zahtevajući  akreditaciju.

8.27 Na 38 glasačkih mesta u Opštini Preševo na današnjem referendumu moći će da glasa 42.000 birača.

8.25 U multinacionalnoj opštini Bujanovac pravo da glasa na današnjem referendumu ima 43.800 glasača koji će to pravo moći da iskoriste na 59 biračkih mesta.

8.22 Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je za RTS da je jutros otvoreno 8.179 biračkih mesta, od čega 29 u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i 10 u inostranstvu.

8.16 U Vranju centralnoj opštini Pčinjskog okruga na referendumu o promeni Ustava Srbije pravo glasanja ima 69.173 birača koji mogu glasati na 106 biračkih mesta. U ovoj opštini otvoreno je odlukom RIK posebno glasačko mesto za gradjane iz Kosovskog pomoravlja.

8.13 Jutros u sedam časova u Užicu je otvoreno 88 biračkih mesta, na kojima pravo glasa na referendumu ima ukupno 64.361 građanin.

8.06 Jutros u sedam sati otvorena su biračka mesta u Kragujevcu. Na 168 glasačkih mesta 155.293 Kragujevčana moći će do 20 sati da glasa na republičkom referendumu radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije.

BLOG UŽIVO: RIK - 61,84 odsto građana za promenu Ustava, NE zaokružilo 37,10 odsto 20
Foto: Gorica Gligorijević

8.00 Referendumski dan počeo je u Subotici, prvi sat protiče bez problema. Pravo da se izjasni o referendumskom pitanju ima 127.075 Subotičana na ukupno 102 glasačka mesta.

8.06 U Zrenjaninu su jutros u 7 časova otvorena birališta za referendum o ustavnim promenama. Građani glsaju na 70 biračkih mesta. Na teritoriji grada Zrenjanina pravo glasa ima 100.894 punoletnih građana. Na glasačkim mestima sprovode se sve protivepidemijske mere koje su na snazi u Republici Srbiji.

BLOG UŽIVO: RIK - 61,84 odsto građana za promenu Ustava, NE zaokružilo 37,10 odsto 21
Foto: Miroslava Pudar

7.06 Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić glasao je na referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, na biračkom mestu u Mesnoj zajednici „Dedinje“, u beogradskoj opštini Savski venac.

7.01 Otvorena biračka mesta u Srbiji na kojima će moći da se izjasne o promeni Ustava u oblasti pravosuđa do 20 časova, kada će sva biračka mesta biti zatvorena.

7.00 U Nišu je počeo referendum za izmenu Ustava Republike Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe. Pravo glasa ima 231.831 građana koji glasaju na 176 glasačkih mesta.

Potreba da se izmene odredbe Ustava koje uređuju pravosudni sistem prepoznata je praktično od samog usvajanja Mitrovdanskog Ustava 2006. godine. Već u proleće 2007. godine Venecijanska komisija, stručno telo Saveta Evrope, dalo je Mišljenje o Ustavu Srbije, upućujući niz kritika na odredbe koje se bave pravosuđem.

Jedna od najznačajnijih izmena koje predviđa Akt o promeni Ustava je razvlašćivanje Narodne skupštine – prebacivanje njenih nadležnosti u oblasti pravosuđa u ruke Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva.

Tvorci amandmana za promenu Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, naveli su kao glavnu prednost, u odnosu na sadašnja rešenja, da se izbor sudija i tužilaca „seli“ iz Narodne skupštine u najvažnija sudska i tužilačka tela.

Ukoliko dođe do promene Ustava, u sastav Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva će, osim sudija i tužilaca, ulaziti i „istaknuti pravnici“, kao nova kategorija koja će se birati u Narodnoj skupštini.

U njihovom sastavu više neće biti predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, ali u Visokom savetu tužilaštva ostaje ministar pravde, za razliku od Visokog saveta sudstva.

Dakle, predložene promene tiču se dela Ustava koji reguliše pravosuđe, a odnose se na način izbora sudija i tužilaca, stalnost sudijske funkcije, jačanje funkcije tužilaca, piše Istinomer.rs.

Republička izborna komisija izdala je uputstvo o održavanju referenduma u uslovima epidemije korona virusa, koji određuje i način izjašnjavanja obolelih od korone.

Republička izborna komisija (RIK) odlučila je sinoć da glasači sa Kosova i Metohije na referendumu o ustavnim promenama glasaju u Krušumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju, s obzirom da Priština ne dozvoljava bilo kakvo drugačije glasanje, osim u prostorijama Kancelarije za vezu u Prištini ili preko pošte.

Reporteri Danasa dan pre glasanja o promenama Ustava pitali su na ulicama Beograda građane da li znaju o čemu se izjašnjavaju na referendumu.

Akt o promeni Ustava koji je potvrđen na republičkom referendumu stupa na snagu kada ga proglasi Narodna skupština Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari